icon

Môžem ukončiť prenájom bytu žene s deťmi?

16. aug 2025

Ahojte, ak prenajmem byt zene s detmi a ona prestane platit, alebo akokolvek porusi zmluvu o kratkodobom najme, nemozem ju vystahovat a najom ukoncit?

pribinak
16. aug 2025

Ak ma male deti tak to bude komplikovane

anonym_d0586d
16. aug 2025
@pribinak

@pribinak Má predsa zmluvu o krátkodobom nájme.

anonym_20d6e6
16. aug 2025
@pribinak

@pribinak nebude to viac alebo menej komplikovane ako kohokolvek ineho. Ale bude to komplikovane (ako je to komplikovane vseobecne)... zdlhave, postupovat podla zakona...

autor
16. aug 2025

Pre platnú zmluvu o krátkodobom nájme bytu je zásadné, aby bola uzatvorená maximálne na 2 roky. Následne sa dá aj predĺžiť; najviac však na ďalšie 2 roky, a to dvakrát. Okrem kratšej doby trvania musí spĺňať aj pomerne prísne obsahové náležitosti (nájdete ich v § 3 zákona č. 98/2014 Z.z.).

Pri ukončení zmluvy o krátkodobom nájme bytu (na rozdiel od nájmu bytu podľa Občianskeho zákonníka) prenajímateľ nemusí nájomcovi zabezpečiť nijakú bytovú náhradu – a to ani nájomcovi v hmotnej núdzi či s malými deťmi.

Jej ďalšou výhodou je, že ju prenajímateľ s neplatičom môže ukončiť oveľa rýchlejšie. Vypovedať ju smie už vtedy, keď nie sú nájomné či úhrada za služby zaplatené za viac ako 2 mesiace a výpovedná lehota môže byť zmluvne skrátená len na 15 dní. Za takto výhodných podmienok ale môže prenajímateľ zmluvu o krátkodobom nájme vypovedať len v prípade, že si splní registračnú povinnosť k dani z príjmov a splnenie tejto povinnosti nájomcovi zároveň aj preukáže.

gemerka17
16. aug 2025

Ak chceš postupovať podľa zmluvy o kratkodobom prenájme, musíš to robiť oficiálne. Čiže dúfam, že platíš z prenájmu dane. Ak to robíš na čierno, táto zmluva je neplatná a postupne sa potom podľa obcianskeho zákonníka. Úprimne je úplne jedno akú máš zmluvu, keď nastane problem, budeš ho musieť riešiť a v zložení žena (sama) a deti (viac deti), je úplne najhoršia možná kombinacia ako nájomca. Šanca, že ti nebude platiť je výrazne vyššia, a ako samozivitelka s viac deťmi, by som bola zvedavá, z čoho to chce platiť.

autor
16. aug 2025
@gemerka17

Ak chceš postupovať podľa zmluvy o kratkodobom prenájme, musíš to robiť oficiálne. Čiže dúfam, že platíš z prenájmu dane. Ak to robíš na čierno, táto zmluva je neplatná a postupne sa potom podľa obcianskeho zákonníka. Úprimne je úplne jedno akú máš zmluvu, keď nastane problem, budeš ho musieť riešiť a v zložení žena (sama) a deti (viac deti), je úplne najhoršia možná kombinacia ako nájomca. Šanca, že ti nebude platiť je výrazne vyššia, a ako samozivitelka s viac deťmi, by som bola zvedavá, z čoho to chce platiť.

@gemerka17 som registrovana na DU, riadne postupujem v zmysle zakona uz roky a vzdy prenajim nehnutelnost na zaklade zmluvy o kratkodobom prenajme. Doposial to boli vsak slobodne pary, samostatne zena, samostatny mlady muz, nikdy nie matka s dietatom i ked s dobrym prijmom.

gemerka17
16. aug 2025
@anonym_autor

@gemerka17 som registrovana na DU, riadne postupujem v zmysle zakona uz roky a vzdy prenajim nehnutelnost na zaklade zmluvy o kratkodobom prenajme. Doposial to boli vsak slobodne pary, samostatne zena, samostatny mlady muz, nikdy nie matka s dietatom i ked s dobrym prijmom.

@anonym_autor nešla by som ja do tohto zloženia. Radšej jeden mesiac byt prázdny ale najist najomcu, ktory nebude tak rizikový. Ak ma jedno dieťa, prrukazatelny príjem, vybavené výživné, teoreticky sa zľutovať na šancu môžeš, treba však zistiť kde bývalá predtým. Viac detí na jedného rodiča je no go.

renesance80
16. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som tank prenajala byt ale vyslovene som ju na to upozornila ,že pri neplatení nebudem na nič pozerať aj to aký typbzmluvy ide podpisovať,paradoxne to bola moja najlepšia podnájomnicka ,byt mi odovzdala typ top a nedoplatky na vode mi vždy na dva tri krát uhradila , keď nemohla naraz, nie každý je rovnaký

anonym_20b2c9
16. aug 2025

no skús si predstaviť ten scenár - prenajmeš a neplatí, čo urobíš? proste ti neotvorí na zvonenie, polícia ťa odbije, že oni toto neriešia... dáš to na súd a bude to trvať rok, kým ju dtiaľ dostaneš a ešte ty budeš tá najhoršia, čo vyhodila bezbrannú matku s dieťaťom na ulicu

anonym_25e5b6
16. aug 2025

Nikdy

sszuzu8
16. aug 2025

Stať sa môže aj kompletnej rodine ze nebudú platiť nájom prečo do tejto kategórie hneď hádzať slobodne matky? Akoby si oni vybrali ostaň same s dieťaťom a sú diskriminovane z každej strany niekde v práci ohľadom nájmov ani nehovorím. Keď nemá rodinu kam má ísť? Potom pre niektoré ženy ktoré prestali platiť pristála každej slobodnej mame nálepka nevhodná do nájmu 🤦‍♀️ je to vec individuálna nezáleží to od toho ci je človek rodič

janai1
16. aug 2025

akéhokoľvek neplatiča je náročné a zdĺhavé dostať z bytu. Ženy s deťmi nie sú v ničom výnimka. Ak by sme mali takto uvažovať pri každom, tak neprenajíma nikto nikomu.

anonym_5a5a8f
16. aug 2025

@anonym_autor pýtaj sa tu, odpovie ti právnička https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

kitycat
16. aug 2025

To radsej davaj na 3 mesiace/pol roka a predlzuj

bonboniera
16. aug 2025

Ono by bolo asi ideálnejšie keby sa k tomu vyjadrovali ľudia ktorí aj tusia niečo o tejto téme … a nie ze “to je jedno či sú tam deti” a vyjadrenia na základe emócii.