icon

Môže sa neplnoleté dieťa vzdať dedičstva po starých rodičoch?

9. sep 2025

Dobrý deň, chcem sa opytat na skusenosti. Ako by to bolo ked ja som v bankrote uz cez 6 rokov. Všetko mam v poriadku. Som rozvedena. Keď by mali moje deti neplnolete dedit po starych rodičoch. Mozu sa vzdat dedicstva v prospech 1 dediča? Myslim majetku, nie dlhy. Dakujem za skusenosti.

anonym_75ce6e
9. sep 2025

Bude sa vzdanie majetku v záujme dieťaťa?
To ti musí schváliť súd.

anonym_3e8fa0
9. sep 2025

@anonym_autor prejde súd, dokazovanie,… je to na dlho

gribka1
9. sep 2025

Prečo deti po starých rodičoch. A čo deti starých rodičov?

pribinak
9. sep 2025

Veď v prvej linii sú deti (starých rodičov), až potom vnúčatá

autor
9. sep 2025
@gribka1

Prečo deti po starých rodičoch. A čo deti starých rodičov?

@gribka1 jeden rodic je mrtvy. Preto po starych rodicoch maju dedit deti toho zomreleho rodiča

gribka1
9. sep 2025
@anonym_autor

@gribka1 jeden rodic je mrtvy. Preto po starych rodicoch maju dedit deti toho zomreleho rodiča

@anonym_autor A prečo by sa mali vzdať?

didi35
9. sep 2025

@anonym_autor Deti na dedičske konanie dostanú opatrovníka. Ten sa dedičstva nevzdá. Nie je to v ich prospech.

Prečo spomínaš svoje oddlženie? Aký to ma súvis?

autor
9. sep 2025
@didi35

@anonym_autor Deti na dedičske konanie dostanú opatrovníka. Ten sa dedičstva nevzdá. Nie je to v ich prospech.

Prečo spomínaš svoje oddlženie? Aký to ma súvis?

@didi35 tak ma napadlo ze ja mam uz dlho oddlzenie a ci to hra nejaku rolu.

bambulkaaskatulka
9. sep 2025

Ako zákonný zástupca dieťaťa môžeš v jeho mene urobiť právny úkon - vzdať sa dedičstva ( nie v prospech niekoho). Tento právny úkon ale musí byť súdom schválený. Súd schvali len právny úkon, ktorý je v záujme maloletého dieťaťa. Ak majetok prevyšuje dlhy v dedičstve, súd takýto právny úkon neschváli, lebo je v záujme maloletého, aby dedičstvo nadobudol.

autor
9. sep 2025
@bambulkaaskatulka

Ako zákonný zástupca dieťaťa môžeš v jeho mene urobiť právny úkon - vzdať sa dedičstva ( nie v prospech niekoho). Tento právny úkon ale musí byť súdom schválený. Súd schvali len právny úkon, ktorý je v záujme maloletého dieťaťa. Ak majetok prevyšuje dlhy v dedičstve, súd takýto právny úkon neschváli, lebo je v záujme maloletého, aby dedičstvo nadobudol.

@bambulkaaskatulka ďakujem za odpoveď. Presne taka odpoveď mi stačí.

btus
10. sep 2025

ale môžeš to urobiť tak, že ešte za života starých rodičov sa majetok prepíše na toho jedného dediča a tým pádom tvoje deti už dediť nebudú. Alebo dedičstvo preberieš a v čase 18 rokov to deti darujú tomu, komu chcú. Ty si len opatrovník, nie dedič, ty s dedičstvom nemôžeš narábať.

didi35
10. sep 2025
@anonym_autor

@didi35 tak ma napadlo ze ja mam uz dlho oddlzenie a ci to hra nejaku rolu.

@anonym_autor 6 rokov po oddlžení sa nedá už ani tvoje oddlženie napadnúť pre nepoctivý zámer. Už môžeš aj ty dediť a nemusis nič ponúknuť veritelom.

autor
10. sep 2025

Všetkým ďakujem za odpovede

anonym_d81b90
10. sep 2025
@anonym_autor

@bambulkaaskatulka ďakujem za odpoveď. Presne taka odpoveď mi stačí.

@anonym_autor a bude to trvať pár rokov kým schváli súd, aspoň kamoška mala aspoň 4 pojednávania...