icon

Môžem požiadať o hmotnú núdzu?

10. jan 2025

Ahojte mám otázku, od utorka som vedena na úrade práce, nakoľko malá dovŕšila 3.jan 3r. a chodí do škôlky. Môžem si podať žiadosť o hmotnú núdzu? Keďže nepracujem aj kvôli malej lebo je často chorá. A predĺžený rodičovský brať nemôžem,lebo lekárka mi ho odmieta vypísať,vraj nemáme dôvod na predĺženie...tak že som rozmýšľala že si podám aspoň hmotnú núdzu, keďže len manžel pracuje.

Ďakujem za info

pribinak
10. jan 2025

Nemáš nárok, si posudzovaná spolu s muzom

doriiis
10. jan 2025

Nemas nárok na hmotnú nudzu

mondolina
10. jan 2025

nemôžeš pracovať lebo malá je často chorá? veď len teraz nastúpila do škôlky 🙈
rieš prácu nie hmotnú núdzu.

melanta
10. jan 2025

K lekárke - častá chorobnosť nie je dôvod na platený predĺžený. Častá chorobnosť je u detí bežný jav. Na ten potrebuješ, aby dieťa navštevovalo ambulancie odborných lekárov a aby si mala správy od odborných lekárov za posledných 6 mesiacov. Ak chodíš len k pediatrovi, tak lekárka postupovala správne.
Choď do zdravotnej poisťovne, zahlás sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát bude za teba platiť zdravotné poistenie. Ak tak neurobíš, musíš si už za január zaplatiť sama zdravotné a platiť ho každý mesiac. Je to 107 eur mesačne. Pozor, pri tejto evidencii nebudeš môcť vôbec pracovať, ani dohoda, ani euro mesačne. A ak prihlásiš dieťa do škôlky, tak môže byť prihlásená max. na 4 hodiny denne.

balerina2025
10. jan 2025

nech sa paci - keďže len manžel pracuje.
takze nie si v hmotnej nudzi. staci sa zamestnat. kazda z nas mala casto chore dieta a konecne doktorka, ktora len tak nevypise papier na predlzeny. spravna osoba

mayami
10. jan 2025

@melanta pracovať na dohodu môže

stanulienkat
10. jan 2025

Ktore dieta v skolkarskom veku nie je casto chore???? Neries davky, ries robotu.

zuzubb007
10. jan 2025

Žiadna hmotná núdza, ale práca, keď doktorka nevidí dôvod, tak dôvod je, že tebe sa nechce pracovať sorry, ale realita

patta89
10. jan 2025

Budeš dostávať 0,0€ - nemáš nárok na hmotnú núdzu...Ale máš nárok ísť pracovať, ako väčšina žien, keď im skončí rodičak.

melanta
10. jan 2025

@mayami pracovať môže pri platenom predĺženom. Pri tzv. neplatenom, kedy je v ZP zahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov nemôže. Ani hodinu ročne, vôbec, nič. Pracovať môže, ak je nezamestnaná a platí si sama ZP, tak môže mať dohody koľko chce. Alebo ak bude v evidencii úradu práce, tak môže mať dohodu (max. 40 dní trvania dohody v roku a obmedzený príjem). Ja som písala o evidovaní v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a tam dohodu mať nemôže.

mayami
10. jan 2025

@melanta no neviem ako to teda je, ja som isla pracovat na dohodu pocas neplateného rodičáku

melanta
10. jan 2025

@mayami je to ako píšem. Ak si pracovala a zároveň bola evidovaná v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - ZP na to časom príde, že prišla platba poistného od zamestnávateľa a zároveň za teba zaplatil aj štát.

mayami
10. jan 2025

@melanta pýtala som sa vtedy na to aj na zdravotnej aj sociálnej poisťovni a nebol s tým problém, netvrdím že nemáš pravdu aj keď mne podali úplne iné info( viem, že v našom meste o tomto pracovníčka v zdravotnej ani nemala vedomosti, a na SP mi ak si dobre pamätám povedali, že za ten čas čo budem mať dohodu mi ZP platí zamestnávateľ, ale oni ma evidujú až do dovŕšenia 6r dieťaťa)

melanta
10. jan 2025

@mayami ešte raz, platí čo som písala. Neraď niečo, čo nie je pravda. Zbytočne tým urobíš niekomu zle. A nedohaduj sa o niečom, o čom evidentne nič nevieš. Dohodu nemôže mať ak je evidovaná v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

balerina2025
10. jan 2025

@melanta presne tak

mayami
10. jan 2025

@melanta veď dobre písala som len svoju skúsenosť

veronikaszabova
10. jan 2025

@mayami no zle ta informovali, je to tak ako pise melanta