Môžem mať za týždeň štyri priepustky k lekárovi?
Ahoj. Mozem mat za tyzden 4 priepustky? 2 na deti a dve na seba? Ďakujem
@petik22 Sa ukľudni. Nie všetci majú lekárov 100 km od bydliska. Ak si zo zaprdenej dediny a potrebuješ ísť do okresného mesta k lekárovi, tak potom jasné, že máš nárok na voľno na cestu k lekárovi, čas strávený u neho a aj na cestu späť.
Ale tu ide o niečo iné. Zadávateľka bola asi ráno s deckom u lekárky a potom si naordinovala celý deň voľno. To je niečo iné.
@chrobak7 ja som si naordinovala cely den volno? Ano volno s detmi v horuckach a jedno s nabehom na zapal priedusiek. Cize mala som ich zaniest domov a ist do prace? Od dr sme prisli o 12:00. Do prace to mam 38 km. Cize mala som ist na hodinu do prace a hned domov a deti nechat same doma?
@tanapeta Pod pojmom paragraf sa rozumejú dôležité osobné prekážky v práci. Pojednáva o nich § 141 Zákonníka práce. A v tom § 141 je uvedených až 9 prípadov, kedy zamestnávateľ poskytuje voľno v práci. Možno poznáš len 2, lebo ich využívaš, ale existuje viac prekážok. Pozri si to.
@chrobak7 ja viem aké existujú Ja som sa jej ironicky pýtala. Lebo taká priepustka, ktorá píše na celý den neexistuje
@kalifka keď neviem ísť do práce, tak idem domov lebo viem, že moj zamestnávateľ mi to uznáva čiže pre neho je aj to nevyhnutne potrebný čas. Keby si čítala s porozumením tak vieš, že celý čas narážam na tvoj blud, že je to písané v zákone. Naozaj sa nauč čítať aj daný zákon a aj po sebe si prečítaj lebo píšeš od veci. Všetko je to na zamestnávateľovi či sa musí vrátiť do prace alebo nie. Väčšinou neriešia a schvália celý deň. Ale nikde v zákone to tak nie je napísané ako píšeš ty, že je ďalší paragraf na doliečenie alebo cestu domov.
@anonym_e6d395 preštuduj si celý zákon a nie len to skrátené.
Tu moja debata končí, nebudem strácať čas s niekým, kto nerozumie danej problematike.
@chrobak7 ja som si naordinovala cely den volno? Ano volno s detmi v horuckach a jedno s nabehom na zapal priedusiek. Cize mala som ich zaniest domov a ist do prace? Od dr sme prisli o 12:00. Do prace to mam 38 km. Cize mala som ist na hodinu do prace a hned domov a deti nechat same doma?
@anonym_autor a to si chcela zajtra aj pozajtra cestovať chorá k lekárovi oba dni na vyšetrenie, aby si si mohla vziať paragraf?
@chrobak7 ja mam pracu v inom okrese.
@anonym_autor Ale veď to ti od začiatku vysvetľujeme. Inak "iný okres" je relatívny pojem. Aj ja bývam v okrese Malacky a pracujem v BA - tiež to je iný okres a som v práci za 20 minút. Ak idem s dcérou ráno "do iného okresu", t.j. z okresu Malacky do BA, k lekárke, tam viem byť v práci na poludnie. vymeškám 4 hodiny, doložím potvrdenie od lekára a nikto nerieši, či som cestoval k lekárovi 10 minút alebo hodinu.
Ale zostať po vyšetrení doma, lebo ráno som bol u lekára nie je úplne v poriadku. U niektorých zamestnávateľov je to v poriadku, akceptujú to. Koniec koncov zamestnanec má nárok na 7 dní, ak si ich vyčerpá v prvom štvrťroku, tak potom zvyšok roka má smolu - musí si zobrať dovolenku.
Ale celodennými priepustkami by si nemal niekto kompenzovať týždeň voľna.
@anonym_e6d395 preštuduj si celý zákon a nie len to skrátené.
Tu moja debata končí, nebudem strácať čas s niekým, kto nerozumie danej problematike.
@kalifka ja ho mám naštudovaný celý narozdiel od teba, čo cápeš dokopy ešte aj socialku s paragrafmi. Čo sociálna poisťovňa nemá nič s nimi spoločné. Ale chápem ťažko sa priznáva chyba. Ale naozaj keď ho máš tak naštudovaný, mne stačí napísať len ktorý je to odsek, kde je ďalší paragraf, ktorý ti píše že aj na cestu domov platí a pod
A teda, ktorý nie je na nevyhnutne potrebný čas a zároveň je aj na návštevu lekára. Veď ked si za svojim tvrdením stojíš, tak ta naozaj poprosím, kde sa to tam píše.
Ja mam pondelok a utorok na deti. Stredu dovolenku. A uz som aj ja ochorela dnes tak rozmyslam co si dam stvrtok a piatok
@anonym_autor môžeš mať štvrtok, piatok potvrdenie od lekára, keďže si v stredu mala Dov.
@anonym_autor Ja mám do práce 25 km, kolega, čo cestuje z Trnavy takmer 60 km ... a áno, keď sme boli s dcérou na vyšetrení ráno, tak som manželku aj dcéru odniesol domov a išiel som do práce.
"Cize mala som ich zaniest domov a ist do prace? ..... Cize mala som ist na hodinu do prace a hned domov a deti nechat same doma?"
Nie, podľa správnosti ti mala dať lekárka OČR (to sa volá ošetrovanie člena rodiny), lebo si mala chorú dcéru a potrebovala si ju ošetrovať.
Ale ak ti zamestnávateľ uznáva celodennú priepustku, tak mne je to jedno. Kľudne si ju zober. Veď máš nárok na 7 dní. Ak si ich vyčerpáš, tak do konca roka už nemáš nárok. Ale ak sa pýtaš, ako je to podľa správnosti, či môžeš mať na 4 dni priepustky, tak podľa legislatívy to tak neplatí. Platí to tak, ako som napísal:
- priepustka = k lekárovi a späť
- choré dieťa = OČR
- ty chorá = PN
@anonym_autor Ale veď to ti od začiatku vysvetľujeme. Inak "iný okres" je relatívny pojem. Aj ja bývam v okrese Malacky a pracujem v BA - tiež to je iný okres a som v práci za 20 minút. Ak idem s dcérou ráno "do iného okresu", t.j. z okresu Malacky do BA, k lekárke, tam viem byť v práci na poludnie. vymeškám 4 hodiny, doložím potvrdenie od lekára a nikto nerieši, či som cestoval k lekárovi 10 minút alebo hodinu.
Ale zostať po vyšetrení doma, lebo ráno som bol u lekára nie je úplne v poriadku. U niektorých zamestnávateľov je to v poriadku, akceptujú to. Koniec koncov zamestnanec má nárok na 7 dní, ak si ich vyčerpá v prvom štvrťroku, tak potom zvyšok roka má smolu - musí si zobrať dovolenku.
Ale celodennými priepustkami by si nemal niekto kompenzovať týždeň voľna.
@chrobak7 aha a to tú choru dceru si potom kde dala? Lebo neviem či som ich mala samych nechat doma. Ja mam do roboty skoro 40 km. Som cca 45 minut. Od dr sme prisli o 12 lebo rano som jej volala a objednala nas na 10:50. V praci koncim o druhej. Cize v praci by som bola max hodinu.
@anonym_autor Ja mám do práce 25 km, kolega, čo cestuje z Trnavy takmer 60 km ... a áno, keď sme boli s dcérou na vyšetrení ráno, tak som manželku aj dcéru odniesol domov a išiel som do práce.
"Cize mala som ich zaniest domov a ist do prace? ..... Cize mala som ist na hodinu do prace a hned domov a deti nechat same doma?"
Nie, podľa správnosti ti mala dať lekárka OČR (to sa volá ošetrovanie člena rodiny), lebo si mala chorú dcéru a potrebovala si ju ošetrovať.
Ale ak ti zamestnávateľ uznáva celodennú priepustku, tak mne je to jedno. Kľudne si ju zober. Veď máš nárok na 7 dní. Ak si ich vyčerpáš, tak do konca roka už nemáš nárok. Ale ak sa pýtaš, ako je to podľa správnosti, či môžeš mať na 4 dni priepustky, tak podľa legislatívy to tak neplatí. Platí to tak, ako som napísal:
- priepustka = k lekárovi a späť
- choré dieťa = OČR
- ty chorá = PN
@chrobak7 narok mam na 14 dni,nie na 7. A este nikdy som to neminula. Ale ok uz to je jedno. Akceptuju mi to,aj muzovi. Takze žiadny problém.
@chrobak7 aha a to tú choru dceru si potom kde dala? Lebo neviem či som ich mala samych nechat doma. Ja mam do roboty skoro 40 km. Som cca 45 minut. Od dr sme prisli o 12 lebo rano som jej volala a objednala nas na 10:50. V praci koncim o druhej. Cize v praci by som bola max hodinu.
@anonym_autor ty si nechápava? S dcérou chod k lekárke a keď je chorá už v pondelok, nemáš s ňou behať po lekároch aj v utorok, keď už vyšetrená bola. Či ako si si to predstavovala? Zobrať paragraf bez návštevy lekára v daný deň?
@anonym_autor ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/
to kde sa sa ti zadarilo ist presne 4 x po sebe k doktorom ?

@chrobak7 narok mam na 14 dni,nie na 7. A este nikdy som to neminula. Ale ok uz to je jedno. Akceptuju mi to,aj muzovi. Takze žiadny problém.
@anonym_autor si dalsia vydrbavacka, nezabudaj ze je len Feb,co budes robit ked budes potrebovat pecko do konca roka????????????????????????????????????????
@anonym_autor Ty si fakt pripečená, s tebou nemá zmysel diskutovať. Melieš si len to svoje. Zostaň si doma aj týždeň, mne je šuma fuk, ak ti to zamestnávateľ uzná. Ak neuzná, vynucovať si to nemôžeš.
A nenechal som dcéru samú doma, bola s ňou manželka. Ale keby som musel zostať ja, tak si zoberiem dovolenku, alebo sa dohodnem inak s nadriadeným, napr. my máme benefit voľno na regeneráciu, alebo home office.
@anonym_autor ty si nechápava? S dcérou chod k lekárke a keď je chorá už v pondelok, nemáš s ňou behať po lekároch aj v utorok, keď už vyšetrená bola. Či ako si si to predstavovala? Zobrať paragraf bez návštevy lekára v daný deň?
@anonym_e6d395 ano aj mi to tak potvrdili bez problemov. Aj som preverila uz v praci a akceptuju bez problemov.
@anonym_autor Ty si fakt pripečená, s tebou nemá zmysel diskutovať. Melieš si len to svoje. Zostaň si doma aj týždeň, mne je šuma fuk, ak ti to zamestnávateľ uzná. Ak neuzná, vynucovať si to nemôžeš.
A nenechal som dcéru samú doma, bola s ňou manželka. Ale keby som musel zostať ja, tak si zoberiem dovolenku, alebo sa dohodnem inak s nadriadeným, napr. my máme benefit voľno na regeneráciu, alebo home office.
@chrobak7 neviem naco to riesis. Mam to vybavene,akceptuju mi to.
@anonym_e6d395 ano aj mi to tak potvrdili bez problemov. Aj som preverila uz v praci a akceptuju bez problemov.
@anonym_autor čiže ti akceptujú paragraf lekára bez návštevy lekára?
@chrobak7 tak ja nemam homeoffice ani volno na regeneraciu.
@anonym_autor čiže ti akceptujú paragraf lekára bez návštevy lekára?
@anonym_e6d395 mam na nom napisane ze som tam bola,aj datumy. Takze ano akceptuje.
@chrobak7 ja viem aké existujú Ja som sa jej ironicky pýtala. Lebo taká priepustka, ktorá píše na celý den neexistuje
@tanapeta Ja ako nadriadený, by som nemal problém akceptovať od zamestnanca aj celodennú priepustku, keby mi povedal, že ráno bol na preventívke u svojho lekára a ten ho ešte poslal k urológovi a na RTG v ten istý deň. Neočakával by som, že keď skončí o 14:00, tak príde do práce ešte na 2 hodiny.
Ale ísť v pondelok s dcérou k detskému a potom zostať v pondelok aj v utorok doma je podľa mňa zneužívanie tohto druhu prekážky v práci.
Sú aj celodenné prekážky, napr. na svadbu, ale to je teraz bezpredmetné.
@anonym_e6d395 mam na nom napisane ze som tam bola,aj datumy. Takze ano akceptuje.
@anonym_autor čiže ty už mas priepustku s dátumom 5.2. aj 6.2. Super 👍 radosť mať zamestnanca ako si ty. U nás takýmto znižujú odmeny a nedávajú home office
@anonym_autor si dalsia vydrbavacka, nezabudaj ze je len Feb,co budes robit ked budes potrebovat pecko do konca roka????????????????????????????????????????
@anonym_9d3de2 no este mi zostane 10 paragrafov. Este v zivote som to neminula. A mam este 37 dni dovolenky kedze mi stara zostala. A dva dni na zubara a preventivku. Cize bohate staci. Chori nebyvame, deti v skole maju vacsinou 0 vymeskanych hodin. To len teraz ta chripka asi skolila skoro kazdeho.
@anonym_9d3de2 no este mi zostane 10 paragrafov. Este v zivote som to neminula. A mam este 37 dni dovolenky kedze mi stara zostala. A dva dni na zubara a preventivku. Cize bohate staci. Chori nebyvame, deti v skole maju vacsinou 0 vymeskanych hodin. To len teraz ta chripka asi skolila skoro kazdeho.
@anonym_autor 10 pecok mas na mysli aj sprievod ze? no aj tak...nie vzdy to akceptuju a tu sa zbytocne pytas, smeruj na Vase ludske zdroje.
@anonym_autor čiže ty už mas priepustku s dátumom 5.2. aj 6.2. Super 👍 radosť mať zamestnanca ako si ty. U nás takýmto znižujú odmeny a nedávajú home office
@anonym_e6d395 vsetci to tak robia v robote. A ocividne dr s tym nemala problem.
@tanapeta Ja ako nadriadený, by som nemal problém akceptovať od zamestnanca aj celodennú priepustku, keby mi povedal, že ráno bol na preventívke u svojho lekára a ten ho ešte poslal k urológovi a na RTG v ten istý deň. Neočakával by som, že keď skončí o 14:00, tak príde do práce ešte na 2 hodiny.
Ale ísť v pondelok s dcérou k detskému a potom zostať v pondelok aj v utorok doma je podľa mňa zneužívanie tohto druhu prekážky v práci.
Sú aj celodenné prekážky, napr. na svadbu, ale to je teraz bezpredmetné.
@chrobak7 u nás nie sú problém s uznaním celodenného lekára. Ale keby mal niekto takto 4 dni po sebe, tak by už to bolo okaté a teda neuznali by lebo teda nie sú na hlavu
@anonym_autor 10 pecok mas na mysli aj sprievod ze? no aj tak...nie vzdy to akceptuju a tu sa zbytocne pytas, smeruj na Vase ludske zdroje.
@anonym_9d3de2 co nie vzdy akceptuju? Uz som si zistila ze akceptuju. Doteraz som to nikdy nepotrebovala riesit kedze mi vzdy skoro vsetky paragrafy zostali neminute. Uz som preverila a ok.
@chrobak7 tak ja nemam homeoffice ani volno na regeneraciu.
@anonym_autor Tak si zober paragraf, ak ti zamestnávateľ dá a nerozoberaj to tu. Načo si sa tu pýtala, ak to máš schválené? Zamestnávateľ ti MôŽE poskytnúť aj viac voľna, než čo máš nárok, je to na jeho rozhodnutí. Môže ti dať voľno aj na základe toho, že mu zavoláš, že ostávaš doma. Je to v § 141 ods. 3:
(3)
Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi
a) ďalšie pracovné voľno z dôvodov podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,
b) pracovné voľno z iných dôvodov ako podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,
c) pracovné voľno na žiadosť zamestnanca s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,
d) pracovné voľno s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec odpracuje.

@anonym_autor tak ja viem, že mi zamestvatel uznáva aj celodenných lekárov aj to, že mi PN platí 100% náhrady mzdy
@anonym_e6d395 nikdy som to neriesila kedze pn som este nebola,ani s detmi ocr. Vzdy sme sa nejako prestriedali s muzom a starymi rodicmi