icon

Môžem mať dve zdravotné poistenia naraz?

alexis41
18. nov 2025

Mozem mat zaroven dve zdravotne poistenia?Aj v zahraniči aj na Slovensku?Ma to tak niekto?

anonym_040d75
18. nov 2025

Nemôžeš, ak si poistená v zahraničí, SK musíš odhlásiť

kabinka11
18. nov 2025

@alexis41 určite to tak niekto má,je to na pokutu. Treba jedno odhlasiť.

anonym_8d3d02
18. nov 2025

Nie, ja mám napríklad zahraničné ale mám na svk zmluvu s dôverou (ale som eu poistenec)

enmery
18. nov 2025

Nie.

stellarstar
18. nov 2025

@alexis41 nie oni na to prídu

chrobak7
18. nov 2025
@stellarstar

@alexis41 nie oni na to prídu

@kabinka11
@stellarstar Pokuta za to nie je. Ale keď sa také niečo zistí, tak sa poistný vzťah zruší spätne a aj finančne sa to spätne vyrovná.

stellarstar
18. nov 2025
@chrobak7

@kabinka11
@stellarstar Pokuta za to nie je. Ale keď sa také niečo zistí, tak sa poistný vzťah zruší spätne a aj finančne sa to spätne vyrovná.

@chrobak7 nikde o pokute nepíšem

anonym_956bc8
18. nov 2025

@alexis41 urcite nemôžeš, a dories si to čím skôr. Robím v poisťovni a ked to niekomu spätne ukončujeme tak je to roboty az az. Navyse ak tu máš zmluvy s lekármi stále otvorené tak im ZP posiela kazdy mesiac kapitacie.

chrobak7
18. nov 2025
@anonym_956bc8

@alexis41 urcite nemôžeš, a dories si to čím skôr. Robím v poisťovni a ked to niekomu spätne ukončujeme tak je to roboty az az. Navyse ak tu máš zmluvy s lekármi stále otvorené tak im ZP posiela kazdy mesiac kapitacie.

@anonym_956bc8 Ty nie, písala kabinka, ale dal som vás spolu do príspevku.

alexis41
autor
18. nov 2025

Nie ,nie mam len jednu.Iba som myslela ,ze sa to da….

anonym_956bc8
18. nov 2025
@alexis41

Nie ,nie mam len jednu.Iba som myslela ,ze sa to da….

@alexis41 nie nedá sa, nemôžeš byť súčasne poistená v dvoch krajinách

balerina2025
18. nov 2025

@alexis41 nie, dokonca je to trestne.

chrobak7
18. nov 2025
@balerina2025

@alexis41 nie, dokonca je to trestne.

@balerina2025 Tak toto mi vysvetli, ako je to trestné. To som zvedavý.

Neviem o tom, že by zdravotná poisťovňa podávala trestné oznámenie na niekoho, kto sa neodhlásil zo zdrav. poistenia.

balerina2025
18. nov 2025
@chrobak7

@balerina2025 Tak toto mi vysvetli, ako je to trestné. To som zvedavý.

Neviem o tom, že by zdravotná poisťovňa podávala trestné oznámenie na niekoho, kto sa neodhlásil zo zdrav. poistenia.

@chrobak7 mozu pokutovat. nie je to zakonom povolene, mne tak tvrdili v zdravotke.

chrobak7
18. nov 2025
@balerina2025

@chrobak7 mozu pokutovat. nie je to zakonom povolene, mne tak tvrdili v zdravotke.

@balerina2025 Kto môže pokutovať? Odkiaľ to máš? A už vôbec to nie je trestné.
Za to môže zdravotná poisťovňa nanajvýš vymáhať plnenia, ktoré za teba platila, ak si nemala byť klientom.

balerina2025
18. nov 2025
@chrobak7

@balerina2025 Kto môže pokutovať? Odkiaľ to máš? A už vôbec to nie je trestné.
Za to môže zdravotná poisťovňa nanajvýš vymáhať plnenia, ktoré za teba platila, ak si nemala byť klientom.

@chrobak7 tak mi povedali ze nemozem platit v dvoch statoch zakon to nepovoluje, dalejs om to neriesila.

chrobak7
18. nov 2025
@balerina2025

@chrobak7 tak mi povedali ze nemozem platit v dvoch statoch zakon to nepovoluje, dalejs om to neriesila.

@balerina2025 Áno, to ti povedali správne. V zmysle legislatívy sa nedá, aby bol človek poistený v 2 krajinách EU súčasne. Ale nie je to ani trestné, ani sa za to nepokutuje.

anonym_4f93e1
18. nov 2025
@chrobak7

@balerina2025 Áno, to ti povedali správne. V zmysle legislatívy sa nedá, aby bol človek poistený v 2 krajinách EU súčasne. Ale nie je to ani trestné, ani sa za to nepokutuje.

@chrobak7 dobre

anonym_73deed
19. nov 2025

Mozes sa v jednej z krajin poistit komercne.

anonym_9ef54d
19. nov 2025
@chrobak7

@chrobak7 píšeš v krajinách EÚ. A čo keď druhá krajina nieje v EÚ? 🤔(pýtam sa len zo zvedavosti)

chrobak7
19. nov 2025
@anonym_9ef54d

@chrobak7 píšeš v krajinách EÚ. A čo keď druhá krajina nieje v EÚ? 🤔(pýtam sa len zo zvedavosti)

@anonym_9ef54d Je tam trochu rozdiel, lebo nie každá krajina mimo EU poskytuje (alebo má zriadené) povinné zdravotné poistenie. Takže ak občan ide pracovať do krajiny, kde nie je povinné zdravotné poistenie, tak aby mohol na SK ukončiť povinné ZP, tak si musí uzatvoriť komerčné zdravotné poistenie.

V EU je jednotná legislatíva a každá krajina EU (patrí sem aj Švačiarsko, Británia, niektoré krajiny bývalej Juhoslávie) pri zamestnaní cudzinca má povinné zdravotné poistenie.

Mimo EU môžu byť prípady, kedy si môže slovenský občan pracujúci mimo EU zachovať zdravotné poistenie. Je to vtedy, ak pracuje mimo EU kratšie ako 6 mesiacov. Vtedy si uzatvorí komerčné zdravotné poistenie a môže byť zdravotne poistený aj na SK .

Alebo v prípade nezaopatrených rodinných príslušníkov. Za nezaopatreného rodinného príslušníka sa považuje nezaopatrené dieťa a manželka, ktorá sa stará o dieťa (a nepracuje), alebo nepracuje z dôvodu invalidity. Ak osoba s trvalým pobytom na SK ide pracovať do zahraničia - berme teraz EU - a má takýchto nezaopatrených rodinných príslušníkov, tak ak je ten zamestnanec zdravotne poistený v danej krajine z titulu pracovného pomeru, tak spolu s ním sú zdravotne poistení aj nezaopatrení rodinní príslušníci. Preto všetkým na SK zaniká povinné zdravotné poistenie.

Ak však osoba pracuje mimo EU a a v rámci zdravotného poistenie danej krajiny nezaopatrení rodinní príslušníci nie sú poistení, zostáva im naďalej povinné verejné zdravotné poistenie na Slovensku.

Tých prípadov môže byť veľmi veľa a každý môže byť špecifický. Zdravotné poisťovne majú v predpisoch pokryté množstvo rôznych prípadov, ktoré môžu nastať.

Výhodou ak osoba pracuje v EU je, že tá legislatíva je v rámci EU jednotná a platia rovnaké pravidlá. Ak je to mimo EU, záleží od konkrétnej krajiny a jej systému zdravotného poistenia.