Môžu vymáhať províziu od zaniknutej s.r.o.?
Dobrý deň,má niekto s podobným skusenosti?
Robila som 3 roky pre poistovnu,pracovny pomer sa skonncilo minuly rok v novembri,isla som na matersku.Peacovala som ako s.r.o. ktora uz neexistuje od januara 2024.Teraz vymahaju storno proviziu este odomna ako s.r.o.Ked uz neexistuje tato spolocnost mozu nadalej sumu vymahat?dakujem za odpovede
Zavazky z doby,kedy firma fungovalo,samozrejme vymahat mozu.
@adrik89 ano mozu ak vymahaju za obdbobie, ked si sro este mala 🙂
@adrik89 "Pracovala som ako s.r.o. ktora uz neexistuje od januara 2024" - spoločnosť je už zrušená? Ako si ju zrušila? Konkurzom? Alebo ukončila činnosť?
V každom prípade, ak ide o s.r.o., tak za záväzky firmy ručíš do výšky splateného základného imania. Ak už firma neexistuje, nie je od koho vymáhať. Od teba, ako fyzickej osoby poisťovňa nemôže vymáhať pohľadávky, ktoré jej vznikli voči s.r.o.
Keby si bola mala živnosť, tak ručíš svojim osobným majetkom. Takto môžeš byť kľudná. Pohľadávku budú musieť odpísať. To majú za to, že sprostredkovateľov donútili založiť si vlastné podnikanie.
Ešte upresním - ty si s poisťovňou NEMALA pracovný pomer, nebola si jej zamestnancom. Vy ste mali asi dohodu alebo zmluvu o sprostredkovaní. Tá zmluva asi skončila. Alebo si mala s poisťovňou aj nejakú pracovnú zmluvu? Treba uvádzať správne informácie.

@adrik89 áno samozrejme - môžu. Predpokladám, že ide o storno provízie z doby kedy s.r.o. fungovala. A pozor na to, že ak to nebude uhradené a budú to posúvať k vymáhaniu iným - zákonným spôsobom kedy sa pridružia výdavky s tým spojené - keďže je to vymáhané od právnickej a nie fyzickej osoby - poplatky, sankcie a pokuty sú podstatne vyššie.