Môžem písomne odmietnuť svedectvo ako blízka osoba?
Ahojte. Má niekto skúsenosť, môj otec bude mať súd a mňa jeho advokát predvolal ako svedka. Ale ja ísť nechcem. Keď mi príde predvolanie môžem písomne odmietnuť svedectvo zo zákonného dôvodu že odmietam ako blízka osoba vypovedať? Moja otázka je či to môžem aj písomne po predvolaní doručiť súdu.
Ako blizka osoba (rodina) mas pravo odmietnut vypovedat, je to tak.. ale to by ten advokat mal vediet, nie?
@anonym_autor nie, musíš sa dostaviť na súd. Je to v trestnom alebo civilnom konaní? Inak teda svedka predvolava súd, nie advokát. Advokát mohol iba navrhnúť tvoj výsluch.
@anonym_a4c472 no advokát dal návrh samozrejme, predpokladám že má súd predvolá
Ako blizka osoba (rodina) mas pravo odmietnut vypovedat, je to tak.. ale to by ten advokat mal vediet, nie?
@xsuzannex a môžem to aj písomne odmietnuť alebo sa tam fyzicky musím dostaviť ?
@anonym_autor nie, musíš sa dostaviť na súd. Je to v trestnom alebo civilnom konaní? Inak teda svedka predvolava súd, nie advokát. Advokát mohol iba navrhnúť tvoj výsluch.
@anonym_a4c472 trestnom
v prípade že neprideš na vysluch tak ťa pre teba môžu prísť policajti.A môžeš dostať pokutu.
@anonym_autor ty ako blízka osoba nemusíš vypovedať. Len to musíš oznámiť súdu. Keď sa dobre pamätám na prvé pojednávanie som sa ako svedok predvolaný obžalobou musela dostaviť. Tam sa sudca spýtal či budem vypovedať. Lebo podľa paragrafy xy nemusíš. Ja som chcela -tiez trestné pojednávanie.
@anonym_autor ak ťa predvolaju na súd, môžeš písomne odmietnuť, ale musíš uviesť presne z akého dôvodu ( paragraf hľadaj v trestnom poriadku ) ...môžeš to poslať doporučene alebo v podateľni súdu alebo cez portál slovensko.sk - ak máš op s čipom+ KEP.
Alebo priamo na súde do zápisnice.
v prípade že neprideš na vysluch tak ťa pre teba môžu prísť policajti.A môžeš dostať pokutu.
@alickapusinka veď preto riešim možnosti ospravedlnenia