icon

Môže poručník použiť peniaze, ktoré patria maloletej?

gabrielapikinska
9. máj 2021

Prosím vás nevie niekto či porucnik môže použiť peniaze maloletej ocitla som sa vo finančnej tiesni.dakujem

miriam_s
9. máj 2021

@gabrielapikinska
"V rozhodnutí o ustanovení poručníka súd uvedie konkrétny rozsah majetku, ktorý bude poručník spravovať, spôsob nakladania s ním a lehoty, v ktorých je poručník povinný predkladať súdu správy o nakladaní s majetkom maloletého dieťaťa a správy o maloletom dieťati.

Správa o nakladaní s majetkom maloletého dieťaťa obsahuje najmä informácie o výnosoch, investíciách, ako aj účel a výšku výdavkov a príjmov súvisiacich s týmto majetkom. Správa o maloletom dieťati obsahuje najmä informácie o jeho zdravotnom stave, jeho vzdelávaní a o osobitných potrebách.

Poručník je povinný vykonávať svoju funkciu riadne a v najlepšom záujme maloletého dieťaťa. Za jej riadny výkon zodpovedá súdu. Rozhodnutie poručníka týkajúce sa každej podstatnej veci maloletého dieťaťa vyžaduje schválenie súdu.

Súd sústavne sleduje spôsob výkonu funkcie poručníka a najmenej dvakrát do roka v súčinnosti s obcou a orgánom sociálnoprávnej ochrany výkon funkcie poručníka hodnotí.

Za porušenie povinností pri spravovaní majetku maloletého dieťaťa zodpovedá poručník podľa všeobecných predpisov o náhrade škody.
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

Nemôžeš míňať peniaze dieťaťa na svoje vlastné výdavky.

gabrielapikinska
autor
9. máj 2021

@miriam_s Ja ich potrebujem na naše životné potreby je stredoškoláčka a tam potrebuje školské potreby teda ošatenie obuv ktorú má predpísanú školou.Ja som invalidný dôchodca a poberám 146eur.a mala 210

miriam_s
9. máj 2021

@gabrielapikinska súdu musíš doložiť koľko si minula a na aký účel. Ak je to pre dieťa ktorému si poručník, môžeš tie peniaze použiť ale odkladaj si všetky doklady o týchto výdavkoch.

gabrielapikinska
autor
9. máj 2021

@miriam_s Áno to určite odkladam

gabrielapikinska
autor
9. máj 2021

@gabrielapikinska Aj môj manžel je na dôchodku a začal mať vážne zdravotné problemi.