icon

Môže na Slovensku zdediť majetok krstná dcéra?

9. dec 2025

Dcéra má krstného otca, ktorý nikoho nemá. Už ani mamu, ani otca, ani deti. Nikdy nebol ženatý a má len jednu sestru, ktorá je od neho staršia. Ak by zomrela prv ako on tak čo by bolo z jeho bytom? Prepadne štátu? Je krstný mojej dcére, ale to je asi tak všetko. Ďakujem

Strana
z2
anonym_e3ee98
9. dec 2025

dedili by setrine deti. alebo ak spise zavet tak ten koho urci

zojazoja
9. dec 2025

@anonym_autor a ta sestra jeho ma deti?

mk1111111111
9. dec 2025

Deti sestry, ak nespise zavet a sestra zomrie skor

anonym_a7e110
9. dec 2025

@anonym_autor ste v príbuzenskom vzťahu? Lebo ak je to len známy, tak to nic neznamená, ak je krstný rodic. Jedine, ze by krstnu dcéru spomenul v zavete

hellwant
9. dec 2025
@mk1111111111

Deti sestry, ak nespise zavet a sestra zomrie skor

@mk1111111111 pytala sa ,keď zomrie skôr ta staršia sestra. Ak ma deti tie budu dediť. Ak nema...treba sa nejakeho pravnika opytať,našiel som toto.

hradnapani
9. dec 2025

ak ma sestra deti, tak dedia jej deti. Ak je bezdetna, tak prepadne statu. Moze sa tomu vyhnut a spisat zavet a urcit krstnu dceru ako dedica.

cacianka
9. dec 2025
@hradnapani

ak ma sestra deti, tak dedia jej deti. Ak je bezdetna, tak prepadne statu. Moze sa tomu vyhnut a spisat zavet a urcit krstnu dceru ako dedica.

@hradnapani spísať závet u notár a ten ho uloží do centrálneho registra závetov

anonym_a7e110
9. dec 2025

@anonym_autor nezmylila si sa v úvodnom príspevku? Alebo mam ja útlm po obede Ak? Ak zomrie jeho staršia sestra skôr ako on, co to ma spoločne s jeho bytom?

hradnapani
9. dec 2025
@cacianka

@hradnapani spísať závet u notár a ten ho uloží do centrálneho registra závetov

@cacianka ano, to je dolezite upresnenie

janai1
9. dec 2025
@anonym_a7e110

@anonym_autor nezmylila si sa v úvodnom príspevku? Alebo mam ja útlm po obede Ak? Ak zomrie jeho staršia sestra skôr ako on, co to ma spoločne s jeho bytom?

@anonym_a7e110 máš útlm... keď zomrie prv sestra a potom on - kto dedí v tom prípade... Keby zomrel on skôr tak dedí sestra

katina02
9. dec 2025

@janai1 Asi ide o ten súvis, že šup, hneď sa rieši, čo s bytom.

janai1
9. dec 2025
@katina02

@janai1 Asi ide o ten súvis, že šup, hneď sa rieši, čo s bytom.

@katina02 mne to je jedno.... ale skôr mám pocit, že mňa si označiť ani nechcela

anonym_e3ee98
9. dec 2025
@hellwant

@mk1111111111 pytala sa ,keď zomrie skôr ta staršia sestra. Ak ma deti tie budu dediť. Ak nema...treba sa nejakeho pravnika opytať,našiel som toto.

@hellwant na to ani chat nepotrebujeme. my sme to dobre pochopili. ak on zomrie tak ak sestra bude zit tak ona a ak uz bude mrtva tak jej deti bodka.
ak neurci v testamente niekoho ineho,

anonym_dcd03b
9. dec 2025

Krstny rodic na Slovensku nema ziaden pravny status, iba nabozensky. Vo vasom pripade budu dedit dedicia z tretej skupiny, to znamena jeho sestra. Ak ho sestra predumrie, budu dedit jej deti.
Pokial si chcete prave osetrit, aby dedilo vase dieta, je potrebne spisat zavet so vsetkymi nalezitostami.

anonym_a7e110
9. dec 2025
@janai1

@anonym_a7e110 máš útlm... keď zomrie prv sestra a potom on - kto dedí v tom prípade... Keby zomrel on skôr tak dedí sestra

@janai1 ďakujem, asi mam fakt útlm, idem si urobiť kavu

autor
9. dec 2025
@anonym_a7e110

@anonym_a7e110 no že keď ona zomrie skôr tak by uz nebol ani posledný dedič. Či má ona deti neviem

autor
9. dec 2025

@anonym_autor neviem či ona má deti. Ale tak ak by aj nemala, tak štát. Len ma to zaujímalo. Nestretávame sa. On nerieši nič. On to radcsej nechá štátu. Ďakujem za odpovede.

doriiis
9. dec 2025

Presne ako píšu. Budú dediť sestrine deti v tom prípade.Takze áno,aj krstná dcéra.

melanta
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neviem či ona má deti. Ale tak ak by aj nemala, tak štát. Len ma to zaujímalo. Nestretávame sa. On nerieši nič. On to radcsej nechá štátu. Ďakujem za odpovede.

@anonym_autor a prečo ťa to vlastne zaujíma? Píšeš, že on radšej majetok nechá štátu, akoby ho zanechal krstnej dcére. Ale ty sa tiež o neho nezaujímaš, keď nevieš, či krstný tvojho dieťaťa má synovcov a netere. Takže úplne nevhodne vybraný krstný rodič.

anonym_a7e110
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_a7e110 no že keď ona zomrie skôr tak by uz nebol ani posledný dedič. Či má ona deti neviem

@anonym_autor už rozumiem, no on môže spísať závet
a majetok zanechať komukoľvek. Akejkoľvek inštitúcií, nemusi to byť jeden clovek

maminkadeticiek
9. dec 2025

Tvoja dcera nededi ak na nu neprepise majetok za zivota alebo ak nespise zavet.Krstna dcera nema ziadne pravne dedicske naroky.Ale to je hadam jasne uplne kazdemu toto.

anonym_e3ee98
9. dec 2025
@melanta

@anonym_autor a prečo ťa to vlastne zaujíma? Píšeš, že on radšej majetok nechá štátu, akoby ho zanechal krstnej dcére. Ale ty sa tiež o neho nezaujímaš, keď nevieš, či krstný tvojho dieťaťa má synovcov a netere. Takže úplne nevhodne vybraný krstný rodič.

@melanta a mozno na prd rodicia ze neviedli dieta a oni sa k tomu, aby s krstnym vychadzali dobre. Mozno bol dobry iba na darceky. Aj my s muzom sme iba penaženka pre krstnata.

anonym_b4cb8c
9. dec 2025

Nemate s tym clovekom nic, nie ste rodina, nie ste v kontakte, nevies dokonca ani ci ma netere, synovcov. Proste uplny nezaujem z tvojej strany. Ale zaujima ta jeho dedicstvo. Ci by po nom dedila tvoja dcera, aj ked pravne nema samozrejme ziaden narok. Dedi rodina. Ze ta hanba nefackuje, uz len tym ze ta jeho peniaze zaujimaju, ale on clovek ta nezaujima.

zmrzlinka8
9. dec 2025

už sa tu riešia majetky v predstihu, nakoniec, postarala by sa tá krstná dcéra o krstného otca v prípade napríklad jeho nevládnosti? Lebo ak nie, potom je aj možnosť, že pán svoj byt a majetok predá a za tie oeniaze pojde do ústavu, kde dostane potrebnú starostlivosť.
Svoj majetok on môže aj predať a užiť si starobu komfortnejšie a nezdedí nikto nič.

bomba36
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takže sa o neho nezaujímaš, nič o ňom ani jeho sestre nevieš, ale jeho majetok by ti bol dobrý.. veľmi kresťanské od teba. Mimochodom, krstný rodič je cirkevná záležitosť, na jej základe žiadny právny nárok na majetky nevzniká.

alickapusinka
9. dec 2025

o jeho sestre nevieš nič a tvoja dcéra ma dediť.teda chceš aby zdedila. Najprv by sa mala dcéra postarať a potom majetok.

cacianka
9. dec 2025
@doriiis

Presne ako píšu. Budú dediť sestrine deti v tom prípade.Takze áno,aj krstná dcéra.

@doriiis nie. krstná dcéra nie je = netere, synovci.

cacianka
9. dec 2025

Baby neriešte a nemoralizujte, autorka sa jednoducho spýtala, či do dedičskej skupiny patrí aj krstná dcéra. Možno to nebol dobrý výber, ale možno je chyba na jeho strane, že nejaví záujem o svoje krstňa. Takže neodsudzujte len tak šmahom ruky.

anonym_b4cb8c
9. dec 2025
@cacianka

Baby neriešte a nemoralizujte, autorka sa jednoducho spýtala, či do dedičskej skupiny patrí aj krstná dcéra. Možno to nebol dobrý výber, ale možno je chyba na jeho strane, že nejaví záujem o svoje krstňa. Takže neodsudzujte len tak šmahom ruky.

@cacianka Tak obhajovat zenu, ktora sa pyta na dedenie po cudzom zijucom cloveku o ktorom nevie vobec nic tiez nie je ok. Niekedy mlcat je zlato.

cacianka
9. dec 2025
@anonym_b4cb8c

@cacianka Tak obhajovat zenu, ktora sa pyta na dedenie po cudzom zijucom cloveku o ktorom nevie vobec nic tiez nie je ok. Niekedy mlcat je zlato.

@anonym_b4cb8c takto prudko riešiš aj iné blbé diskusie a témy, priblblé otázky ? skús mlčať aj ty. hmm ?

Strana
z2