Môže byť zneužitie občianskeho preukazu dôchodkyne nebezpečné?
Mam otázku moja babka naletela na nejaký podvod a pravdepodobne jej bol alebo ešte len bude zneužity op. Je dôchodkyňa. Keďže nemá žiadne dlhý. Môže jej niekto spraviť s tým op? Keďže je staršia nikam nechodí vonku tak je ju ťažšie dostať do mesta aby si šla vybaviť nový. No môže si niekto na ňu niečo zobrať? Videla som už dávnejšie ze si niekto zobral na cudziu osobu pôžičku. Ako je prosím toto možné? 🙈 Véd keď nemáš údaje všetky o tej osobe tak ako? Ja keď som dávno si brala úver tak som musela byt v banke podpísať údaje a dokladovať papiermi príjem 🙈. Snažím sa ju dostať do mesta. ale je to ťažšie. Ďakujem
Ak mala ten nový OP s čipom, mal by sa dať zablokovať cez ten nový elektronický portál myslím
Kľudne môže zobrať úver na ňu. Napríklad 365 alebo nebankovka... Môže byť na ňu napísaná SRO a spraviť sa z nej biely kôň...
@anonym_8cdade ale ved keď nemá nejaké tie papiere o poberani dôchodku? Nemala by banka kontaktovať babku? Ma na seba paušál nezistia podľa toho aspoň ze to nieje jej číslo co ta dotyčná osoba zadá?
Ak mala ten nový OP s čipom, mal by sa dať zablokovať cez ten nový elektronický portál myslím
@antonka nemala
Kľudne môže zobrať úver na ňu. Napríklad 365 alebo nebankovka... Môže byť na ňu napísaná SRO a spraviť sa z nej biely kôň...
@anonym_8cdade netrep
@anonym_8cdade prosím ťa ako sa dá zobrať úver iba na údaje OP? By mi to dosť uľahčilo život keďže denne mi prejde rukami tak 60 občianskych 😇
@anonym_8cdade prosím ťa ako sa dá zobrať úver iba na údaje OP? By mi to dosť uľahčilo život keďže denne mi prejde rukami tak 60 občianskych 😇
@anonym_autor Ano, co najrychlejsie si ist vybavit novy.teda zajtra ..ale ozaj rychlo,,Podvodnici maju na podvody nove a nove praktiky..
@janai1 no da sa zalozit novy bankovy ucet,a moze poziadat o jednorazovu pozicku,,,a da sa vybrat aj v hotovosti,, Ale hadam v priebehu zajtrasieho rana sa podvodnikom nic nepodari,,ale za dva dni uz ano
@anonym_autor Ano, co najrychlejsie si ist vybavit novy.teda zajtra ..ale ozaj rychlo,,Podvodnici maju na podvody nove a nove praktiky..
@janai1 no da sa zalozit novy bankovy ucet,a moze poziadat o jednorazovu pozicku,,,a da sa vybrat aj v hotovosti,, Ale hadam v priebehu zajtrasieho rana sa podvodnikom nic nepodari,,ale za dva dni uz ano
@vorkola ja z nou nebývam prišla som len na návštevu a prešlo už nejaký týždeň 🤷 tak sa aj kvôli tomu pýtam. Ide mi o to ci si môžu na ňu niečo zobrať bez jej podpisu alebo bez jej návštevy tej banky. Alebo to sa dá už všetko takto online? 🙈
@vorkola ja z nou nebývam prišla som len na návštevu a prešlo už nejaký týždeň 🤷 tak sa aj kvôli tomu pýtam. Ide mi o to ci si môžu na ňu niečo zobrať bez jej podpisu alebo bez jej návštevy tej banky. Alebo to sa dá už všetko takto online? 🙈
@anonym_autor ráno na políciu a nahlásiť zneužitie a vybaviť nový
@anonym_autor ráno na políciu a nahlásiť zneužitie a vybaviť nový
@rozculena ako píšem bohužiaľ ju je ťažké niekde dostať vôbec
@anonym_autor čo presne babka urobila s občianskym, poslala niekomu fotku z oboch strán cez internet, toto naozaj zvládla? Alebo ho niekomu požičala?
@anonym_autor čo presne babka urobila s občianskym, poslala niekomu fotku z oboch strán cez internet, toto naozaj zvládla? Alebo ho niekomu požičala?
@maranco boli u nej známy podvodníci 🙈 nezobrali ju o peniaze ale niečo na podpis vysvetlila to tak ze to ani neopisem a oni si to s fotili lebo vraj nemali pri sebe papiere na vyplnenie co im trebalo
Praktické zneužitie OP som videla v praxi pri cestovaní mhd. Ľudia si nechajú vystaviť pokutu na cudzí op alebo majú niekoľko svojich (starý akože stratený používajú na spisovanie pri pokute a nový na postu alebo na sociálku atď)... Úver pochybujem. Banka určite nie ti overujú poriadne všetko. Stačí nahlásiť stratu nemusí ísť hneď vybaviť nový
@maranco boli u nej známy podvodníci 🙈 nezobrali ju o peniaze ale niečo na podpis vysvetlila to tak ze to ani neopisem a oni si to s fotili lebo vraj nemali pri sebe papiere na vyplnenie co im trebalo
@anonym_autor treba ju zaškoliť ako má reagovať v takých situáciách, cudzích ľudí nepúšťať dnu, občiansky nedávať nikomu, radšej tebe zavolať alebo zavolať políciu aspoň hneď za tým čo odišli, nepodpisovať nič kým sa neporadí s niekým komu dôveruje, akože zakričať na muža nech príde tam, vtedy sa môžu zľaknúť a odísť
keď ju možno aj odfotili/urobili overenie cez aplikáciu tak môže mať založený účet v banke a použijú ju ako bieleho koňa na trestnú činnosť
no ci chce ci nechce, ak sa nechce bat, musi to nahlasit na policii a vybavit si novy. banka by podvodnikom uver asi nedala, ale nebankovka mozno hej. to chce riskovat?
no ci chce ci nechce, ak sa nechce bat, musi to nahlasit na policii a vybavit si novy. banka by podvodnikom uver asi nedala, ale nebankovka mozno hej. to chce riskovat?
@deedol práveže jej toto vysvetľujem tak ona stále po svojom ze keď majú len op ze co z nim môžu spraviť atď 🙈
@anonym_autor no mozu. ona je svojpravna, ked pride exekutor, nech si to potom riesi ona.
@deedol ale keďže ma na svoje meno Orange teda paušál tak nemusí práve kontaktovať podvodníka ale aj ju nie?
@deedol ale keďže ma na svoje meno Orange teda paušál tak nemusí práve kontaktovať podvodníka ale aj ju nie?
@anonym_autor nerozumiem tvojej otazke. proste existuje nejaky standardny postup, ked niekomu clovek odovzda udaje z OP. ak ho tvoja stara mama nechce dodrzat, musi niest nasledky. orange pausal s tym nic nema. mam skusenost zo sirsej rodiny a dopadlo to presne ako pisem - dany clovek mal jedine "stastie", ze nic nevlastni, takze exekutor mu nemal co vziat.
@vorkola bankovú účet nezalozis iba s fotkou OP... Vyber hotovosti z banky s fotkou OP? Fuha, tak ak nejaký pracovník vydá peniaze by si zaslúžil minimálne výpoveď
@anonym_autor Ak si dali tu namahu prist za nou, tak to nebolo len tak. Velmi dobre vedeli preco za nou chodia osobne.
@vorkola bankovú účet nezalozis iba s fotkou OP... Vyber hotovosti z banky s fotkou OP? Fuha, tak ak nejaký pracovník vydá peniaze by si zaslúžil minimálne výpoveď
@janai1 vyberať hotovosť môžeš cez bankomat a aplikáciu banky, alebo si nahráš do mobilnej peňaženky virtuálnu platobnú kartu
účet vieš založiť cez aplikáciu stačí ti odfotiť občiansky a mať poruke jeho vlastníka
v pripade, ktory spominam, si vzali pausal a novy mobil na op danej osoby. a potom neplatili.
@janai1 vyberať hotovosť môžeš cez bankomat a aplikáciu banky, alebo si nahráš do mobilnej peňaženky virtuálnu platobnú kartu
účet vieš založiť cez aplikáciu stačí ti odfotiť občiansky a mať poruke jeho vlastníka
@maranco 🤣 na fotku OP vyberiem hotovosť z bankomatu cudzieho účtu? Veď ako, prispievaj aspoň trošku k téme a nie úplne mimo...
Nič sa nedá robiť iba s údajmi alebo fotkou OP. Doslova, ze nič. Čokoľvek by niekto spravil je rovnako vynnikom aj pracovník v banke. Ucet sa dá založiť online len pomocou tvarovej biometrie. Ucet da da založiť na. mieste len osobne.