Môže správca kontrolovať upratanosť bytu?
Dobrý deň. Som slobodná matka s 5r. dcérkou. V novembri sme sa nasťahovali do nového podnájmu. Začiatkom mesiaca mi zavolala správkyňa že potrebuje vstúpiť do bytu počas mojej neprítomnosti kvôli internetovým káblom. Nebola som nadšená z dôvodu že tri dni (vkuse) boli u mňa sestrine deti 3 a 7r. Deti sú divoké bola som snimi sama viete si asi predstaviť ako vyzeral byt. Napriek tomu som súhlsila so vstupom. Teraz mi chce správkyňa chodiť na kontrolu do bytu či mám upratané. Je to bežné alebo normálne? Podotýkam že mám 4 práce odchádzam z bytu o 6 tej ráno prichádzam večer robievam aj víkendy a padám na hubu takže skrátka vyleštený byt často nemám. Ale je to natoľko problém z hľadiska nájmu?
Nie je to normalne ani nahodou 🙂 Platis majitelovi bytu, jedine tak jeho to moze zajimat, a este aj to ho nema co trapit, ci mas doma bordel. Pokial mu nedemolujes jeho zariadenie bytu…
@pralinka99 nie, nie je to normalne, nie je to bezne a vobec na to nema ziadne pravo. Odvolaj sa na tvoje ustavou zarucene pravo na nedotnutelnost sukromia. Bez tvojho dovolenia nesmie nikto vstupit do tvojho domu, bytu a ty nie si povinna komukolvek toto povolenie dat. Este aj policia musi mat sudny prikaz ak by chcela do bytu vstupit, nie to este nejaka radioaktivna vegeta s "funkciou" spravca (ona ani spravkyna nie je, mozno len ona si ten titul udelila, pretoze aj spolocenstvo vlastnikov ma svoje statutarne organy a spravca tam nie je)
Pockajme si, ci nespecifikuje autorka blizsie tie terminy (podnajom, spravca)... asi je v najme a mozno myslela majitela/majitelku / prenajimatela? Inac by to bolo divne...
A teda majitel bytu moze za urcitych okolnosti (dohodnutych v zmluve) vstupit do bytu... uplne kvoli poriadku nie (asi nie "standardnemu" poriadku... ) skor teda v suvislosti so znicenim bytu alebo zariadenia.
@zic majitel ma celu bytovku je to podnikatel z ineho mesta a pani spravkyna sa mu o tu bytovku stara
@pralinka99 No, ok... v tom pripade teoreticky moze... Je to ako normalny prenajom, akurat "vo velkom" a ma na to pani... Aj normalny prenajom moze mat klauzulu, ze chodi majitel pravidelne pozriet byt (casto sa to potom nedodrziava ak najomnik nerobi problemy), ale byva to v zmluvach...
@pralinka99 môže. Aj každý mesiac. Ak to mate v zmluve. Ale po dohode na presný dátum a čas. Nevieme co mate v zmluve.
@pralinka99 tak ci tak, nemoze si narokovat "kontrolu" bez tvojej prtomnosti a jej pohlad na to co je a co nie je poriadok, je cisto subjektivny, cize nema nijaku vypovednu hodnotu. Kym nie je poskodene zariadenie, tak si pani vegeta moze akurat tak spisat pocet ponoziek povalujucich sa po zemi a potom si s tym papierom vytapetovat "kancelariu".
No mozno sa jej nieco nezdalo - pises, ze robis od rana do vecera, aj cez vikendy, plus si tam mala dalsie dve deti cele tri dni a na vsetky tri deti si bola sama - predpokladam, ze v tie tri dni si v praci vobec nebola.
Skratka sa jej nepacilo, co videla. Mozno chce kontrolovat, kto tam byva, ked tam boli 3 deti a ako to tam vyzera.
@lenkahvh o tom vie ze sestrine deti kunam chodia bytovka je plna malych deti a nemala s tym ziadny problem mne sa jedna skor o to ci moze riesit neporiadok a kontrolovat ho takymto sposobom lebo som sa s tym nikdy nestretla kedze hluk nerobime poskodene nic nieje ani sa nikto nestazoval len proste sa jej zdal neporiadok a chce chodit na kontrolu ale za byt platim 700€ mesacne a pride mi to trochu sikana
@pralinka99 Za prve si treba pozriet znenie zmluvy, ako je definovany pocet osob, ktore v byte mozu prebyvat a na aku dlhu dobu... Aby aj v buducnosti nebol problem (rodina, deti apod). Ak ste tam hlaseni 2ja a zrazu ste tam boli 4-5ti - aj ked deti, tak viac smeti na vyhodenie atd atd...
Za dalsie, naozaj za "neporiadok" v zmysle rozhadzanych ponoziek a prachu ta nemoze majitel riesit... ale tak ak bolo nieco rozliate, ofrkane,.. cokolvek co by za urcitych okolnosti -ak sa to neodstrani alebo to presiahne urcitu medzu - mohlo "znizit hodnotu bytu"... tak to uz moze brat, ze radsej to pride pozriet, ci sa nieco nenici...
A teda pokial v zmluve je, ze napriklad raz za mesiac po dohode moze vstupit do bytu (za tvojej pritomnosti), tak to moze spravit a uz dovod ci je to kvoli poriadku alebo zniceniu bytu - je jedno... proste tam moze prist pozriet... "ci sa byt uziva v sulade s najomnou zmluvou"
predpokladam, ze dochadza k nezhode dojmov a hladisk...majitel bytu je opravneny si svoj majetok chranit - predpokladam, ze ho nezaujimaju ani tvoje rozhadzane ponozky ani hracky, ani obsah bytu ako taky...ale kazdy kto byt niekedy prenajimal, mam vlastnu skusenost, vie jednu vec - najomnik s detmi zvycajne viac opotrebuje vybavenie bytu ako iny typ najomcu, pretoze opotrebovanie bytu je vzdy vacsie pri malych detoch, plus ked si tam pozyvas dalsie detske navstevy - nehodnotim, len konstatujem...ja netusim, co v tom byte spravkyna bytu videla a co povazuje za rizikove, ze si ziada dalsie kontroly, tie kontroly by mali ale byt za tvojej pritomnosti, pretoze inak sa to da chapat - bez tvojho suhlasu - ako narusenie tvojho sukromia na byvanie
mala by si jej vyjasnit, ze za 700 eur ktorými ich krmis si vyprosis, aby ta kontrolovali ako v nejakom ustave, hoci aj nohavicky by si mala na pracke polozene, nie nema pravo
To ze správkyňa zavolala a vypýtala si tvoj súhlas so vstupom do bytu je z jej strany seriózne. (Keď tak pracuješ, asi je ťa aj problém zastihnúť).
V každom prípade nevieme v akom stave videla byt keď vošla. Po deťoch vie byť niekedy veľká spúšť.
Ako prenajimatelovi by sa mi nepáčilo, aby byt nebol v upratanom stave (nie vylestenom).
Ak si slobodná matka s dcérou a ešte ti do bytu dovolí vodiť ďalšie deti, tak veľmi veľmi by som sa snažila na tvojom mieste mat vylesteny byt pri ďalších kontrolach, aby vám dala pokoj a videla, že to bolo len ojedinelá situacia. Máš výhodu, že majiteľ bytu ma spravkynu a je podnikatel. S tvojou situáciu by si si ťažko hľadala nový prenajom, a za takých podmienok pri súkromnej osobe by sa to nestretlo s pochopením.
Mozno ma obavu o znicenie napr. kuchynskej linky, dresu, sanity, ked pravidelne neumyvas o chvilu je to znicene, zazltnute, zajdene, pripadne zanesene zalepena kuchynska linka . Keby som ja prenajimala byt pre matku s jednym dietatom, nepacili by sa mi caste pravidelne navstevy dalsich dvoch malych deti....zvysena spotreba a opotrebovanie. Pri jednom kludnom dietati je to uplne ine ako ked su tri zive deti v byte.
Máš zmluvu so správnou? Asi nie, takže nemá na to žiadne právo.
💥vie ze sestrine deti kunam chodia bytovka je plna malych deti a nemala s tym ziadny problem mne sa jedna skor o to ci moze riesit neporiadok💥
Nezvyknem niekoho cepovat za pravopis, kebo tiez su to veky od mojej ZS, tiez mi nevadia narecia, niektore su mile, ale kunam🫏ku nam... K nam.... Do textu ti vlezu kuny, lebo nedbas ani v takejto kolizii zo slovencinom😀na spisovnost.
@ahhola Tak toto naozaj neriesim my to tak hovorime je to narecie na pravopis si pozor dam a ked pisem oficialne veci napisem to ako treba ale ked pisem neformalne pisem ako chcem a netrapi ma to naozaj vobec

No to som ešte nepočula. Nie je to určite zákonné. Majiteľ bytu má nárok prísť ja vopred ohlásené kontroly či niečo nie je zničené a pod. Poriadok nikoho nemôže zaujímať pokiaľ nie sú škody.