icon

Môže mi exekútor stiahnuť peniaze z invalidného dôchodku?

tutabd
28. apr 2021

Dobrý den neviete dakto može mi exekútor stiahnuť z invalidného dvochodku ked berem 126€ peniaze alebo stoho čo mi maju vrátiť spetne ma nárok abo nie dakujem za info

Strana
z3
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
tutabd
autor
1. máj 2021

@cocolino234 Okey v poriadku a neviete mi povedat ked mi prišlo rozhodnutie 23.4.2021 a mi písalo že mi pošlú šekom ten doplatok že kolko sa tam čaka počítam stim určite že mi stiahnu len neviem kolko sa tam čaka na ten doplatok lebo ja 10maja už mam brat normálny ID v sume 126,10€

tutabd
autor
3. máj 2021

@cocolino234 dik dnes mi došli peniaze všetko mi prišlo nič mi nezobral

peknanika
22. nov 2023

@bloger prosim vas poraďte mi stale sa mi vyhrážajú ze mi odpocitaju zo životného minimka co nemam ani životné minimum :( a exekutorky , som inv.dochodkiňa

bloger
22. nov 2023

@peknanika Nesmú nikomu siahnúť na životné minimum. Na to máme zákon.

alenah31
22. nov 2023

@bloger ale môžu - pokiaľ ide o dlžné výživné na mal. dieťa. Pri zrážke výživného na maloleté dieťa je chránená suma dôchodku pre rok 2023 na úrovni 98,45 eura mesačne. Nevravím, že autorka príspevku dlží na výživnom - len to "ponechanie živ. minima" skrátka neplatí plošne na všetky zrážky.

bloger
22. nov 2023

@alenah31 Ale ona sa pýtala na životné minimum. Nie na dlžné výživné.

alenah31
22. nov 2023

@bloger ty píšeš, že pri zrážkach MUSÍ ostať dlžníkovi - povinnému živ. minimum. Ak dlžíš na výživnom na mal. dieťa tak ti môžu siahnuť na dôchodok a nepos. suma čo ti po zrazení ostane je 98,45€.

bloger
22. nov 2023

@alenah31 Možno nejdem sa hádať ale viem, že to ešte Krajniak tak zaviedol. Teda strana Borisa Kollára. A životné minimum sa má už upraviť. Lebo už neodráža realitu.

alenah31
22. nov 2023

@bloger pracovala som u exekútora. Životné minimum bolo zavedené už veľmi dávno. V tomto prípade má zabezpečiť povinnému, aby mu ostal dostatok fin. prostriedkov na to, aby vedel zabezpečiť svoje základné potreby (bývanie a zákl. stravu, ošatenie, hygienu). No pri výživnom na mal. dieťa je dlžník povinný dať "prednosť" a zabezpečiť tieto základné živ. potreby svojmu potomkovi (vlastnému či osvojenému). Pri výživnom na plnoleté nezabezpečené dieťa sa postupuje inak. Napr. málokto vie, že ak sa dieťa narodí a otec je zapísaný v RL tak aj bez rozhodnutia súdu (ktorý výšku výživného uprarví podľa opr. výdavkov a jeho príjmu) je povinný platiť výživné. Volá sa to "výživné bez rozsudku" a aj na to je možné podať TO a vystaviť exekúciu pokiaľ nie je platené. Výška takého výživného je 30% živ. minima prísl. kal. roku.

patricia2120
4. feb 2025

@alenah31 dobrý deň prosím neviete poradit čo robiť ak xy rokov poctivo splácame dlh istina daaavno uhradena no uhradit uroky exekutora je nad ludske sily. Napr dlh 5000€ suma ktoru exekutor po 10rokoch stáe ziada je 30000€

Strana
z3