Môžem dať výpoveď?

maria62
19. nov 2015

Ak mi zamestnávateľ neposkytuje stravne lístky ani stravu , môžem dať okamžitú vypoveď, pracujem 8 hodín denne, ďakujem

alenah31
20. nov 2015

@maria62 nie nemôžete - toto nie je dôvod na okamžité skončenie prac. pomeru. Zákonník práce striktne definoval v §69 bode 1) tri možnosti kedy môže zamestnanec okamžite ukončiť pracovný pomer:

(1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak:
a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

Potom je tu ešte bod 2), ktorá sa ale Vás tiež netýka:
(2) Mladistvý zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer aj vtedy, ak nemôže vykonávať prácu bez ohrozenia svojej morálky.

Okrem toho okamžitá výpoveď neznamená, že odídete zo dňa na deň - zamestnanec totiž môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

Pokiaľ Vám zamestnávateľ neposkytuje stravné lístky ani nezabezpečuje stravu ešte je tu možnosť finančnej kompenzácie, ktorá sa vypláca v mzde. Ak nerobí ani to máte možnosť obrátiť sa na inšpektorát práce.