Môže mi vlastník bytu ako nájomcovi spoplatniť nočné návštevy?
Presne uvediem na správnu mieru moju otázku.Som v podnajme v obecnom byte a dnes mi bol do schránky doručený domový poriadok.Hned na prvej strane ma zarazil prvy bod. CITUJEM: Nájomníci bytov bez súhlasu vlastníka bytu nájomník nemôže ubytovať inú osobu (to mi je jasne,že nemôžem nikoho ubytovať).Ubytovanie alebo PRENOCOVANIE cudzích osôb (napr. návšteva rodinného príslušníka ), nájomca je povinný okamžite nahlásiť vlastníkovi bytu na Obecnom úrade alebo na emaily.Poplatok za prenocovanie cudzím osobám činí 0,50eur/noc. Pre mňa to znamená,že ak chce u mňa synovec prespať,tak ho najprv musím zahlásiť a zaplatiť 0,50eur za noc.Platim si nájom,energie a všetky poplatky za byt. V pripade vyuctovania všetky nedoplatky.Majú právo mne ako nájomníkovi spraviť takúto vec?
Ako mne to prislo divne aj smiesne... To vacsinou v obciach sa vsetko tak riesi a prehana.... Neviem, sla by som na obecny a opytala sa starostu, ze ku komu mam ist o 23.00 zazvonit a popytat si povolenie. To len dajaky sused neprajnik ta nabonzoval.... Ved chod na urad a povedz, ze dodatocne to zaplatis ked sa daco take naskytne, neverim, ze az tak prisne to strazia. Vzdy sa da dohodnut. 🙂
@hella23
Aha, tak to by som uz vobec neriesila, ani sa nepriznala, ze u mna niekto spi, kym to nie je dlhsia doba, ze uz si to vsimnu aj ini.... A keby, ze nahodou mi na to prisli, milo sa ospravedlnim, ze to bolo neplanovane a dam im 50 centov...
@hella23 tych 0,50€ by mala byt dan z ubytovania, to sa plati obecnemu uradu ked sa ubytujem v byte co sluzi ako ubytovacie zariadenie pre turistov. Vlastnikom bytu kde byvas je asi obecny urad, neviem teda o co im ide, ved napr.tu vodu navyse si aj tak zaplatis ty. Este chapem podmienky ze ziadne zvierata ale aby si nahlasovala navstevy...
Neviem si predstavit, podla akeho zakona by si taketo nieco mohli dovolit. Platis za pouzivanie bytu, to obsahuje aj pripadne navstevy tretich osob. Normalne by som im oznamila, ze s bodom x v ich domovom poriadkom nesuhlasim a nebudem ho plnit, nakolko je nad zakonny ramec, zasahuje do mojich prav uzivatela bytu a i do prav tretich osob (ochrana osobnych udajov)
Vtipne..ako na intraku, musis nahlasovat navstevy a ked chce navsteva ostat na noc tak si musi zaplatit izbu. Celkom by ma zaujimalo ako ti to vobec dokazu ze u teba niekto prespal. Budu chodit na nocne razie? 🙂 Alebo prepadovka rano pred dverami? 🙂 Ci cakaju ze sa v bytovke budu ludia navzajom bonzovat? Jaaaj som sa pobavilaaaaa. To zas nejaka genialna hlava vymyslela toto.
Prestuduj si najomnu zmluvu - urcite je tam pisane o pocte osob v najme.
Nikto ti nezakazuje navstevu. Pokial ste si dohodli v najomnej zmluve taketo podmienky tak aky problem. Bezna navsteva odchadza zväcsa do 22,00 hod. po tejto hodine sa podla mna jedna o prenocovanie a tym padom poskytujes "navsteve" ubytovanie" (prenocovanie).
Ak s domovym poriadkom nesuhlasis - nikto ta nenuti zotrvat v tomto najomnom byte. Kup si svoj do vlastnictva a ubytuj tam kohokolvek podla lubovole (aj tu sa nad nejake obdobie nahlasuje spravcovi pocet osob)
@ultra, toto je co za nezmysel? IDE tu o navstevu. Takze nie, nemoze jej majitel bytu predpisovat, kolko a kedy navsteva smie zostat. Moze obmedzit pocet osob, ktore mozu v byte BYVAT, to je jeho pravo, ale nemoze najomnika buzerovat, kolko osob a na aku dobu smie najomca prijat. A rada vystahovat sa je asi na rovnakej urovni, ako by si poradil mestu kupit si novy byt, lebo v tomto je neprisposobivy najomca a nemozu s nim pohnut, tak co uz.... Ale chapem, ze mestu zrejme ide o "sikovneho" najomnika, ktory byva oficialne sam a ma kazdy den v mesiaci na navsteve nahodou par pribuznych. Len toto nie je cesta.
@ultra obec ako vlastnik najomneho bytu ( na 99,9% som presvedcena ze je to ten na ktory dostali podporu z fondov a zo statneho rozpoctu a ktory pridelili v zmysle patricnych zakonnych ustanoveni) si nesmie davat do najomnej zmluvy ziadnu takuto "perlicku".. A dat cosi taketo do domoveho poriadku uz vobec nie.
@hella23 bud to neries, alebo to ries stylom ako pisala
@vroni - zasahuju do tvojich prav. Na toto nemaju nikde oporu v zakone.
U nas tiez chceli taketo hluposti pozavadzat - ani nie ze do domoveho poriadku, ale do najomnej zmluvy.... aj im to ludia popodpisovali, ale smola, sankciovat ich za porusenie aj tak nemohli, lebo obec zasiahla do prav najomcu a svojimi ustanoveniami v zmluve ich obmedzila - a to nesmie.
Ine by bolo, ak by zaviedli povinnost nahlasit navstevu zdrzujucu sa dlhsie ako 14 dni - to uz dava nejaky zmysel, lebo osobomesiace a spotreba svetla na chodbe ci vytah.... Ale toto? Akoze platit obci dan za prenocovanie vo vyske 50 centov???? choreeeee a na hlavu postavene. Ty predsa nie si hotel.

Myslim, ze ano... Platis najom za jednu osobu, tym, ze mas dalsieho človeka v byte tak viac splachujes a ja neviem co este, (asi nic) tak myslim, ze maju narok pytat viac. Ale tak 50 centov nie je nic hrozne.... 🙂