icon

Môže teta zrušiť darovaciu zmluvu?

matusontekkk
1. feb 2023

Dobrý deň,
pred 4 rokmi som dostal od tety darovacou zmluvou starší rodinný dom. Do darovacej zmluvy sme uviedli, že hodnota darovaného majetku je v hodnote 80 000eur. Notár nám radil dať nižšiu sumu, ale nechali sme to tak, ako chcela teta. Teraz v januári 2023 som spomínaný dom predal za 45 000eur. S tetou som vždy dobre vychádzal, ale po predaji sa veľmi zmenila, pýta odomňa peniaze. Chce dať návrh na súd na zrušenie darovacej zmluvy a pýta odomňa peniaze vo výške 80 000eur. Čo mám robiť, obávam sa toho. Keď mi teta darovala ten dom, tak mi vravela, že si môžem s ním robiť čo chcem, aj predať, keďže nemá deti. Ale teraz je na mňa útočná, agresívna a pýta peniaze vo výške 80 000eur, ktoré som ani za predaj nedostal. Čo mám robiť? Je šanca, že jej budem musieť platiť? Ďakujem veľmi pekne.

Strana
z4
oliva276
4. feb 2023

Nám notár pri ded. konaní cca pred 7 rokmi oznámil, že retrospektívny znalecký posudok nehnuteľnosti sa neberie do úvahy.

Každopádne pokiaľ teta nemá relevantné dôkazy k zneplatneniu darovacej zmluvy, jej žiadosť bude súdom zamietnutá.

Od sumy uvedenej na kúpnej zmluve (mal si s predajom ešte rok počkať) po odčítaní preukázateľných nákladov mínus daň mínus ZP ti aj tak zostane slušná suma.

A ako " bonus " ti zostanú pokafrané rodinné vzťahy a zrejme i istota, že v prípade, ak teta ešte nejaký majetok vlastní (dom, či byt, v ktorom býva ) už dediť nebudeš.

matusontekkk
autor
4. feb 2023

@oliva276 co to znamená retrospektívny znalecky posudok? Nerozumiem presne tomu významu.

Ak by jej súd zamietol žiadosť na vrátenie daru odomňa. Môže opäť po nejakom čase, po roku, dvoch opäť žiadať vrátenie daru? Alebo to už nie je možné?

Pripadne, ak poda teta na súd žiadosť na vrátenie daru, platia sa nejaké poplatky súdu?

matusontekkk
autor
4. feb 2023

@oliva276 ak by som vedel, ze to takto dopadne, tak by som nič nepredával. Prerábam rodičovský dom a tie peniaze som chcel investovať do neho.

cacianka
4. feb 2023

@matusontekkk teta by platila veru mastný poplatok, z tých 80 000, nepamätám si koľko %, ale asi pár tisíc by to bolo. Skús si pozrieť na nete, nájdeš

oliva276
5. feb 2023

@matusontekkk - po ROEP-e prababke pripadli 2 ha ornej pôdy a zanedbaný sad. Keďže prababi už nežila, bolo treba nadobudnuté pozemky predediť v obnovenom ded. konaní - vtedy sa príbuzný notára spýtal, či je možné použiť podobný znalecký posudok k určeniu hodnoty pozemkov - z obdobia, keď prababka zomrela. (Vtedy bola hodnota pôdy o dosť nižšia , časť pozemkov už je vyňatá z fondu ornej pôdy, rozparcelovaná na stav. pozemky, čiže hodnota je vyššia a tým pádom boli vyššie i notárske/súdne poplatky.) Notár vyhlásil, že retrospektívne ohodnotenie pozemkov nie je možné akceptovať.

V prípade, ak by teta podala návrh na zrušenie dar. zmluvy, musela by zaplatiť nejaké percentá z vymáhanej sumy. (V odôvodnených prípadoch je možné požiadať o odpustenie poplatku.).

Ak by si vedel, že bude treba platiť nemalé poplatky, určite by si buď rok s predajom počkal, alebo počas tetinho života nepredával... Bohužiaľ, učíme sa na vlastných chybách (Rodičia by nemohli v tejto situácii pomôcť ako mediátori v spore s tetou?)

1fifinka1
5. feb 2023

A není to myslene tak, že ak si tete dal 10 000€ už to nebol dar? Preto je dobré sa o tom nezmienovat? Ako ti tu už poradil? Stále sa tým ohanas. Viem, že to myslíš dobre, ale aby si si tým viac neuškodil.

petedea
6. feb 2023

@matusontekkk Vies, pravda je taka, ze darovacia zmluva, sa niekedy moze zmenit, na dvojsecnu zbran, presne takym sposobom, ako u teba.
Zial, vztahy sa mozu zo dna na den zmenit, aj pokial ide o najblizsich, takze zdanlivo dobre riesenie veci darovacou zmluvou, sa moze zmenit na nocnu moru.
Darca v ziadnom pripade nemoze dar pytat spat na zaklade toho, ze ho oddarovany predal.
Moze ho pytat spat jedine v pripade hrubeho porusenia dobrych mravov, obdarovanym, voci darcovi.
Dvojsecnost darovacej zmluvy spociva v tom, ze to porusenie dobrych mravov, moze byt len vykonstruovane a pokial je darca schopny zajst tak daleko, ze to bude riesit sudnou cestou a bude mat falosnych svedkov, tak budes mat co robit, aby si sa obhajil.
A okrem toho, dalsia nevyhoda darovacej zmluvy spociva v tom, ze pokial ma darca na vratenie daru vazne dovody a domaha sa vratenia daru, oznami to obdarovabemu pisomne a od momentu dorucenia oznamenia, je dar opat majetkom darcu, co plati aj v pripade, ak je darom nehnutelnost, ktora vkladom do katastra presla z darcu, na obdarovaneho.
Pokial vsak obdarovany volu darcu nerespekruje a dar dobrovolne nevrati, riesi sa to sudnou cestou.

petedea
6. feb 2023

@matusontekkk V takychto zalezitostiach, sa riadim starou mudrostou:
Najdrahsie je to, co je zadarmo.
Tiez som mal moznost nadobudnut majetok darovanim, konkretne polovicu bytu, ktoru manzelke a mne, darovali jej rodicia.
Ja som s tym vsak nesuhlasil a do darovacej zmluvy, som nechal uviest, len meno manzelky, co si jej rodicia nevsimli.
Po nejakom case, sa mi svokor pri istej prilezitosti snazil dar vykrikovat a vyjadril lutost nad tym, ze mi ho daroval.
Ja som isiel do skrine, vybral som z nej darovaciu zmluvu a poriadne som nou jebol o stol a ukazal svokrovi, cie meno v nej figuruje a spytal sa ho, ci je tam moje meno.
Tak co si ty mne kurva kedy daroval a co som ja kurva od teba kedy zobral??Tak co mne tu kurva vykrikujes???
Darovacou zmluvou, by som ja osobne nikdy nic neriesil, proste to nestoji za to, lebo ludia su spiny a mne ziadny majetok nestoji za to, aby mi ho niekto mohol vykrikovat.

Strana
z4