Môže prísť exekúcia po odmietnutí dedičstva?
Ahojte,ja sa chcem poradiť v takejto veci.Dedicske konanie dopadlo tak, že nebohý mal len nepatrný majetok a úver, ktorý my pozostalí nebudeme platiť.Odmietli sme dedičstvo.Je to už potvrdené a s týmto dokladom sme šli do banky.Pani pracovníčka tento doklad prefotila a spisala aj žiadosť o ukončenie uctu vedeného v tej danej banke.Odoslala to vraj na centrálu.No a nam prišiel doklad o ukončení účtu, ale nic o tom úvere ci to teda akceptujú, alebo proste nejaké vyrozumenie...Pani pracovníčka nam uz nebola ochotná tuto vec preveriť a dovolať sa a rozprávať s niekym kompetentnym sa nam nepodarilo.Priamo v pobočke nas odporúčajú,ze len tam máme volať.Jedna sa o poštovú banku pod záštitou 365 banky.Nevyznam sa v tom všetkom a uz začínam mať obavy čo bude.Moze nam prísť exekúcia?Co ak sa ten doklad stratil?Co môžeme ešte urobiť,aby sme sa dostali k nejakému vyjadreniu zo strany banky?
Alebo sťažnosť.
Toto iste sme mali po starkom, mal len pozicku v 365 banke a nic viac, resp este ucet kde bolo par euro este .....automaticky notar pozastavil dedicstvo kedze boli len dlhy a nepatrne dedicstvo...zobrali sme do banky oznamenie od notara nech mame dusu na mieste ale tiez nam nedali ziadne potvrdenie....do dnes nikto klopat neprisiel ani nic...starka sa bala ze ved to ako niekto musi zaplatit ten dlh nechapala to ....tak som jej povedala vsak nemaju od koho pytat peniaze a ked chcu tak dlznik je na cintorine .....cize nemusis sa bat nikto nepride do banky uz nelez, bud kludna
@gabika8855 ďakujem 🙂🙂🙂
@draik 🙂 Každá firma má svoje pravidlá a ver, že aj banka má svoje. To nie je, že kaslem na teba. Ani ja som nepracovala priamo v štátnej správe...nebudem popisovať a predsa sme mali smernice.
@mantilka
Už sme sa teda posunuli od povinnosti k smerniciam súkromných firiem. Čiže povinnosť to nie je.
Napíš mi správu autorka
@draik ty nebudeš ostrá ceruzka z peračníka.
@mantilka
Nie najostrejšia ceruzka v peračníku odporúča naštudovať si, čo je obyčajné podanie, čo je sťažnosť a čo je reklamácia. Potom prestanete písať hlúposti typu, že každá spoločnosť je povinná odpísať na podanie, ktoré obdrží.
Už vôbec neodporúčam angažovať do právnych vecí AI, lebo v tom má ešte dosť hokej.
@mantilka
Nie najostrejšia ceruzka v peračníku odporúča naštudovať si, čo je obyčajné podanie, čo je sťažnosť a čo je reklamácia. Potom prestanete písať hlúposti typu, že každá spoločnosť je povinná odpísať na podanie, ktoré obdrží.
Už vôbec neodporúčam angažovať do právnych vecí AI, lebo v tom má ešte dosť hokej.
@draik ach jaj....to vaše chytanie za slovíčko...... co by sme my bez právnikov tu na našom svete robili.
Proste si vzdy treba pýtať potvrdenie aj od banky, mňa nezaujíma ako laika....ich procesy ale mne ako človeku to môže spôsobiť konsekvencie .....pretože niekto niekde urobi chybu....po pravnej stranke co nie je pisomne nexistuje
@draik ach jaj....to vaše chytanie za slovíčko...... co by sme my bez právnikov tu na našom svete robili.
Proste si vzdy treba pýtať potvrdenie aj od banky, mňa nezaujíma ako laika....ich procesy ale mne ako človeku to môže spôsobiť konsekvencie .....pretože niekto niekde urobi chybu....po pravnej stranke co nie je pisomne nexistuje
@pieksamaki
Celá táto debata je kus o nepochopení stavu. Zadávateľka odmietla dedičstvo, teda nie je právnym nástupcom zosnulého. Tým pádom nie je pre banku ani partnerom v záležitostiach zosnulého. Na to, aby banka mohla napr. o úvere a spol. komunikovať či nebodaj dlh exekučne vymáhať, by musela preukázať, kto dlh zdedil alebo mať aspoň túto informáciu. Teda môže konať len s dedičom. A do toho príde hláška, že každý je povinný odpovedať na podanie, čo samozrejme nie je (pri štátnych inštitúciach je to ešte ako tak upravené). Úplne najhoršie je v takýchto veciach používať AI.
@pieksamaki
Celá táto debata je kus o nepochopení stavu. Zadávateľka odmietla dedičstvo, teda nie je právnym nástupcom zosnulého. Tým pádom nie je pre banku ani partnerom v záležitostiach zosnulého. Na to, aby banka mohla napr. o úvere a spol. komunikovať či nebodaj dlh exekučne vymáhať, by musela preukázať, kto dlh zdedil alebo mať aspoň túto informáciu. Teda môže konať len s dedičom. A do toho príde hláška, že každý je povinný odpovedať na podanie, čo samozrejme nie je (pri štátnych inštitúciach je to ešte ako tak upravené). Úplne najhoršie je v takýchto veciach používať AI.
@draik nechcem sa hádať.....ale napíšem svoj nazor: je jedno ci je pochopene alebo nepochopene.....raz pracovníčka papier prijala do ruk.....tak banka je povinná bud vystaviť papier o prijatí v danom čase a k dátumu....alebo vrátiť papier...ze nie je kompetentná to prevziat....ako banka...informáciu uz o umrti bola kompetentna prijat? Bol jej poskytnuti umrtny list....mozno hej.....to neviem......ak sa táto skutočnosť nestala....nie je pochýb ze mas pravdu....aj email je informácia.....proste s tebou nesuhlasim.....prepáč....ale ja ako FO sa musím vedieť brániť voci inštitúcií do budúcna....ktorá pri chybe ľudských zdrojov ...a papierovaciek robi častokrát chyby ..a ako im v budúcnosti dokážem..ze papier o odmietnutie dedičstva im posunula v cas...v nejakej lehote....procesné sa dlh medzitým presunie do iného levelu a ju budú omylom zase kontaktovat
Pracovníčka mala žiadať umrtny list..osoby ku ktoremu je vedeny ucet( jeho majitel)...a OP danej osoby ktora tam je( ako overenie jej osoby).... ...a nie prijať papier o odmietnuti dedičstva. ...ked teda hovoríš ze nie je právnym nástupcom zosnulého.....takto to vyzerá....ze si berú iba co chcú....FO jej dala do ruky papier....chcela len potvrdenie ze taky papier dala...kedy a kde...aby mala potvrdenie do budúcna.....
Mne napr..inštitúcie stratili rodné listy....teda iba dva....proste odvtedy viem ze vzdy si pýtam stanovisko....aby som sa vedela zariadit....

Napíš mail alebo doporučený list pošli. Povinnosťou každej inštitúcie je ti odpovedať do 30 dní.
@mantilka
"Povinnosťou každej inštitúcie je ti odpovedať do 30 dní."
Určite?