Možem ísť na svadbu počas práceneschopnosti?
Dobrý deň, dá sa počas Pn vybaviť nejaká výnimka, keď sa moj rodinný príslušník žení? Alebo nebudem môcť ísť ?
@anonym_autor ľudia tak ste pn stále alebo len keď sa vám to hodí. 😀 nemôžeš pokiaľ nemáš vychádzky. Jedine že by ti dr upravila čas.
Nie nemôžeš len počas vychádzky, chodia kontroly aj cez víkend aj o 21 večer kľudne, tak buď si chorá alebo si vymýšľaš a využívaš len systém
@anonym_autor chod a verim ze ti pride kontrola.
mozes ist na ten cas , co mas vychadzku.
t.j ked mas vychadzku od 14:00-16:00 tak v tom case mozes...... inak by som to fakt neriskovala, kontroly chodili vzdy, ale teraz sa s nimi "roztrhlo vrece"
Mozes ist na svadbu pocas vychadzok. Inokedy nie. Nie je ziadna vynimka z PN pri svadbe, ani vlastnej. A ano, kontroly chodia aj pocas vikendov, kedykolvek.
@muchotrafka298 pri vlastnej svadbe sa to da vybavit 🙂 len to musi dopredu hlasit lekar SP
Môžeš, ale musíš byť vedomá rizík.
Pn je na to aby si bola doma v kľude sa uzdravovala. Ak si ti chce na tancovačku tak nie si až tak chorá a môžeš prísť aj o maródku
@anonym_autor ľudia tak ste pn stále alebo len keď sa vám to hodí. 😀 nemôžeš pokiaľ nemáš vychádzky. Jedine že by ti dr upravila čas.
@anonym_autor mozes ist v case vychadzok. Kamoska riesila, ale to je uz mozno aj 15 rokov dozadu, nieco podobne. V jej pripade bolo nitne aj asi hodku cestovat. Moznost bola zmenit miesto pn na vikend, teda pocas vikendu by byvala u rodiny a v case vychadzky mohla ist na svadbu. Aby nemusela cestovat tam a nazad. Nakoniec to prehodnotila ze je to velmi komplikovane a nesla na svadbu.
Mozes zavolat na SP a zistit ake su moznosti. Nesledujem to a neviem ako sa to zmenilo. Ty nejaky dovod na PN mas, takze preco by svadba mala byt vynimka. Aj ked niekedy je lepsie sa trosku socializovat ako byt len doma a v strese ci stiham pocas vychadzky co potrebujem.
@anonym_be1035 neviem preco by mala byt PN len ked sa jej to hodi. Ved nie kazda diagnoza je taka, ze musis sediet zavreta doma. Niekedy je ten pobyt vonku viac nez prospesny.
Môžeš to risknúť, môžeš zrušiť PN, môžeš ísť v čase vychádzok na obrad
Ja toto nepochopím, ak som PN, nie som schopná ničoho a už vôbec ísť na svadbu. Ak to dokážem, PN nie som. Slovensko je ťažko v riti, ako sa tu zneužíva systém od PN až po invalidov, je to masaker. A ľuďom to ešte príde ok.
@anonym_autor neviem kde by si si chcela vybaviť takúto výnimku, ani to nikomu nehovor, ak máš vychádzky tak v tom čase môžeš
@anonym_autor na PN si s čím? So zlomenou nohou, zapálenym hrdlom ci ako teraz v móde s vymysleným akoze rizikovým tehotenstvom?
@anonym_autor tak potom načo si na pnke keď nie si vážne chora ?
Urobte zo svadby video-prenos, tak ako bolo v covidovej dobe.
@anonym_autor mozes ist v case vychadzok. Kamoska riesila, ale to je uz mozno aj 15 rokov dozadu, nieco podobne. V jej pripade bolo nitne aj asi hodku cestovat. Moznost bola zmenit miesto pn na vikend, teda pocas vikendu by byvala u rodiny a v case vychadzky mohla ist na svadbu. Aby nemusela cestovat tam a nazad. Nakoniec to prehodnotila ze je to velmi komplikovane a nesla na svadbu.
Mozes zavolat na SP a zistit ake su moznosti. Nesledujem to a neviem ako sa to zmenilo. Ty nejaky dovod na PN mas, takze preco by svadba mala byt vynimka. Aj ked niekedy je lepsie sa trosku socializovat ako byt len doma a v strese ci stiham pocas vychadzky co potrebujem.
@anonym_be1035 neviem preco by mala byt PN len ked sa jej to hodi. Ved nie kazda diagnoza je taka, ze musis sediet zavreta doma. Niekedy je ten pobyt vonku viac nez prospesny.
@daja07 keď raz poberáš peniaze za nič a máš vychádzky tak nech ich dodržuje. Keď sa vie zabávať, môže aj do práce ist.
Ja toto nepochopím, ak som PN, nie som schopná ničoho a už vôbec ísť na svadbu. Ak to dokážem, PN nie som. Slovensko je ťažko v riti, ako sa tu zneužíva systém od PN až po invalidov, je to masaker. A ľuďom to ešte príde ok.
@enmery a keby len na sk, v čr nechodia ani kontroly s lekári dávajú na pn každého kto si povie ( česť výnimkám )
Pocas vychadzok SA da.
A info pre ostatne: su AJ diagnozy, pri ktorych je napr. Pohyb v urcite miere ziaduci. Ja som napr..mesiac doma a trombozou, konecne mi povolili vychadzky. Pre liecbu je pohyb dolezity, ale nesmiem to prehanat.
Autorka mozno chce ist Len na obed, nie tancovacku. Ale samozrejme, vychadzky zalezia od diagnozy.
@daja07 keď raz poberáš peniaze za nič a máš vychádzky tak nech ich dodržuje. Keď sa vie zabávať, môže aj do práce ist.
@anonym_be1035 neviem ako to funguje v inych krajinach ale mne tie vychadzky nedavaju zmysel. Kazdy 2h doobedu a 2h poobede. Bez ohladu na diagnozu, pocasie, rodinny stav a pod. Ved deti nechodia do skoly/skolky podla vychadzok. A byt o 16-tej von v lete a v zime je rozdiel.
A ked mas napr zlomenu ruku a robis v labaku, tak do prace nemozes ist lebo nemas ako robit kym ti nedaju dole sadru. Napr. Ale preco mam kvoli tomu sediet doma. Nemozem ist do kina, s detmi von, na navstevu ci trebars aj na oslavu? To na svadbe sa len tancuje? Ludia sa tam nerozpravaju, nestretnes tam rodinu ci kamaratov?
Na druhej strane mozem byt so zlomenou nohou niekolko tyzdnov ci aj mesiacov doma a ak robim nieco na pc, tak mozem cely cas robit “fusky”/brigady a pritom z prace brat PN. Budem cely cas doma a von len v case vychadzok. Toto je podla teba ok, lebo ved som PN tak mam sediet doma ked poveram peniaze.
@anonym_be1035 neviem ako to funguje v inych krajinach ale mne tie vychadzky nedavaju zmysel. Kazdy 2h doobedu a 2h poobede. Bez ohladu na diagnozu, pocasie, rodinny stav a pod. Ved deti nechodia do skoly/skolky podla vychadzok. A byt o 16-tej von v lete a v zime je rozdiel.
A ked mas napr zlomenu ruku a robis v labaku, tak do prace nemozes ist lebo nemas ako robit kym ti nedaju dole sadru. Napr. Ale preco mam kvoli tomu sediet doma. Nemozem ist do kina, s detmi von, na navstevu ci trebars aj na oslavu? To na svadbe sa len tancuje? Ludia sa tam nerozpravaju, nestretnes tam rodinu ci kamaratov?
Na druhej strane mozem byt so zlomenou nohou niekolko tyzdnov ci aj mesiacov doma a ak robim nieco na pc, tak mozem cely cas robit “fusky”/brigady a pritom z prace brat PN. Budem cely cas doma a von len v case vychadzok. Toto je podla teba ok, lebo ved som PN tak mam sediet doma ked poveram peniaze.
@daja07 ja mám vychádzky od 13:00 do 19:00, problem s chrbtom. Každý dáva vychádzky inak. Počas pn nemôžeš mať žiadne brigády 🙂
Ľudia si automaticky myslia ze keď je niekto PN tak musí byť kripeľ alebo niečo 😃 keď som pn tak som chorá aj počas vychádzky ci? Keby bol veľmi zlý zdravotný stav lekár vychádzku nedá. Nie všetci na PN sme smrteľne chori a nie nezneuzivame systém. Ja som sa do práce pýtala už 3x lekárka ma nechce pustiť kým nebudem mat všetky vyšetrenia a neuzavrie to diagnózou. Tým ze su bolesti a rôzne iné problémy sa bojí ma pustiť do práce keďže robím vonku. Sú dni keď len ležím a mam bolesti a sú dni keď mi nič nie je a cítim sa sviežo. Neznamená ze človek na PN je rovnako chorý a uboleny každý deň. A už neviem čo je to akože za využívanie keď výška pn zďaleka nie je taká ako je plat. Kto by bol dobrovoľne doma a obral sa o príjem?
@anonym_autor tak ked si raz taka chora ze musis byt PN, tak sa bude musiet svadba konat bez teba. Max cez vychadzky mozes ist pozriet a potom sup naspat liecit sa.
@anonym_autor ja by som kazdemu kto je na PN-ke nahodil povinne GPS prijimac na jeho chodidlo, mesacne by tak stat usetril krasne peniaze nakolko by uz nemusel vykonavat nahodne kontroly, si na PN-ke? Tak bud doma a ked mas vychadzky, vyuzivaj ich prave na potrebne zalezitosti, nie svadba nie je takato udalost, je tam prave vela ludi, mozes niekoho nakazit / ohrozit / alebo oni teba.
Tu si každá pojem PN vykladá ako že do práce ísť nemôže, ale trajdať kade tade už áno. Vtedy už choré zrazu nie sú. A kto si dovolí s tým nesúhlasíte tak im samozrejme závidí.
@anonym_autor Ahoj a si na PN kvoli chorobe, ci kvoli urazu, alebo nieco celkom ine? Lebo ked kvoli chorobe, tak zdalo by sa ti fer ist pomedzi ludi a nakazit ich tam🤔? Keby si mala uraz (sadru na nohe napr.), nebudes sa tam nudit, ked budes len sediet na zadku?-ved si to ani neuzijes. Ak si PN napr. kvoli chrbtici, tak zvladnes sa tam zabavat, bolesti zazracne pominu? Vies autorka, zvycajne si clovek dava PN z nejakych ozajstnych dovodov, potom su ludia, ktorí si davaju PN na zapal švindlov, ale k takym hadam nepatris, ci?🤔🤷♀️
@daja07
K tej sadre na ruke, ano, von ist mozes, pocas vychadzok 🙂
A do toho sa ti mozno zmesti aj to kino, alebo posediet s kamoskou na kave. Ak ti nevyhovuje cas, dr ich predsa moze upravit, len sa standardne davaju tak.
Ide o to, aby clovek netrajdal kade-tade, ale aby ho aj nieco nutilo oddychovat. Lebo su aj taki ludia, co su schopni to prehanat aj ked maju ruku v sadre.
A raz, ked si chory, tak treba mat nejaky liecebny rezim. Nezda sa to, ale aj take zrastanie kosti spotrebuje vela energie, je treba oddychovat, vela spat, nepretazovat sa - a toto je tak trochu aj nastroj, ako takychto ludi aj trochu udrzat doma.
@daja07
K tej sadre na ruke, ano, von ist mozes, pocas vychadzok 🙂
A do toho sa ti mozno zmesti aj to kino, alebo posediet s kamoskou na kave. Ak ti nevyhovuje cas, dr ich predsa moze upravit, len sa standardne davaju tak.
Ide o to, aby clovek netrajdal kade-tade, ale aby ho aj nieco nutilo oddychovat. Lebo su aj taki ludia, co su schopni to prehanat aj ked maju ruku v sadre.
A raz, ked si chory, tak treba mat nejaky liecebny rezim. Nezda sa to, ale aj take zrastanie kosti spotrebuje vela energie, je treba oddychovat, vela spat, nepretazovat sa - a toto je tak trochu aj nastroj, ako takychto ludi aj trochu udrzat doma.
@veselo_neveselo úplný súhlas...lekár posudzuje vychádzky aj podľa dg,takže nedáva len 2h poobede 2hdoobeda,môj manžel má npr teraz na svoju dg od 8h do 16h ale na svadbu by sa nebral,hoci sa už väčsinu času cíti dobre..a ak len zablahoželať,tak ok,ale na veselicu..
@daja07 nech sa paci, ked sa chceš "zabavat", tak si zober dovolenku a môžeš chodiť do kina, divadla a pod. Pri PNke mas dodržiavať liečebný režim, nie si doma iba tak.
hlavne urcite nikam nevolaj a nepytaj sa, lebo si mozes byt ista ze ti na kontrolku pridu a nebude ich zaujimat kto ti co poradil :DD Ked tak sa porad radsej s lekarom, moj mi s dg prikazal prechadzky, a rano a vecer a zaroven povedal, ze vychadzky mi nemoze dat v tych casoch, lebo .. socialka.. proste neviem aky problem. Tak povedal, ze mam ist, on si to s nimi vybavi keby daco :DD neviem co a ako by vybavil ale aj tak.. no :DD (to samozrejme nie je rada, to je moj usmevny zazitok s lekarom a vychadzkami)

Mozes ist na svadbu pocas vychadzok. Inokedy nie. Nie je ziadna vynimka z PN pri svadbe, ani vlastnej. A ano, kontroly chodia aj pocas vikendov, kedykolvek.