icon

Môže sa odvolať súhlas so stavbou domu?

28. apr 2024

Ahojte. Mám otázku...môže osoba odvolať už podpísaný súhlas so stavbou rodinného domu na susednom pozemku? Jedná sa o to že je potrebné cez pozemok tejto osoby viesť inžinierske siete a osoba s týmto súhlasila ale teraz začala mať problémy tak ma zaujíma či je možné v tomto prípade odvolať svoj súhlas alebo keď už je to podpísané už sa a tým nedá nič robiť?? Ďakujem.

luccija
29. apr 2024

Nie, nezahŕňajú IS a to ma kamarátka obrovský problém.Ked kupovala pozemok vedela, že takto sa budú ťahať siete?neviem si predstaviť, že by sme si teraz rozkopali dvor kvôli susedovym sieťam.

vreckovka2
29. apr 2024

Nezahrnaju. A teraz cisto hypoteticky, ak by zahrnali aj IS a sused o tom nevedel a podpisal. A realne so sietami nesuhlasi. Tak co, rozkopu mu pozemok aj napriek jeho nesuhlasu? Nemaju inu moznost kadial ich viest? Co vsetko potrebuju viest z inych pozemkov?

autor
29. apr 2024

@vreckovka2 keby mali inú možnosť tak to určite urobia inak a samozrejme že nič proti jeho vôli robiť nebudú a ani nechcu

vreckovka2
29. apr 2024

No tak potom bud len nieco hodnotne ponuknut susedovi, alebo maju pozemok, kde nebudu moct stavat. Este skusit mozno kontaktovat aj pravnika, nech vam vysvetli ako to vecne bremeno funguje a potom ist za susedom.

autor
29. apr 2024

@vreckovka2 asi to celé zle pochopili lebo na úrade chceli od nich to povolenie na prechod od suseda a ešte súhlas so stavebnými prácami takže si mysleli že stačí to aj na IS ale ak sa nebude dať s tým nič robiť tak bohužiaľ

vreckovka2
29. apr 2024

No ak sused nesuhlasi s IS, tak je teraz naozaj jedno ake papiere od suseda uz maju a co vyzaduje SU. Aj ked SU by to mal vyzadovat tak, ako ti tu pisali. Aj od nas to ziadali a len na zaklade toho sme prisli na to, ze susedia by museli mat VB. A ako ti uz vyssie pisali, ono je to zlozitejsi postup ako jeden papier na SU.

bosorkabb
29. apr 2024

Ja sa tým susedom nedivím. Tiež by som to nepovolila.
A nie je to to iste ako súhlas so stavbou.

simca06022011
29. apr 2024

inak ak jej chybaju inzinierske sieta, ja by som sa obratila priamo na dodavatela, ako to vyriesit. U nas na ulici, mame tu sukromne pozemky, sukromnu cestu, nic nie je "spolocne", obecne.. urcili elektrarne co kade pojde, urcili vodarne kade pojde kanalizacia a kde sa napoji atd a na zaklade toho sa riesilo...
dostala sa kamoska do dost zapeklitej situacie, lebo ak nema ani pristupovu cestu, ani IS.. vsetko riesit cez suseda tak je to dost...
Ani prechod nebude asi docasny, lebo ak by mala riadnu cestu, tak by predsa chodila tade, a nie cez susedov

autor
29. apr 2024

@vreckovka2 a myslíte že môže nastať situácia že by úrad akceptoval súhlas so stavebnými prácami ako súhlas aj pre kopanie IS?

lucik194
29. apr 2024

hod sem nakres ako vyzera pozemok, nemusis davat parcelne čísla, proste nakresli pozemok, nakresli susedne pozemky, nakresli cesty, dokresli siete, kde su na ulici.
je to pozemok bez prístupu?

lebo ides stale svoje, lenze praveze v tomto je presne stanoveny postup,

lucik194
29. apr 2024

nie, pretože musis uz na tom pozemku mat vecne bremeno, na zaklade ktoreho budes kopat

lucik194
29. apr 2024

plus pytala som sa ci vsetky IS tade maju ist, lebo to je pruuuuser

autor
29. apr 2024

@lucik194 áno potrebujú tadiaľ všetky siete a pozemok je bez prístupu autom ale pešo sa k nemu dostať sa ibaže tadiaľ kopať nemôžu lebo tam je nejaký problém ale neviem presne aký iba viem že nemôžu takže jediná možno je cez susedov pozemok

zuzu1986
29. apr 2024

Nie inžinierske siete je zvlášť súhlas ktorý ide do napr.elektrární,nestačí súhlas so stavbou

autor
29. apr 2024

Možnosť*

autor
29. apr 2024

@zuzu1986 áno už chápem oni vlastne potrebujú súhlas kde je jasne napísané že sa jedná o elektrinu atď

winki13
29. apr 2024

Ja ti to napíšem takto z hladiska vody.....ak budeš a máš od vodární schválenú vodomernú šachtu na svojom pozemku....tak prípojku ti vodarne urobia len na zaklade suhlasu.

autor
29. apr 2024

@winki13 na základe súhlasu so stavbou alebo súhlasu s IS?

bosorkabb
29. apr 2024

Predsa súhlasu s IS.
Ja neviem už to tu napísali mnohý.
Druhá vec je že stavať dom bez prístupu na pozemok je veľmi drahé a skoro nemožné.

lucik194
29. apr 2024

stale meles to iste, uz sme Ti tu viacere pisali, ze su to dve rozdielne veci.....
na vasom mieste, zistim na katastri okolite pozemky a popytam sa, ci niekto nepredá proste pas pozemku od vasho pozemku k pristupovej ceste

autor
29. apr 2024

@lucik194 prepáčte len stále nechápem že keď niekto niekomu podpíše súhlas so stavbou a stavebnými prácami na jeho pozemku tak to neplatí na IS

autor
29. apr 2024

Pardón stavba bude na ich pozemku ale stavebné práce myslím

vreckovka2
29. apr 2024

nemyslism si, ze moze nastat ta situacia. Len som chcela poukazat na to, ako je zbytocne stale riesit to, ze mate suhlas so stavebnymi pracami. Lebo ak by to aj nahodou SU stacilo, co pochybujem, tak by to nestacilo vodarnam, elektrarnam a spol. A este je aj dost ostazne aky suhlas maju k tomu prechodu cez pozemok suseda , kedze pises, ze autom sa tam nedostanu. Lebo napr. od nas chcel SU aj 2 parkovacie miesta vybudovat a to ak by vyzadovali aj od vas, tak ako zabezpecia 2 parkovacie miesta, ked nemaju pristup k pozemku? A ked neveris tu diskutujucim, tak to vyriesite velmi jednoducho. Vezmite papiere na SU a opytajte sa. Rovnako treba zavolat aj skrz tie IS na prislusne miesta. A mate odpoved z prvej ruky.

vreckovka2
29. apr 2024

A ako zabezpecia napriklad ak zacne nebodaj horiet. Ako pride k nim auto, ked nemaju pristup autom? Ci maju pravo na prechod a prejazd ako vecne bremeno? Pretoze ak maju suhlas len na dobu vystavby domu a nebudu mat po vystavbe domu realne pristup k pozemku autom aj pravne zabezpeceny, tak ja ti neviem, ci vam toto prejde. Vsak to ani banka na taku stavbu bez pristupu k pozemku neda hypoteku.

mandarinka555
29. apr 2024

Ako prepáč, ale už aspoň dvadsať krát ti tu bolo napísané, že to neznamená to isté! Súhlas so stavbou je niečo diametrálne odlišné ako súhlas s realizovaním IS cez jeho pozemok. Ja osobne by som s niečim takým nikdy nesúhlasila, aby mi niekto rozkopal pozemok. A bola ti tu spomenutá aj tá ťarcha na pozemku, kedy jeho pozemok stráca na cene. Myslím, že sused dostal rozum, alebo skôr mu niekto poradil.

lucik194
29. apr 2024

k stavebnemu konaniu inak budete potrebovat projekt plus znazornenie kadial tie IS pojdu. teda ak pojdu cez cudzi pozemok musite mat aj okrem vyjadrenie spravcov sieti aj vyjadrenue majitela pozemku.

preto ak pises, ze tam na pozemok ide chodnik ale nie cesta, tak to dajte popod ten chodnik, alebo na jeho okraj, vykopete, zakopete potrubia, chodnik upravite (to date do stavebneho konania) , proste zaviazete sa k jeho uprave. majitelom chodnika to bude jedno

bosorkabb
29. apr 2024

Veď logicky súhlas so stavbou je to že si môžeš postaviť dom na SVOJOM pozemku.
Súhlas s IS znamená že susedovi rozkopú JEHO pozemok, následne musí dať povolenie na vecne bremeno a jeho pozemok stratí na hodnote. Čiže príde o SVOJE peniaze.
Nikto normálny by to neurobil.
Druhá vec je prístupová cesta a momentálne sa vyžaduje aj parkovacie miesto na pozemku. Toto ako chcete dať bez prístupu?
Veď to vám musel architekt povedať.
Proste stavať dom bez možnosti prístupu, bez možnosti viesť IS je blbosť. A ako niekto spomínal banka na také niečo hypotéku nedá. Hodnota domu a pozemku bude úbohá. Nikto to nekúpi v budúcnosti.
Načo je toto dobré?

timilv
29. apr 2024

@autorka my sme tiež susedovi podpisovali súhlas so stavbou a určite to nie je to isté ako aj súhlas s ťahaním IS cez pozemok. Nič v zlom, ale to by asi nikto príčetný len tak neodsúhlasil.
Mňa inak zaujíma že napríklad súhlasil aj s tým že budú stroje a materiál vozený na pozemok cez jeho pozemok a zdemolujú ho? Lebo za mňa už to je to trochu cez čiaru

timea301196
29. apr 2024

Nie nebude. Musíš mať zmluvu o vecnom bremene. My sme takto riešili pretože naše siete idú cez tetu, cez ktorú máme aj príjazdovú cestu. Museli sme vypracovať vecne bremeno. Až potom sme mohli dávať papiere na SÚ aby nám dali schválenie na stavbu RD

winki13
29. apr 2024

Dali ste uz projekt na vyjadrenia?