Môže mi exekútor siahnuť na materskú?

8. mar 2022

Moze mi siahnut na matersku exekutor? Po narodeni babatka mozem vytvorit ucet aj na novorodeniatko?

belllinka
8. mar 2022

áno, nechá ti životné minimum.
S tým účtom to myslíš tak, že vytvoríš účet dieťaťu, dáš si tam posielať materskú a tak sa akože vyhneš exekúcii?

alenah31
8. mar 2022

na materské siahnuť môže, až rodičovský príspevok je nepostihnuteľná dávka. Môžeš vytvoriť účet aj na novorodenca - ale exekúciu vykonajú ešte v SP pokiaľ si exekútor pošle exekučný príkaz na zrážky. Predtým ako ti materské pošlú (vykonajú zrážku - ak nejaká vyjde a ten zvyšok ti pošlú na účet) - rovnako sa sťahujú exekúcie aj z PN či dôchodkov. Ale potom už ten zvyšok - ak to pôjde na iný účet (nie vedený n tvoje meno) - nebude exekútor blokovať.

nicoli02
8. mar 2022

to tak jednoducho nefunguje, že by si si ju dala posielať inam, nech na ňu exekútor nesiaha. ono nejdú tie zrážky z tvojho účtu. tam už ti príde suma po to zrážkach.

alenah31
8. mar 2022

@nicoli02 lenže exekútor v rámci čo najskoršieho vymoženia pohľadávky od povinného môže urobiť rôzne opatrenia, ktoré mu ponúka zákon - a jedným z tých opatrení je aj zablokovať účet povinného. Čiže aj keď jej na SP už zrážku strhnú a zvyšok pôjde na účet - k tým peniazom sa nedostane kým exekútorovi nepreukáže, že z tej sumy čo prišla jej už zrážka bola vykonaná a na jeho príkaz zvyšok uvoľní - a toto bude musieť riešiť každý mesiac pri každej platbe čo jej na účet dorazí. Preto si títo ľudia nechajú napr. mzdu po zrazení ex. zrážky posielať na účet svojho dieťaťa, manžela/ky, rodiča, priateľa.

nicoli02
8. mar 2022

@alenah31 no veď áno, ja som to myslela tak, že potom na účet už príde suma, s ktorou môže disponovať, že už tá suma je ošetrená o tie zrážky.

alenah31
8. mar 2022

@nicoli02 teoreticky áno, ale prakticky s ňou nemôže disponovať - exekútor okrem príkazu na exekúciu zablokuje aj účet povinného - zvyšok materskej jej síce na jej účet pošlú, ale keďže je účet blokovaný k peniazom sa nedostane. Musí ísť po potvrdenie na SP že peniaze, ktoré tam prišli - na ten účet - už sú od zrážky "okresané" a na základe toho jej exekútor dá príkaz pre banku, aby presne tú sumu z účtu uvoľnil. A toto bude musieť robiť pri všetkom čo jej na účet príde - napr. aj na prídavky na dieťa a každý mesiac. Neviem si predstaviť toto robiť - radšej fakt založím účet na meno dieťaťa a nechám si to preposielať tam.