Chcem požiadať o hmotnú núdzu a aktivačný príspevok

14. jan 2022

Dobrú deň , tento mesiac som sa zaevidovala na úrade práce( od 1.1. som evidovaná) a chcela som.si požiadať aj o hmotnú núdzu a aktivačný príspevok. Nakoľko za mesiac december mi bude teraz v januári vyplatený posledný pandemicky rodičovský príspevok, bolo mi povedané, že žiadosť mi nezoberu keďže v januári príjem mám a neschvalili by mi ju. Mám si ju podať vo februári a bude mi vyplatena táto dávka v marci.
Moja otázka znie , či je taký postup spravny a tým padom vo februári nedostanem nič. Keďže ten pandemicky je zrušený v decembri ale.spatne vyplatený teraz, predsa len keby mi tu hmotnu schválili v januári , vyplatia mi ju vo februári a nemám dva príjmy v mesiaci január ( pandemicky aj hmotnú) . Pýtam sa tu lebo pani nevyzerala isto , pýtala sa kolegyne a vraj asi to je takto ..no ako kto iný to má vedieť potom ?

loginexistuje
14. jan 2022

najprv ti uz musia priznat a na to maju 30-60 dni otazka znie ci vznikne narok mas poroesene vyzivne na dieta ?

autor
14. jan 2022

@loginexistuje budem mať súd ešte ho nemám určené ale budem mať iba to minimálne keďže otec je vo väzbe kde nepracuje ..

veronikaszabova
14. jan 2022

Ak nemas urcene vyzivne - nedostanes hmotnu nudzu

alenah31
14. jan 2022

pokiaľ nemáš určenú vyživovaciu povinnosť súdnym rozhodnutím - je jedno v akej výške nepriznajú ti hmotnú núdzu ani iné dávky vyplácané ÚPSVaR. K žiadosti o hmotnú núdzu dokladuješ všetky príjmy, ktoré máš zákonne určené - PnD, RP, výživné, ID, SD ...... a pod. Ak v žiadosti uvedieš, že máš dieťa táto príloha (kópia rozsudku o výživnom) je povinná, započíta sa ti do príjmu pre výpočet výšky hmotnej núdze. A pani hovorila dobre. V januári máš príjem - aj keď ide o pandemický RP vyplácaný spätne za december. HM môžeš žiadať v mesiaci, kedy príjem nemáš žiadny - a u teba je to február.

loginexistuje
14. jan 2022

a s kym zijes v domacnosti ? u rodicov ? ako kym nie je vyzivne urcene sudom tak zbytocne ziadat to zamietnu