icon

Mám nárok na väčší podiel z dedičstva?

11. nov 2023

Viem, ze su tu aj pravnici, mozno viete poradit. Sme dvaja surodenci. Otec nam umrel, este ked sme boli deti. Mame ostal cely byt, je aj jediny vlastnik. Brat odisiel z rodicovskeho bytu, ked mal 23 rokov, ja som mala vtedy 19. Ja som tam zila do veku 33 rokov, aj s manzelom, kedze som sa medzitym vydala. Potom sme sa prestahovali do svojho. Pocas tohto casu, kym som v tom byte zila ja, moj manzel a moja mama, som cely byt zrekostruovala za vlastne peniaze, pred cca 17 rokmi. V zrekonstruovanom sme zili spolu traja este dalsich 10 rokov, kym sme sa s muzom prestahovali. Moja otazka je, ci si mozem pri dedicskom konani uplatnit vacsi podiel, ktory by zodpovedal mojim nakladom z rekonstrukcie bytu. Ucty mam odlozene, aj ked ceny boli samozrejme ine. Pripadne, ci mozem tieto peniaze ziadat od brata, ktory sa financne na rekonstrukcii nepodielal. Nezda sa mi v poriadku, ze obaja zdedime rovnaky podiel.

Strana
z3
mondolina
12. nov 2023

koľko teda stála prerábka? lebo ten údaj v € je zvláštny.
a o koľko viac žiadaš podiel?

ivuska027
12. nov 2023

Ty si pred 17timi rokmi vrazila do bytu 1 084 000, slovom milión a 85 tisic korún? No len daj, čo ste kúpili. Lebo my sme rekonstruovali pred 16timi rokmi 4izb byt na komplet 100m2, nové okná, podlahy, jadro sanita, rozvody, kuchynské linka, komplet spotrebiče a komplet nábytok a som niekde na 1/3 sumy.
Daj pre zaujímavosť, čo ste kúpili za vyše milión korún. 🤔
Pred 16timi rokmi stál 3 izbový byt v centre Žiliny jeden milión 100 tisic korún.

ivuska027
12. nov 2023

Okrem toho, ten zrekonstruovany byt sme predali teraz na jar ako bez rekonštrukcie, bo by nás vysmiali 😂

1andrea111
12. nov 2023

Keď mama žije mohla by Ti za života predať určitý podiel bytu napr. 20 percent ako tú kompenzáciu a dedil by sa ten zvyšok.

luliu
12. nov 2023

Keď si chcela odpoveď od právnika, mala si sa pýtať v skupine Právne poradenstvo, kde radia právnici a nie na ploche

mk1111111111
12. nov 2023

My sme teraz rekonstruovali dom po cca 20 rokoch, tak predpokladam, ze vasa rekonstrukcia je tiez v takom stave, ze by bolo treba nanovo rekonstruovat. Ak by ste chceli teraz byt predat, tak mate byt v stave PRED rekonstrukciou, tak nerataj cenu ako za zrekonstruovany, to uz teda naozaj nie je, ten, kto by ho kupil by musel rekonstruovat nanovo, uz su nove technologie, 17 rokov, je 17 rokov

sense
12. nov 2023

@ivuska027 tiež sa čudujem ze dali toľko do prerabky lebo my sme kúpili za tu sumu neprerobeny 3jizbak pred toľkými rokmi kt bol čiastočne zrekonštruovaný, a teraz sme robili komplet rekonštrukciu lebo bola nutná... Takže autorka neviem ako prišla k tým číslam alebo co za materiály kupovali

marianka57
12. nov 2023

Z tých odpovedí nie je dostatočne zrejme, kto je a kto nie je právnik? 😂

mariska1989
12. nov 2023

Není to moja skúsenosť ale mama ma tetu ktorá predávala chalupu mala ju na polovicu s bratom . Počas toho čo to bolo ich na polovicu tam stále chodila len tá teta a všetko robila . S bratom sa dohodla na predaji s tým že ona z predaja chce takú sumu a jemu pôjde taká . Proste suma išla na polovicu a z jeho polovice išla určitá časť jej za investovanie do prerábky . Takže tu môžete ísť na pokonavke že dedí len jeden z vás a on vyplatí toho druhého . Alebo budete podielnici obi dvaja Takže ak chcete potom byt predať tak treba si toto napr povedať že si dala takú sumu do prerábky a tu by si chcela nazad potom nakoľko má byt teda kvôli tomu takú hodnotu .

Strana
z3