icon

Musí mať živnostník e-kasu pri bezhotovostných platbách?

Včera o 14:07

Ahojte máme ubytovacie služby ale berieme len bezhotovostne platby musíme mať tiez E-kasu aj QR kódy ? Vystavujeme totiž faktúry hosťom a ich účtovníčky nechcú akceptovať faktúry na rekreačné poukazy prečo ?

sisamisaaa
Včera o 14:36

Myslím že iba pre hotovosť to platí, ak máte všetko na účet, nemalo by to byť povinné.

anonym_e7339b
Včera o 14:56

@anonym_autor máš otvorenú živnosť na ubytovacie služby? Ak nie tak tvoje faktúry účtovníčky nemôžu akceptovať.

melanta
Včera o 15:14

E-kasa nemá nič spoločné s rekreačným poukazom. Ak neprijímaš platby v hotovosti, nemusíš ju mať. Ale pozor na to, že ak niekto bude chcieť platiť v hotovosti, máš povinnosť vyjsť mu v ústrety (nemôžeš odmietnuť). A bez e-kasy hotovosť prijať nemôžeš. Čiže odporúčam aktivovať si virtuálnu e-kasu. Vieš to vyriešiť online cez stránku FS.

Čo sa týka toho, že niekto odmietol prijať tvoju faktúru re potreby rekreačného poukazu, tiež mi napadla vyššie uvedená otázka - či máš ako SZČO alebo s.r.o. v službách aj ubytovacie služby.

anonym_c571fd
Včera o 15:40

Celé roky (20r.) mi platia faktúry bezhotovostne, VRP som si aktivovala pre prípad, že by niekto náhodou chcel zaplatiť v hotovosti. A máš od 1.5.2026 ešte aj povinnosť terminál, alebo QR kód mať k dispozícií. No a má to celkom aj výhody. Lebo ľudia začali byť platobne nespoľahlivý, takže asi budem brať cash, ak niekto chce využívať moje služby.