Môžem poberať čiastočný invalidný a súčasne podporu?

domka26domka
13. mar 2016

chcem sa opýtať ohladne toho, či je možné poberať čiastočný ID a podporu v nezamestnanosti zároveň a či sa posudzuje aj osoba, ktorá býva v jednej domácnosti s danou osobou.

vydrnik
13. mar 2016

Nieje mozne brat ČID a podporu v nezamestnanosti.mozu Ti dat len hmotnu nudzu ak dochofok je mensi nez zivotne minimum.a posuzujou sa osoby ktore byvaju spolocne

janka54321
13. mar 2016

Jasne, ze mas narok na podporu v nezamestnosti, ak si odrobila potrebny pocet rokov...aj ked mas ID...a vtedy sa neposudzuju rodinny prislusnici, len ak by si ziadala o davku v hmotnej nudzi, vtedy by sa brali do uvahy osoby zijuce v spolocnej domacnosti.

abeata
13. mar 2016

Dovolím si oponovať. Ak čiastočnému invalidnému dôchodcovi (evidovanému na UPSVAR, s mierou zníženia vykonávať prácu do 70% ! ) vznikne nárok na podporu v nezamestnanosti, má na jej poberanie 6 mesačný nárok a to súbežne s poberaním čiastočného ID. Osoby žijúce v spoločnej domácnosti sa pritom neposudzujú. Vlastná minuloročná skúsenosť.
Čiastočný invalidný dôchodca však nie je povinný evidovať sa na UPSVAR, nakoľko v prípade jeho nezamestnanosti preberá povinnosť platiť za neho zákonné poistenie štát.