icon

Mám nárok žiadať o opatrovateľku pre dcérku?

elinkaubolena
1. sep 2025

Ahojte dcérka pred dvoma týždňami dovŕšila 6 rokov do školy ju nezobrali a ani do škôlky nakoľko je spomalena vo vývoji chodíme psichologicke na 6 rokov ma vyvoj na 4 mentálny plienkovana je obliekať ju obliekam ja keďže je aj obezna predčasne je narodená ma astmu apnoe spánkové teraz jej zistili tlak vysoký obezitu chodíme lekárom dietologom psichologicke navštevujeme Koli vývoji. Ig ma podpriemerné.. Keď jej robili psichologicky testy ci môže ísť do školy prvého ročníka eliszabeth nevedela nič správne škôlke mi povedali ze by potrebovala. Opatrovateľku a to oni nemajú viete mi poradiť mma nárok na opateru požiadať?

mogaa
1. sep 2025

@elinkaubolena do škôlky resp.školy by potrebovala asistentku....nie opatrovateľku ako takú ale pedagogického asistenta alebo potom osobnú asistenciu....

elinkaubolena
autor
1. sep 2025
@mogaa

@elinkaubolena do škôlky resp.školy by potrebovala asistentku....nie opatrovateľku ako takú ale pedagogického asistenta alebo potom osobnú asistenciu....

@mogaa áno ale škôlka to nevedela zariadiť podľa papiera co nám dali psichologovia ktorý ju nezobrali do 1 rocnika

sasesoe
1. sep 2025

@elinkaubolena ahoj, ona uz ma povinnu skolsku dochadzku, ako to riesite? Do ms/ zs sa ziada asistent ucitela pre dieta a ide to cez skolu. Ty na urade prace by si mohla mat narok na opatrovatelsky prispevok, vybavuje sa cez UPSVaR. Odporucam https://www.platformarodin.sk/

elinkaubolena
autor
1. sep 2025
@sasesoe

@elinkaubolena ahoj, ona uz ma povinnu skolsku dochadzku, ako to riesite? Do ms/ zs sa ziada asistent ucitela pre dieta a ide to cez skolu. Ty na urade prace by si mohla mat narok na opatrovatelsky prispevok, vybavuje sa cez UPSVaR. Odporucam https://www.platformarodin.sk/

@sasesoe ahoj áno škola ju nezobrala a škôlka nemá asistenta pre ňu tak už druhý rok sme na individuálnom štúdium vlastne ju pozrú v marci na pol dna v škôlke ci aspoň niečo ovláda. A áno teraz idem riešiť aspoň skúsiť to opatrovateľské. Ona nieje hlúpa nechcem ju dávať do špeciálnych škôl

pietra
1. sep 2025
@elinkaubolena

@sasesoe ahoj áno škola ju nezobrala a škôlka nemá asistenta pre ňu tak už druhý rok sme na individuálnom štúdium vlastne ju pozrú v marci na pol dna v škôlke ci aspoň niečo ovláda. A áno teraz idem riešiť aspoň skúsiť to opatrovateľské. Ona nieje hlúpa nechcem ju dávať do špeciálnych škôl

@elinkaubolena škola nemôže odmietnuť prijať dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, ak je to spádová škola.
Ono je to pre školy niekedy takmer nesplniteľná úloha, ale nemôžu odmietnuť dieťa kvôli zdravotnému stavu. Ja by som sa asi obrátila na ministerstvo školstva, nech poradia, čo ďalej, lebo dieťa musí plniť povinnú školskú dochádzku

elinkaubolena
autor
1. sep 2025
@pietra

@elinkaubolena škola nemôže odmietnuť prijať dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, ak je to spádová škola.
Ono je to pre školy niekedy takmer nesplniteľná úloha, ale nemôžu odmietnuť dieťa kvôli zdravotnému stavu. Ja by som sa asi obrátila na ministerstvo školstva, nech poradia, čo ďalej, lebo dieťa musí plniť povinnú školskú dochádzku

@pietra no oni ju posunuli vlastne naspet do predskolskej a nabudúci rok do skoly

bosorkabb
1. sep 2025
@pietra

@elinkaubolena poziadaj si o opatrovateľský príspevok. A rieš špeciálnu školu ak teda podľa posudku CPP patrí tam.

@pietra predpokladám že má individuálny učebný plán s čím rodič musel súhlasiť.
A je veľa prípadov kde škola aj keď spadova dieťa nevezme. Stačí napísať z kapacitných dôvodov a často to školy využívajú.

pietra
1. sep 2025
@elinkaubolena

@pietra no oni ju posunuli vlastne naspet do predskolskej a nabudúci rok do skoly

@elinkaubolena minulý rok chodila do škôlky? Oslov aj špeciálne školy a materské školy, tam mávajú aj plienkované a nesamostatné deti. Len teda miest je žalostne málo

pietra
1. sep 2025
@bosorkabb

@elinkaubolena poziadaj si o opatrovateľský príspevok. A rieš špeciálnu školu ak teda podľa posudku CPP patrí tam.

A je veľa prípadov kde škola aj keď spadova dieťa nevezme. Stačí napísať z kapacitných dôvodov a často to školy využívajú.

@bosorkabb ak škola uvedie kapacitné dôvody, musí to aj preukázať. A zároveň je zriaďovateľ povinný nájsť takému dieťaťu miesto.

elinkaubolena
autor
1. sep 2025
@pietra

@elinkaubolena minulý rok chodila do škôlky? Oslov aj špeciálne školy a materské školy, tam mávajú aj plienkované a nesamostatné deti. Len teda miest je žalostne málo

@pietra nie nechodila ani minuli rok

elinkaubolena
autor
1. sep 2025
@bosorkabb

@bosorkabb áno podľa cpp nieje zatiaľ zrelá do skoly

pietra
1. sep 2025
@elinkaubolena

@elinkaubolena no len je rozdiel školská nezrelosť a diagnóza na špeciálnu školu/materskú školu. Mne to teda podľa tvojho popisu pripadá viac ako len nezrelosť.

riyadh
1. sep 2025

@elinkaubolena potrebujes dalej doma sediet, a my sa ti mame skladat.. Smello do toho lemra..

bosorkabb
1. sep 2025
@elinkaubolena

@elinkaubolena podľa tvojho popisu na bežnú ZŠ zrelá nebude ani o rok. To píšem fakt úprimne.
Plienkovane dieťa nezoberie klasická ZŠ a už vôbec nie s podpriemerným IQ , dieťa ktoré sa nevie obliecť. To sú fakty. Rieš špeciálnu ZŠ.

elinkaubolena
autor
1. sep 2025
@bosorkabb

@elinkaubolena podľa tvojho popisu na bežnú ZŠ zrelá nebude ani o rok. To píšem fakt úprimne.
Plienkovane dieťa nezoberie klasická ZŠ a už vôbec nie s podpriemerným IQ , dieťa ktoré sa nevie obliecť. To sú fakty. Rieš špeciálnu ZŠ.

@bosorkabb ďakujem krásne za radu