icon

Mám živnosť a som bez príjmu. Mám nárok na nejaký príspevok?

natalka1919
18. feb 2021

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť, či mám nárok na nejaký príspevok, ktorým pomáhajú ľuďom počas korony. Ide o to, že mám živnosť od 5. decembra 2020. Predtým som bola celý rok na úrade práce. V decembri som si trosku lepsie zarobila, ale čo sa týka práce v novom roku, tak sa mi veľmi nedarí bohužiaľ. V januári a zatiaľ vo februári nemám žiaden príjem, nedarí sa mi niečo zarobiť. Tak chcela by som sa opýtať, kto má v týchto veciach prehľad, či by som mala nárok na nejaký príspevok, ktorý dávajú, aby pomohli ľuďom. Ďakujem vám krásne.

marsmykkok
18. feb 2021
juliatriscova
19. feb 2021

@natalka1919 Ahoj, máš nárok na opatrenie č.2.........spĺňaš podmienku poklesu tržieb, máš odvodové prázdniny a porovnávaš januárové tržby s decembrovými......

desore
19. feb 2021

@juliatriscova Nema narok na opatrenie c2!!! Neplati odvody do socialnej poistovne, iba zdravotnu. Takze opatrenie 4A-SZCO alebo jednoosobova sro. Za jan. max 315E, od feb. 360E. Ak zarobila v hrubom 100E, stat jej doplati do 315.

juliatriscova
19. feb 2021

@desore má nárok, pretože sa na ňu vzťahujú odvodové prázdniny........

natalka1919
autor
5. mar 2021

@juliatriscova
Tak teraz neviem, či mám nárok, alebo nie? Chcela by som si podať nejakú žiadosť o príspevok. Dlhšie som tu nebola a neriešila to kvôli rodinným problémom. Keď som si založila živnosť v decembri 2020, môžem si už hneď žiadať o príspevok za január?
V decembri som mala príjem vyšší ako 1000 eur, v januári som nezarobila nič, a vo februári 700 eur zo živnosti. V skutočnosti sú príjmy nižšie, lebo mam na to aj náklady.
Môžem žiadať o príspevok za január? Ktoré opatrenie? Vo februári zrejme nič. A za marec, ak by som nemala príjem, tak aké opatrenie? Ďakujem vám pekne za vysvetlenie, veľmi sa do toho nevyznam

juliatriscova
5. mar 2021

@natalka1919 vzťahujú sa na teba odvodové prázdniny až do 30.6.2021, takže si môžeš uplatniť opatrenie č.2..........porovnávaš pokles tržieb za január a február s decembrom 2020.........príjmy sa posudzujú v hrubom.......musíš vedieť presný príjem v decembri 2020....treba si preštudovať www.pomahameludom.sk......:-)