Môže notár overiť dokument len s jedným podpisom?
Ahojte, môže mi notár dať podpis na dokument na ktorom nie sú žiadne podpisy ? Resp len môj podpis a dotyčného bude až po overení notára, alebo musia byť obidva podpisy aby mi notar potvrdil dokument? Ďakujem
o aké potvrdenie ide? podpis na nejakej zmluve?
o aké potvrdenie ide? podpis na nejakej zmluve?
@biba_18 podpis na dokumente: Vyhlásenie o zrieknutí sa dieťaťa. Potrebujem podpis notára aby dotyčný videl, že to už overene je.
overenie podpisu nie je podmienené podpisom druhej osoby, potvrdzuje tvoj podpis… ale existuje také niečo ako zrieknutie sa dieťaťa? 😲
právny poriadok Slovenskej republiky nepozná inštitút vzdanie sa dieťaťa
právny poriadok Slovenskej republiky nepozná inštitút vzdanie sa dieťaťa
@rozculena presne tak, ale na súde to poslúži.
Ty vieš vôbec, čo píšeš? Aký papier ti má podpísať notár?
Musia byť oba
@markusrasford nemusi, záleží, o aký dokument sa jedna a čo notár overuje. Ak overuje len podpis (jeden z podpisov), tak je to možné. Napr klasicka kúpna zmluva, kde len predávajúci overí svoj podpis a potom takúto zmluvu donesie kupujúcemu na podpis.
@autorka vy sa obaja idete zrieknuť dietata, keď takýto dokument idete podpisovat obaja? Alebo čo je cielom? Si si ista, že to máš naformulovane spravne?
Preco by sa mal notar podpisat pod taky blud? Co ma notar s tvojim dietatom? Notar moze akurat tak overit podpis - tvoj alebo protistrany, teda sa budete musiet priamo pred nim podpisat. Dietata sa neda len tak vzdat, ziadny notar sa ti pod to nepodpise.
Notar ti pokojne overi podpis, ale on potvrdzuje len to, ze podpis je tvoj a pravy.
Nie platnost a pravnu validitu dokumentu. Ten on ani necita.
Na precitanie a platnost si zozen pravnika na rodinne pravo.
Dokonca ak treba overeny podpis aj druhej osoby, tak sa k tvojmu uz podpisanemu a overenemu dokumentu pripoji dodatocne dalsi doklad s overenim, ze podpis druhej osoby je pravy (priviazu a zapecatia k tomu navrch dalsi papier - mali sme takto jednu zmluvu, kde boli priviazane a zapecatene postupne podpisy z troch roznych krajin - Nemecho, Francuzsko a Slovensko).
Stale to ale neznamena, ze sud dokument uzna ako platny. Hlavne, ak ide proti pravu a zakonom SR.
Bude to bezcenny drap, i ked s overenymi podpismi.
(Znova - notarske overenie nezarucuje, ze to, co je tam napisane, je spravne po pravnej stranke. Overuje len, ze podpis patri tej osobe, co to podpisala.).
Presne ako sa zamestnanec nesmie vzdat naroku napr. na prispevok na stravu. Aj keby obe strany suhlasili a podpisali to dobrovolne (zamestnanec i zamestnavatel), aj to overili, aj tak je to neplatne. Lebo zakon take daco nedovoluje.
Takze ak sa zisti, ze to nebolo vyplacane, udeli sa pokuta. Darmo budu obaja argumentovat, ze to takto obaja chceli.
Preboha, k čomu má poslúžiť takýto dokument? Ty sa chceš vzdať dieťaťa? Nemáš na alimenty, či kvôli čomu? Prepáč, že sa pýtam, ale také som ešte ani nepočula.
Preco by sa mal notar podpisat pod taky blud? Co ma notar s tvojim dietatom? Notar moze akurat tak overit podpis - tvoj alebo protistrany, teda sa budete musiet priamo pred nim podpisat. Dietata sa neda len tak vzdat, ziadny notar sa ti pod to nepodpise.
@sissy27 notár môže potvrdiť aj podpis ktorý nepodpíšeš u neho, ale ak ho pred ním uznáš za svoj… to len tak pre upresnenie… dokonca ja som tak bola potvrdzovať pravosť podpisu ktorý podpísala mama a ja som bola na matrike s jej splnomocnením…
ako môže na súde poslúžiť niečo,čo neexistuje
@markusrasford nemusi, záleží, o aký dokument sa jedna a čo notár overuje. Ak overuje len podpis (jeden z podpisov), tak je to možné. Napr klasicka kúpna zmluva, kde len predávajúci overí svoj podpis a potom takúto zmluvu donesie kupujúcemu na podpis.
@autorka vy sa obaja idete zrieknuť dietata, keď takýto dokument idete podpisovat obaja? Alebo čo je cielom? Si si ista, že to máš naformulovane spravne?
@tramtada31 no ja som mal potom smolu ani nie notarka ale zapisovateľka stále travala natom aby tam boli oba strany ktoré sa do konca podpisovali do takej veľkej knihy.

Musia byť oba