Môže mať sused dielňu v garáži za bytovkou ?

janea
18. jan 2020

Dobry den, prosim o radu niekoho, kto sa vyzna. Byvame v bytovke, za ktorou su garaze. V jednej z tychto garazi si pribuzny susedy zriadil dielnu, kde po veceroch aktivne pracuje – praca s kovom, cize zvaranie, pilenie, sustruzenie, ludia na autach si prichadzaju vyzdvihnut veci, casto aj po desiatej. Jedna vec je manipulacia s ohnom- co uz nie je velmi bezpecne v garazach a druha neustaly hluk popoludni a vecer. Viete mi poradit, je nejaka vyhlaska o tom, ze v bytovej zone by nemala byt takato prevadzka? V praxi nam ide o to, aby si aspon odhlucnil tie garazove dvere a nepoculi sme cely vecer jeho rachot. Potrebujeme nejako podlozit nase argumenty, nie je ochotny pristupit k debate, nie je s nim vobec rec. Dakujem.

nika82
18. jan 2020

hluk po 22 zavolajte policajtov

mimka91
19. jan 2020

@janea pokial v garazi pracuje, tak by mal mat uvedene priestory garaze do prevadzky prislusnym regionalnym uradom verejneho zdravotnictva. V ramci toho RUVZ by urcite pozadoval meranie hluku vo vonkajsom prostredi, kedze blizko je obytna stvrt. Osobne si myslim, ze priestory nema uvedene do prevadzky - tam musi dokladovat aj to, ze garaz je vhodna na dany ucel (doklad stavebneho uradu/kolaudacne rozhodnutie). Mozete napisat na prislusny RUVZ, ze si myslite, ze vykonava v garazi pracovnu cinnost (opravarenske cinnosti zvaranie, sustruzenie a pod.), kt. sposobuju zvysenu hlucnost cez den ale aj vecer a ze sa domnievate, ze na to nemaju suhlasne rozhodnutie od RUVZ. Zamestnanci RUVZ potom podnet presetria a kedze si myslim na 99,9% ze priestoty uvedene do prevadzky nema dostane pokutu a bude musiet svoju cinnost zlegalizovat + vykonat merania vo vonkajsom priestore. Ak budu hladiny hluku vo vonkajsom priestore prekrocene, tak bude musiet uskutocnit napravne opatrenia...otazne je, ci sa potom nenastrbia susedske vztahy. Samozrejme mozete sa skusit s danou osobou aj dohodnut, ci by si to nemohol aapon odhlucnit.

janea
autor
19. jan 2020

@nika82 nechceme to zbytocne hrotit... a vacsinou si da pozor a do 22 skonci...

janea
autor
19. jan 2020

@mimka91 Vdaka, super napad - spomenut mu to RUVZ, ci by chcel preverit hlucnost svojej pracovnej cinnosti🙂 urcite chciet nebude🙂 tu ide hlavne o to, aby sa do leta, ked budeme mat vsetci potvarane okna, rozhybal a nieco spravil s tymi tenkymi obycajnymi garazovymi dverami.

mimka91
19. jan 2020

@janea no tak mu povedz, ze nechces mu robit problemy a chces, aby sa to ludsky vyriesilo a hadam si aspon dvere odhlucni aj ked tam stale bude nelegalne, a ked sa nebude chciet dohodnut tak potom to daj na RUVZ