Môže otec použiť po smrti matky peniaze, ktoré patria ich maloletej dcére?

4. dec 2020

Ahojte.. Zomrela nam mamina... Ostali sme po nej dve deti. Ja plnoleta, sestra ma 17nast...žije s otcom.. Po dedicskom konani zdedila peniaze po mamine... Tiež dostaneme odskodnenie od štátu, kvôli tomu ako mamina zomrela... Otec ma plany s peniazmi manipulovať... Ma nato právo? Otec je invadil(cukrovka).. Môže normálne pracovať ale lenivosť mu to nedovoľuje.. Sestrine peniaze majú slúžiť nato aby nemusel do prace. Strašne ma to hnevá.

denkatn
4. dec 2020

zavolaj tam odkial sa ma vyplacat a povedz ze mas pochybnosti o pouziti penazi a tam sa opytaj na postup ako by sa to dalo vyplatit tak, aby niekto iny spravoval ten ucet a nie zakonny zastupca. ci by nemohla mat nejakoho socialneho kuratora alebo tak sa to povie, ktory dohliada

denkatn
4. dec 2020

alebo sa rovno iformuj tam kde je socialna kuratela, neviem ktory urad to robi, ci okresny, chod sa len opytat, co sa da robit

autor
4. dec 2020

@denkatn urad socialnych veci a rodiny by mi mohol poradiť. Vyplacat sa to vypláca z ministerstva spravodlivosti, tam toho asi moc nenakomunikujem..

panelacikova
4. dec 2020

skús sa opýtať v právnej poradni. ale môj názor (úplne laický) je, že peniaze by vôbec nemusel otec dostať, obzvlášť, ak sestra už za rok dosiahne plnoletosť... otec dedil predsa tiež polovicu. no a ty so sestrou po štvrtine. ide o túto štvrtinu?

panelacikova
4. dec 2020

či vaši boli rozvedení či ako to je? pýtaj sa v právnej poradni, ale uveď tam podrobnosti. môžeš sa opýtať aj anonymne cez IP pre moderátorku.

modrava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkahelka
4. dec 2020

ak su to peniaze vyhradne tvojej sestry, otec na ne nebude moct sahat. mne zomrel tragicky ocko, tiez som bola neplnoleta. kedze mal pracovny uraz a zomrel na jeho nasledky, od jeho zamestnavatela som ja a mamka dostali peniaze. mamka mi musela zriadit ucet a na tom na ucte peniaze "odpocivali" az do mojej plnoletosti.mamka s nimi manipulovat nemohla, v banke by jej ich nevydali, bol to nejaky speci ucet. mamka mala k dispozicii len tu svoju cast penazi.

simsalabim
4. dec 2020

Urcite si to zisti ako presne to je teraz, ale pred cca 15.rokmi to bolo u nas podobne ako
@modrava a
@matkahelka
Po tom, co sme boli urceni ako zakonni zastupcovia nam sud nariadil maloletemu zalozit vinkulovany ucet.

autor
4. dec 2020

@panelacikova otec nededil nic. Neboli manželia..o nehnuteľnosť nejde.. Ta jej ostane.. Ide o financie..

autor
4. dec 2020

Kiežby ste mali pravdu 🙏ďakujem.. Počula som o tejto možnosti... Budem teda zisťovať..

denkatn
5. dec 2020

aj na ministerstve "nakomunikujes", opytaj sa kto to vybavuje, za opytanie nic nedas.. v najhorsom ti povedia, ze nevedia. aj na ministerstve robia ludia. moja kamaratka, ale ona je fakt ostra, tak ona uz volala aj ministrovi, ked mal jej syn problem, ze v skole nevedeli vylozit tie opatrenia. sice jej ten minister - Grohling- tiez nevedel pomoct, ale nedala sa odbit a niekoho ineho jej odporucit a ten uradnik, uz jej pomohol. potom uz ked volala do skoly, ze ma podklady uz bola hrdinky. tym chcem povedat, nedaj sa odradit, ved najhorise co sa moze stat ze ti povedia NIE, nevieme.

meluela
5. dec 2020

neda sa to riesit s notarom ktory vam robil dedicske konanie? teda minimalne tu cast ktora sa dedila .. zabezpecit ze trebars tie peniaze pojdu na jej ucet na ktore on nebude mat pristup

inguna
5. dec 2020

Zájdite za sociálnou kurátorkou. Sestra ešte nie je plnoletá, jej zákonným zástupcom je otec a ten aj spravuje majetok. Myslím že kurátorka môže dať návrh na súd aby obmedzil otca s nakladaním s peniazmi. Skús sa s ňou poradiť.

modrava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natalienka12
5. dec 2020

Treba na súd podať návrh na ustanovenie tzv. majetkového opatrovníka, ktorý bude spravovať majetok neplnoletého dieťaťa do plnoletosti.

cacianka
5. dec 2020

S peniazmi na sestrinom účte - dedičstvo po nebohej, môže narábať aj žijúci rodič - je dosial zakonny zástupca neplnoletej osoby.
ALE - iba so súhlasom súdu na nevyhnutne účely.
Ako si zabezpecit istotu ze tatko nevyberie nejake € v banke neviem. Predtym ako nabehnu na ucet, kt.zalozi otec, zajdi aj do banky po info ako sa zriaduje takyto účet. Pytaj sa u notara kt.riesil dedičstvo, aj u koliznej na UPSVAR.
Aby on nestihol vybrat ked nabehnu na ucet ním založený