icon

Musí nám majiteľ oznámiť predaj prenajímaného domu?

krivjancanka
20. júl 2025

Zdravím, sme v najme rodinného domu. Zmluvu máme platnú do budúceho roka do februára. Pred mesiacom sme sa čistou náhodou dozvedeli že pán dal dom na predaj. Nemal by nám to oznámiť vopred, že ho dal na predaj ? Dnes písal že ide pozrieť dom s novými kupcami. Je to voči nám nefér. Potrebujem poradiť….

zabka79
20. júl 2025

@krivjancanka ano je to nefer, ale z vlastnej skusenosti mozem potvrdit ze dom sa moze predavat cele mesiace...a moze sa dodrzat vypovedna lehhota aj po predaji.nam najomca kvoli umyslu predat odisiel a byt bol prazdny presne rok a dva mesiace...lebo tolko trval predaj

sissy27
20. júl 2025

@krivjancanka mohol vam to sice povedat, aby ste ratali s obhliadkami a mozno ho mohol ponuknut prednostne vam, ale je to jeho dom. A teda nikde nie je napisane, ze dom chce predat skor ako vam skonci zmluva alebo ze sa mu to vobec podari. Pripadne ho preda s tym, ze novi majitelia vas tam nechaju do skoncenia zmluvy.

gejb
20. júl 2025

@krivjancanka no kľudne sa môže stať že dom bude mať o dva mesiace nového majiteľa.
Pozrela by som si dobre nájomnú zmluvu a hlavne sa porozprávala terajším majiteľom aby ste vedeli na čom ste...nič iné ti asi neostáva

anonym_c11d30
20. júl 2025

@krivjancanka neviem jak mate spísanu nájomnú zmluvu.. Bola som v podobnej situácii, žiaľ nemôžeš nič.. Akurát sa držať výpovednej doby.. A pozri či máš v zmluve uvedené, že moze počas nájmu dom predávať.. Pripadne odstúpiť od zmluvy z tohto dôvodu.. Ja som to nemala, tak som písomne oznámila najomkyni, že nakoľko s nami vydrbala, žiadam o dodržanie výpovednej lehoty bez nároku na nájomné.. Jasné réžiu sme platili.. Ale bolo to psycho nájsť za ten čas nové bývanie 🙄

janagem
20. júl 2025
@anonym_c11d30

@krivjancanka neviem jak mate spísanu nájomnú zmluvu.. Bola som v podobnej situácii, žiaľ nemôžeš nič.. Akurát sa držať výpovednej doby.. A pozri či máš v zmluve uvedené, že moze počas nájmu dom predávať.. Pripadne odstúpiť od zmluvy z tohto dôvodu.. Ja som to nemala, tak som písomne oznámila najomkyni, že nakoľko s nami vydrbala, žiadam o dodržanie výpovednej lehoty bez nároku na nájomné.. Jasné réžiu sme platili.. Ale bolo to psycho nájsť za ten čas nové bývanie 🙄

Majiteľ má právo predať svoj dom. Pravá a povinnosti nájmu prechádzajú na nového majiteľa, teda ak zmluvu nevypovedá možnosťami v zmluve, tak vám platí do februára. Odrb to nie je

pieksamaki
20. júl 2025
@janagem

Majiteľ má právo predať svoj dom. Pravá a povinnosti nájmu prechádzajú na nového majiteľa, teda ak zmluvu nevypovedá možnosťami v zmluve, tak vám platí do februára. Odrb to nie je

@janagem no aj tak sila.....ake narušenie súkromia.....pokiaľ obhliadky nie su napísané v zmluve.....by som okrem hasičov a RZP nepustila nikoho....to všetko ma byt zakotvené v zmluve....presne vymedzený cas kontorly domu majitelom.......vlastnícke právo nech sa zmení.....v pozadi pri predaji....ved sa predaja aj bez obhliadky.......ale neodkomunikovat vopred nieco.....znamena ze ona nemusi vpustiť...

janagem
20. júl 2025
@pieksamaki

@janagem no aj tak sila.....ake narušenie súkromia.....pokiaľ obhliadky nie su napísané v zmluve.....by som okrem hasičov a RZP nepustila nikoho....to všetko ma byt zakotvené v zmluve....presne vymedzený cas kontorly domu majitelom.......vlastnícke právo nech sa zmení.....v pozadi pri predaji....ved sa predaja aj bez obhliadky.......ale neodkomunikovat vopred nieco.....znamena ze ona nemusi vpustiť...

@pieksamaki to neznamená že nemusíš vpustiť. Na toto veľký pozor. Prenajímateľ má právo oznamit, že príde a dohodnúť si deň obhliadky alebo kontroly. Nie je to tak, že proste nepustim a basta. Zákon hovorí niečo dosť iné. Ochrana obydlia je zaručená práve tým, že prenajímateľ dohaduje termín - ona môže povedať zajtra nie, nie sme doma ale vtedy a vtedy budeme

pieksamaki
20. júl 2025
@janagem

@pieksamaki to neznamená že nemusíš vpustiť. Na toto veľký pozor. Prenajímateľ má právo oznamit, že príde a dohodnúť si deň obhliadky alebo kontroly. Nie je to tak, že proste nepustim a basta. Zákon hovorí niečo dosť iné. Ochrana obydlia je zaručená práve tým, že prenajímateľ dohaduje termín - ona môže povedať zajtra nie, nie sme doma ale vtedy a vtedy budeme

@janagem zákon moze byť na papieri......chápem prenajímateľa......sama prenajímam......a zažila som všeličo. .aj neplatičov.....aj som musela uhradiť nedoplatky.....no súkromie rešpektujem......ale jasne ze kazdy sme iny......mne to len nepríde príjemné......na by som postupovala tak ze aspoň 14 dní vopred by som oznámila

bielasovicka
20. júl 2025

@krivjancanka a kedy ma prísť na tu obhliadku, dnes?

anonym_aabc14
20. júl 2025

Co sa tyka predaja...nehnutelnost moze predat majitel aj bez vasho vedomia, vy nie ste spolumajiteľmi, len najomnikmi. Moze nastat situacia, ze k predaju/prepisu pride az po skonceni vasej NZ. Alebo moze nastat sitiacia, ze novy majitel preberie aj zavazok vyplyvajuci z NZ (teda vas). Rovnako ma majitel pravo vstupu do nehnuteľnosti v pripade potreby (obhliadky...) . Ale co moze urobit, kedy a ako tak môže urobit, to vsetko by ste mali mat zakotvene v NZ.

kiki68
21. júl 2025

Moze predat aj s tym, ze vas tam musia nechat este roky byvat ( to sme my videli take inzeraty), ale mal by oznamit. Akurat chapem, ze ked nape chce predat za nejaku sumu a bude to trvat 2 roky, tak to nebude nejak ihned a nechce plasit. Poznam ludi, co presavali 2-6 rokov nejaku nehnutelnost