icon

Možnosť evidencie na úrade práce na pár dní

nacomeno2
31. aug 2025

Ahojte, taká technická otázka. Dnes (31.8.) mi skončila pracovná zmluva na dohodu, odpracované som mala každý deň v mesiaci, čiže za mňa platili zdravotku. Do zamestnania na tpp nastupujem ale až ďalší septembrový týždeň. Môžem byť evidovaná na úrade práce aj len tých pár dní? Potrebujem len , aby som nemusela platiť zdravotné poistenie, na podporu nárok ešte nemam. Žiadosť by som podávala elektronicky, len neviem, či je nejaká minimálna lehota, koľko musím byť evidovaná.
Ďakujem

anonym_b21dfc
31. aug 2025

Môžeš byť evidovaná aj pár dní.

patka06
31. aug 2025

Nie je minimálne lehota, pokojne si pošli žiadosť. Keď sa zamestnáš, odhlásiš sa z evidencie

zobaka
31. aug 2025

mozes, ale chce sa ti tam stat v rade s papiermi, vyplnat tlacivo, evidovat sa, zdravotne poistenie na tyzden nebude vysoka suma, ja by som nesla

e1h
31. aug 2025

Môžeš byť aj deň. Ak si budeš podávať žiadosť elektronicky (cez ÚPVS), tak okrem dokumentov, ktoré sú uvedené na webe nezabudni priložiť aj potvrdenie o najvyššom dosiahnutom vzdelaní (maturitné vysvedčenie, diplom...), lebo viem, že niektoré pracoviská týmto radi odmietajú elektronické žiadosti. Ak máš už podpísanú aj pracovnú zmluvu, resp. máš nejaký papier o ukončení pracovnej zmluvy, tak je dobré to tam tiež priložiť, tým pádom ťa nebudú otravovať, aby si si chodila aktívne hľadať prácu a hlásila si sa na úrade. Jednoducho čo najviac informácií, aby sa nemohli vyhovárať a otravovať ťa!. Ja som ku všetkému pre istotu aj každý sken dokumentu jednotlivo elektronicky podpísal s KEP/ZEP, aby nemohli mať výhovorky. Ak im dokumenty odošleš napríklad zajtra, tak budeš pracovať už niekoľko mesiacov, kým danú vec budeš mať uzatvorenú, ale z toho si nič nerob. A to najpodstatnejšie, ak si všetko čo potrebujú poslala elektronicky, nejazdi im na ten úrad osobne. Tetušky sa ťa snažia prehovoriť, že treba prísť niečo osobne podpísať, lebo ony majú takú metodiku a podobné výhovorku. Nemusí ťa to zaujímať, trvaj na tom aby ťa zaevidovali a ak potrebujú niečo podpísať, tak nech to pošlú cez ÚPVS a ty im to obratom elektronicky podpíšeš.

Ja som si naposledy vypočul, že potvrdenia o hľadaní práce (napr. reakciu na inzerát na profesií) treba priniesť osobne preto, lebo takto majú istotu, že nie si napríklad v zahraničí a ty keď si nezamestnaná, nemáš čo chodiť do zahraničia. Slovensko, rok 2025.

guiseppinka
31. aug 2025
@e1h

Môžeš byť aj deň. Ak si budeš podávať žiadosť elektronicky (cez ÚPVS), tak okrem dokumentov, ktoré sú uvedené na webe nezabudni priložiť aj potvrdenie o najvyššom dosiahnutom vzdelaní (maturitné vysvedčenie, diplom...), lebo viem, že niektoré pracoviská týmto radi odmietajú elektronické žiadosti. Ak máš už podpísanú aj pracovnú zmluvu, resp. máš nejaký papier o ukončení pracovnej zmluvy, tak je dobré to tam tiež priložiť, tým pádom ťa nebudú otravovať, aby si si chodila aktívne hľadať prácu a hlásila si sa na úrade. Jednoducho čo najviac informácií, aby sa nemohli vyhovárať a otravovať ťa!. Ja som ku všetkému pre istotu aj každý sken dokumentu jednotlivo elektronicky podpísal s KEP/ZEP, aby nemohli mať výhovorky. Ak im dokumenty odošleš napríklad zajtra, tak budeš pracovať už niekoľko mesiacov, kým danú vec budeš mať uzatvorenú, ale z toho si nič nerob. A to najpodstatnejšie, ak si všetko čo potrebujú poslala elektronicky, nejazdi im na ten úrad osobne. Tetušky sa ťa snažia prehovoriť, že treba prísť niečo osobne podpísať, lebo ony majú takú metodiku a podobné výhovorku. Nemusí ťa to zaujímať, trvaj na tom aby ťa zaevidovali a ak potrebujú niečo podpísať, tak nech to pošlú cez ÚPVS a ty im to obratom elektronicky podpíšeš.

Ja som si naposledy vypočul, že potvrdenia o hľadaní práce (napr. reakciu na inzerát na profesií) treba priniesť osobne preto, lebo takto majú istotu, že nie si napríklad v zahraničí a ty keď si nezamestnaná, nemáš čo chodiť do zahraničia. Slovensko, rok 2025.

@e1h toto nie je len na svk. V rakusku to funguje tak isto a este dokonca nezalezi len od okresu, ale aj v ramci jedneho pracaku od zainteresovania daneho cloveka. Niektori su v pohode, niektori su neskutocne aktivni a davaju ti terminy aj kazde 2 tyzdne. Do toho ta poslu do roznych projektov a mas poslat 2 ziadosti za tyzden (to im staci, ked aj nahras elektronicky do systemu). Ale co sa tyka prihlasenia, tak ja som sa evidovala elektronicky, prisla som na prvy termin, sla som k pani "na prijem", ta so mnou presla moje udaje este raz, dala mi termin k mojej poradkyni (neviem ako sa to vola po slovensky) a tam sme tieto udaje vypisali tretikrat. Takze vivat k.u.k.!
Ak si na pracaku v at, tak mas narok na dovolenku v dlzke 2 tyzdnov v rakusku, ak ides mimo at, tak by si sa mal odhlasit na dobu pobytu (poistenie ti bezi, ale nemas peniaze za tie dni).

nacomeno2
autor
31. aug 2025
@e1h

@e1h ďakujem, takže klasika, zahadzat ich čo najviac papiermi, aby sa nemohli na nič vyhovárať 😅

patka06
31. aug 2025
@zobaka

mozes, ale chce sa ti tam stat v rade s papiermi, vyplnat tlacivo, evidovat sa, zdravotne poistenie na tyzden nebude vysoka suma, ja by som nesla

@zobaka nemusí nikde stáť, píše, že podá elektronicky. Urobí to za pár minút doma z obývačky

e1h
31. aug 2025
@patka06

@zobaka nemusí nikde stáť, píše, že podá elektronicky. Urobí to za pár minút doma z obývačky

@patka06 nebude to iba pár minút, ale áno, ide to vybaviť z domu, tak nie je dôvod sa niekam trepať s kopou papierov a zabiť tým X hodín času. K tomu ušetrí náklady na dopravu, či už pôjde autom, alebo s verejnou dopravou.

katulienkax
31. aug 2025

Ale ak sa neprihlási na urad prace musí sa prihlásiť na zdravotnú a tam tiež bude vypĺňať papiere a ešte aj platiť . Takze radšej nech vyplní papiere na urad a nebude platiť zdravotnú poistku

patka06
31. aug 2025
@e1h

@patka06 nebude to iba pár minút, ale áno, ide to vybaviť z domu, tak nie je dôvod sa niekam trepať s kopou papierov a zabiť tým X hodín času. K tomu ušetrí náklady na dopravu, či už pôjde autom, alebo s verejnou dopravou.

@e1h viac ako 10 minút to netrvá. mám vyskúšané

nacomeno2
autor
31. aug 2025

Ďakujem všetkým za odpovede. A teda, keď sa zaevidujem, musím ešte zvlášť nahlásiť aj na zdravotnú poisťovňu zmenu platiteľa?

patka06
31. aug 2025
@nacomeno2

Ďakujem všetkým za odpovede. A teda, keď sa zaevidujem, musím ešte zvlášť nahlásiť aj na zdravotnú poisťovňu zmenu platiteľa?

@nacomeno2 nie, ty nenahlasuješ nič
zamestnávateľ ťa odhlási a UPSVaR prihlási

anonym_d97fa9
31. aug 2025
@e1h

@e1h haha to vazne? chcela by som vidiet toho kto by mi zakazal cestovat, ved ked je clovek nezamestnany neznamena, ze musi zit ako v base, hadam na dovolenku moze ist

melanta
1. sep 2025
@anonym_d97fa9

@e1h haha to vazne? chcela by som vidiet toho kto by mi zakazal cestovat, ved ked je clovek nezamestnany neznamena, ze musi zit ako v base, hadam na dovolenku moze ist

@anonym_d97fa9 na dovolenku môžeš ako evidovaná ísť po oznámení na úrade. Evidovaný registráciou podpisuje súhlas s podmienkami evidencie a medzi podmienkami je o.i. to, že si aktívne hľadá prácu a tým pádom nedovolenkuješ. Môžeš, ale po oznámení na úrade. Inak je za to vylúčenie z evidencie na 6 mesiacov. Sú to podmienky, ak sa človeku nepáčia, nemusí sa evidovať. Nie je povinnosťou nezamestnaného, aby bol evidovaný na úrade práce.