icon

Môže sa začať ošetrovanie člena rodiny aj v nedeľu?

ralanka
17. dec 2012

Poraďte mi prosím robím v hypermarkete ale nie z nepretržitou prevádzkou a v sobotu sa synovi stal úraz tak sme boli na pohotovosti a hned som hlásila zamestnávateľovi, že nemôžem v nedelu nastupiť do práce a budem mať očr. Takže očr sa mi začala od nedele a dnes ked som ju zaniesla do práce mi povedali, že tú pracovnú nedelu čo som bola doma si musím nadrobiť. Potrebujem vedieť či áno alebo nie a ak nie tak aj pádny argument napr. neaký paragraf v zákonníku alebo niečo. Ďakujem za pomoc

evita68
•
17. dec 2012

ak ti pripadla smena na nedeľu, tak samozrejme, že ti tu platí očr.. ak zamestnávateľ tvrdí niečo iné, nech ti to on preukáže paragrafom

sissy27
•
17. dec 2012

určite nie je dôvod si to nadrábať - očr sa ráta na kalendárne dni, teda aj na víkendy. ak by si bola očr napr. od stredy 7 dní, tak takisto to platí aj na víkend. sama som dlhé roky pracovala aj víkendy a sviatky a očr platila normálne rovnako v pondelok ako aj cez víkend.... zákon alebo paragraf ti nepoviem, skús pozrieť "prekážky v práci zo strany zamestnanca", ale nech ti zamestnávateľ ukáže na papieri zákon, ktorý vylučuje očr cez víkendy

helencek
•
Autor odpoveď zmazal
•
titulka
•
17. dec 2012

Ahoj OČR platí aj sobotu a nedelu. Na očr môžeš byť najviac desať dní a ráta sa tam aj sobota a nedela, dá sa vypísať tri dni spätne aj tri dni dopredu. Neviem aký tam máš dátum, ale stačí povedať detskému aby ti ju vypísal od nedele a zamestnávateľ sa môže aj na hlavu postaviť, ale s razítkom od lekára ťa nemôže donútiť nijako nadrábať.

waitinka7
•
25. nov 2016

Ja som so synom na OCR od pondelka. Žiadala som doktorku, aby mi OCR ukončila v nedeľu (chcela som mať víkend zaplatený). Dr. mi nechcela dať ukončenie v nedeľu, nakoľko cez víkend nepracujem. Zisťuje si sociálna poisťovňa nejak, či rodič pracuje cez víkendy? podľa mňa nie.