Manželové záväzky: Mali by sme sa vziať?
Ahojte. Mam dlhoročný vztah, obaja mame 58 rokov a priateľ ma požiadal o ruku. Je rozvedený, žene nechal dom a pred 4 rokmi si zobral hypoteku na byt. Pracuje v zahraniči čiže taký online vztah, až do dochodku. V byte ak by sa mu niečo stale môžem dožiť a vlastnici by boli jeho dve dcery, planoval to pre ne. Ja ale že manželstvo onáša nielen povinnosti ale aj istoty. Postarať sa o manžela v čase choroby mi pride ako prirodzená povinnost. V takomto pripade nemali by to byť buduce dedičky a načo sa vydávať?
@stanielka17
Vy tu prakticky rad radom píšete bludy.
Nemáte ani šajn, ako sa dedí, hoci ste sem napísali znenie zákona, ktoré ste však nepochopili.
Stručne:
Dedenie rovným dielom znamená, že každý dedič (manželka a deti) by zdedili rovnaký podiel. Ak sú traja, tak každý po jednej tretine.
V prípade majetku v BSM sa najskôr vyporiada BSM, teda polovicu dostane preživší manžel a druhá polovica je predmetom dedenia.
Ak sa počas manželstva spláca hypo na výlučný majetok jedného z manželov, tak druhý manžel má pri vyporiadaní BSM (rozvod, úmrtie) nárok na polovicu uhradených splátok za manželstva z BSM, do ktorého patria aj bežné príjmy manželov.
@stanielka17
Neuveritelne! s akou gurážou a istotou tu davas pravne rady! Spatne su citam tvoje komenty kde mi pises:
"Prepac, ale ked nechapes zakladne veci a bojujes za objektivne nespravne informacie, nema zmysel aby som ti cokolvek vysvetlovala. Ved tam napis tym pravnikom a oni ti to potvrdia"
Tvoje pravne povedomie je minimalne, ved ty nepoznas zakladne principy prava, ale radis tu ako skuseny advokat a este sa obuvas do ludi, ktori pisu pravdu. Hanba ti ze takto tu zavadzas ludi! Napisalo ti tu uz zopar pravnikov, tak teraz mozes bojovat ty. Pod do toho.
@stanielka17 ja len dodám, že draik je právnik, aby si sa náhodou nezačala obúvať aj do neho 🙈
@sashabb ako to tak citam, ona bude schopna aj Draikovi odporovat a presadzovat si svoje. 😂
Načo sa to pýtaš máš svoj byt si vypočítava a chceš mať aj jeho majetok. Halo aj ON ma deti TY svoj byt dáš svojím deťom a ON svoj byt silou mocou si ho chcieť vziať len kvôli bytu. ON čo nechá svojím deťom čo. Snád by nebol taký hlúpi dať nejakej vypočítavej žene byt hlúpy by bol. A nič na neho neprivolávaj to sa všetko môže obrátiť proti tebe. ON možnosti má predá byt a pôjde do DD takže až ťa tak veľmi nepotrebuje nenamýšľaj si. Si strašne vypočítava a nenažratá. Berieš si ho kvôli majetku čo ak by urobil že prepíše dcére byt ešte pred svadbou a nebudeš ani o tom vedieť. V nevedomosti že získaš jeho majetok tak sa vezmete a po svadbe zistíš že byt jemu nepatri. Riadne nenažratá a chamtivá. Ja som si myslela že aj ak sa vezmú že sa vezmú preto lebo sa majú radi ale TY chceš sobáš len pre nenážratosť. ON ak bude žijúci byt môže kedykoľvek na kohokoľvek napísať ešte pred svadbou. A ak bude chorý tak byt predá a pôjde do DD.
TY si sa podieľala na platený jeho bytu na hypotéku preto chceš aby TI dal byt ak by sa mu niečo stalo. Tak to nerob ak si vzal hypotéku tak nech si ju platí. Ak je na LV len ON hold smola.
@prasiatko30 vypočítavosť ako vyšitá .Je hrozne chamtivá.
@dilarana nič nedostaneš pokiaľ si není legálne manželka iba družka priateľka nič chápeš nič.
@alickapusinka Aby ti ta zlosť neublížila. Ak si skončila aspoň základnú školu co dosť vylučujem, uvedom si ze co nadobudnú manželia je spoločné. Zatiaľ s tej hypotéky nemá nič moc splatenie čiže to bude platiť z našich spoločných peňazí. Aby ta nerozhodlo od zlosti tak chce ma požiadať o ruku a áno bavili sme sa podrobné o všetkom. Čiže je informovaný. Zaujímali ma len skúsenosti ci toto reálne zažil. Je jasné že závery skoriguje až právnik. Bud si pri tvojej povahe rozvedená alebo určite budeš a už teraz nenávidíš tu predstavu ze svojho bývalého najprv zoberieš s koze a potom keď si nájde priateľku tak potom aj on a ona by naďalej robili na teba a deti. Pri svojej gramotnosti by si zvládla prečítať úvodný príspevok? Žene a dcéram zanechal dom zo záhradou. Dcéry poznajú otcami len vtedy, keď potrebujú príspevok na dovolenky, návštevy obchodných centier....Dokonca aj bývalá sa súdili za výživné a neuspela lebo jej bolo poradenstvo pracovať ako zdravej žene.
Ja a moje deti pracujeme. Za celý život co vytváram vytváram pre svoje deti. To isté aj môj budúci manžel. Je ale dosť pod tlakom lebo lebo ak sa tok peňazí voči dospelým dcéram zastaví tak sa bojí že o ne príde. V predošlom príspevku preklep. Zaujímalo ma len ci toto nejaká žena niekedy riešila ale o zazila. Dúfam že pre tie zavystlive chudery ktoré ma obvinili z chamtivosti budem mat spravy ktoré ich rozhodne nepotesia

@dilarana však byt máš, ak budete manželia, nechaj si ho, daj do nájmu a peniaze navyše z nájmu odkladaj sebe. A raz ak sa pominie on alebo sa rozvediete budeš mať úspory a vrátiš sa do svojho, podľa mňa tam ani nepotrebuješ mať doživotné právo v byte, čo patrí dcére, to nech si nechá len on. A ak ochorie ako milujúca žena mu snád pomôžeš či? Však celý život ste spolu nič nebudovali, prečo by si chcela za to že sa budeš o neho možno raz starať jeho celoživotné majetky? Ak sa nechceš o nikoho starať a starala by si sa iba keby má 3 nehnuteľnosti svoje čo prepíše na teba tak si nájdo mladého zajačika, čo nebude tak rýchlo starý alebo nejakého bezdetného slobodného deda čo na teba všetko prepíše. Fakt nechápem o čo ti ide. Obaja ste už pomaly v psolednej etape života-starobe, ty máš svoj majetok, on má svoj a o čo ti ide?