icon

Môžem hnuteľný majetok použiť ako náklad pri prenájme?

3. jan 2026

Ahojte,

prenajimam byt, tento rok budem prvykrat podavat danove kde zahrniem aj prenajom. Okrem toho som na rodicovskej a za min rok som mala len tento prijem.

Na viacerych strankach som nasla tuto info:
Osobitnú kategóriu tvorí vybavenie/zariadenie bytu ako nábytok, sporák, práčka, televízia a pod. Veľa stanovísk zastáva názor, že zariadenie bytu nie je možné zahrnúť do výdavkov. Ak sa však dá predpokladať, že aj samotné zariadenie bytu má rozhodujúci vplyv na konečnú výšku nájmu, za ktorú budete byt prenajímať (vyššia cena nájmu pri zariadenom byte), je možné takéto výdavky uplatniť ako daňovo uznateľné. V nájomnej zmluve je ale potrebné presne vymedziť, ktoré hnuteľnosti (zariadenia) sú súčasťou takéhoto nájmu

A moja otazka z toho vyplyvaju:
1. Stale je tato moznost vydavkov?
2. Mozem zaradit vsetok hmotny majetok vypisany v zmluve do vydavkov aj ked bol nakupeny v roku 2022? (zariadila som si byt pre seba a potom som ho dala do najmu aj so zariadenim)

Vdaka za odpovede

Strana
z2
michal711
4. jan 2026

Tak to sú veľmi dobre informácie pretoze som v februári investoval do nábytku a zariadenia cez 1000€ tak to si viem dať do nákladov. Výrazne to ušetrí na daniach

Strana
z2