Môže byť darovacia zmluva napadnutá?
Dobrý deň, pred časom mi mama darovala nehnuteľnost, s právom doživotného užívania, kedze jediná zo súrodencov sa o ňu dlhodobo ( vyše 15 rokov ) starám, a každý mesiac jej finančne prispievm (okolo 200 e) k jej nízkemu dôchodku, takisto jej robim veľké nákupy, platím veter.starostlivost o psa, atď. Samozrejme, že je kôli tomu v rodine " zlá krv", ako to už býva. Chcem sa opýtať, či v prípade maminho úmrtia môže byť táto darovacia zmluva napadnuta, alebo spochybnena. Za odpovede vopred ďakujem.
Môžu, ale nie je to také jednoduché, ale môže sa urobiť to, že pri dedičskom konaní sa ten byt tebe započíta ako dedičstvo a zo zvyšného majetku už možno nič nedostaneš.
@ibrunova to nie je pravda. Bude mať nárok aj na zvyšný majetok
@sara07 ale teda nebola zmena vlastníka nehnuteľnosti - teda darovanie neprebehlo právne závazne... ak to mama chcela robiť tak že až po jej smrti mala dediť - mala napísať závet - a podpísať u notára - kde by bolo jasne uvedené, že si želá aby dom zdedila jedna dcéra - pretože druhá už dom v takej a takej hodnote dostala...
ak tá tvoja kamoška súd prehrala - tak zjavne nevedela dokázať že ten dom sestre kúpili rodičia ...
@biba_18 to nevedela, sestrička si zohnala ludi čo jej potvrdili že jej dali keš na kupu domu , vtedy ked sa to kupovalo net nebol . čiže ... nie ako teraz ..
mala darovaciu zmluvu u notara spisanu . zrejme to nestačilo, viem že bola neštastna lebo na to vyplatenie si musela požičať
a myslim že aj ten sud ako čo mi vravela nebol zrovna košer ...
@sara07 súd košer asi bol - pokiaľ ona nemala prevedenú nehnuteľnosť na seba a pokiaľ nevedela dokázať tvrdenie, že sestre na dom dali peniaze rodičia - súd nemohol rozhodnúť inak ...
@biba_18 ked svedok sa obrati a spyta .. tak sme sa dohodli, dobre som to povedal 😂😂
vážne veríš vo ferovost sk sudnictva ja nie, 😂stačilo mi ked sme mali fetakov v bytovke ,maminka pravnička .. všetuuuučko sa da zariadit, že marihuna smrdela ako fras vo vchode neva ,na všetko sa najde klučka, jedine štastie že sa odstahovali do väčšieho, trapenie sa posunulo inam
proste jej rodičia verili v to že druha dcéra bude ferova a konkretne toho domu sa vzda, prachy si rozdelia na pol, ano prachy sa rozdelili na pol ale aj domeček ... a že opatrovala a podobne veci nikoho nezaujimalo
@biba_18 ked svedok sa obrati a spyta .. tak sme sa dohodli, dobre som to povedal 😂😂
vážne veríš vo ferovost sk sudnictva ja nie, 😂stačilo mi ked sme mali fetakov v bytovke ,maminka pravnička .. všetuuuučko sa da zariadit, že marihuna smrdela ako fras vo vchode neva ,na všetko sa najde klučka, jedine štastie že sa odstahovali do väčšieho, trapenie sa posunulo inam
proste jej rodičia verili v to že druha dcéra bude ferova a konkretne toho domu sa vzda, prachy si rozdelia na pol, ano prachy sa rozdelili na pol ale aj domeček ... a že opatrovala a podobne veci nikoho nezaujimalo
@sara07 Preto sa treba poučiť, že sľubom sa nedá veriť. Čo je raz na papieri, to platí.
Tiež som poznal jeden prípad - skrátim to.
Chlapčisko mal byt - vlastný. Spoznal jednu slečnu so synom, prisťahovali sa k nemu. Časom ho nahovorila, aby byt predal, že aj ona niečo pridá a kúpia si spoločný. On predal za vyše 100 tisíc, ona priložila 20 tisíc. Kúpili väčší. Ona trvala na tom, aby vlastníctvo bolo 1/2 a 1/2.
Časom (keď jej syn dospel) sa rozišli (neboli sobášení) a po súdnych ťahaniciach ju musel vyplatiť z polovice bytu. Spoločné deti nemali. Takže byť musel predať, aby ju mohol vyplatiť. Láska je slepá, všetci kamaráti sme videli, že sa s ním dala dokopy len kvôli tomu, aby syna dostala do BA a aby s ním vybabrala. Len on to nevidel.
mohli by ju napadnúť ak by im také niečo prišlo na um, ale museli by argumentovať tým že mama nebola spôsobilá na takéto právne úkony alebo že bola pod tvojim nadmerným vplyvom - a dokázať to…
pretože človek môže svoj majetok darovať komu chce, pokiaľ to robí s plným vedomím…
zmluvu ste podpisovali pred kým?
@biba_18 Darovacia zmluva bola spisana pred notárom
@sara07 Preto sa treba poučiť, že sľubom sa nedá veriť. Čo je raz na papieri, to platí.
Tiež som poznal jeden prípad - skrátim to.
Chlapčisko mal byt - vlastný. Spoznal jednu slečnu so synom, prisťahovali sa k nemu. Časom ho nahovorila, aby byt predal, že aj ona niečo pridá a kúpia si spoločný. On predal za vyše 100 tisíc, ona priložila 20 tisíc. Kúpili väčší. Ona trvala na tom, aby vlastníctvo bolo 1/2 a 1/2.
Časom (keď jej syn dospel) sa rozišli (neboli sobášení) a po súdnych ťahaniciach ju musel vyplatiť z polovice bytu. Spoločné deti nemali. Takže byť musel predať, aby ju mohol vyplatiť. Láska je slepá, všetci kamaráti sme videli, že sa s ním dala dokopy len kvôli tomu, aby syna dostala do BA a aby s ním vybabrala. Len on to nevidel.
@chrobak7 presne ako by som tetu počula ale barborka to a barborka hento to by ona neurobila ved je predsa sestra

@anonym_autor každá zmluva je napadnuteľná. Ale ak ju mama podpísala pri plnom rozume, a zmluva je dobre postavená, nemáš sa čoho báť. Na tvojom mieste, keď píšeš , že máte v rodine zlu krv, poradila by som sa s právnikom, či by v prípade, ak by rodina po úmrtí mami zmluvu napadla, či by ti pomohli nejaké dôkazy o tom, že mame nielen financne pomáhaš. Ak by právnik uznal, že áno, odkladala by som si účty, ak mame posielaš mesačne 200e , tak by som jej ich nedala na ruku, ale napr posielala z uctu, aby som mala dôkaz, že som tak robila. Tak isto účty z nakupov atd… len tu neviem , lebo účet si môžeš aj zo svojho nákupu odložiť. Asi by som radšej mame poslala viac na účet, aby som mala o tom dôkaz. Ale poraď sa s právnikom. Aby v prípade komplikácií si bola krytá…