Musia mať deti po svadbe priezvisko po otcovi?
Sme pár s dvomi detmi , plánujeme sobáš ja si nechávam rodné priezvisko a aj mužove , deti majú po mne priezvisko , zatiaľ to nechceme meniť je pravda že po sobáši sa automaticky musia volať po mužovi? Dnes mi to povedali na sobášnom úrade ale mne sa to nezdá..
Ide o to že kebyže mi ostane rodné priezvisko aj nové mužove tak sa ževraj deti musia volať po ňom
Čo je sobášny úrad? Deťom ostáva priezvisko pokiaľ ho nezmeníte.
Čo je sobášny úrad? Deťom ostáva priezvisko pokiaľ ho nezmeníte.
@januska12323 mne išli presvedčovat že deťom sa priezvisko zmeniť musí keď prijemem aj ja mužove
Prosím ťa, to kde ti rozprávajú takéto nezmysly
v žiadnom prípade, dieťaťu ostáva také priezvisko,aké má teraz 😉
Každý deň sa presviedčam o tom že na rôznych úradoch pracujú ľudia čo nezvládajú ani základy svojho zamerania. Je to blud
Nie, deti so sobášom nemajú nič.. to nikoho na úrade nebude zaujímať aké majú priezvisko deti..
ja nemam slov co za ludi posobi na niektorych miestach. aby podavali taketo hlupe informacie. a potom len zbytocne matu ludi...
Možno ti chceli poradiť, aby sa deti nevolali inak ako vy dvaja, že sa im priezvisko zmeniť dá, rovnako si koli deťom môžeš nechať svoje priezvisko, alebo môže mať 2 priezviská..
v žiadnom prípade, dieťaťu ostáva také priezvisko,aké má teraz 😉
@kalifka mne išla presvedčiť že keď prijmem jeho priezvisko a je otec tak musia mať po ňom 🙄
Možno ti chceli poradiť, aby sa deti nevolali inak ako vy dvaja, že sa im priezvisko zmeniť dá, rovnako si koli deťom môžeš nechať svoje priezvisko, alebo môže mať 2 priezviská..
@macatt ja si nechávam aj rodné priezvisko ale detom nechceme meniť
neviem veru, či na tom niečo nie je. Niečo sa aj mne marí, ale neviem presne znenie.
tak ťa oklamali... ja mám tiež takto ako ty, mám svoj aj mužove priezvisko a chlapec sa volá, po mne za slobodna. 😉
neviem veru, či na tom niečo nie je. Niečo sa aj mne marí, ale neviem presne znenie.
@ibrunova ja už ani neviem teraz ako komu veriť na koho sa obrátiť
Tam nie je nič automaické, o to si musíte požiadať vy sami s mužom.
Tam nie je nič automaické, o to si musíte požiadať vy sami s mužom.
@hadecka39 to aj viem lenže ona že keď tam dáme do žiadosti deti čo sa musí dať musia mať jeho priezvisko
Pokiaľ sú to ich spoločné deti a SPOLOCNYM priezviskom manželov bude mužovo meno, tak sa deťom priezvisko veru zmeni. Takže tety na "sobasnom úrade" majú pravdu a blbosti trepete vy tu. Ak to nie sú spoločné deti a majú matkino priezvisko, tak to im zostane.
Pokiaľ sú to ich spoločné deti a SPOLOCNYM priezviskom manželov bude mužovo meno, tak sa deťom priezvisko veru zmeni. Takže tety na "sobasnom úrade" majú pravdu a blbosti trepete vy tu. Ak to nie sú spoločné deti a majú matkino priezvisko, tak to im zostane.
@vroni Už som sa pozrela do zákona, keďže som o tom ešte nepočula a vyzerá to tak, že tie osoby na Tom úrade predsa budú celkom kompetentné.. ak teda dobre rozumiem tomu par. 7 ods. 2 písm. g). Asi bude treba ešte nejaké písomne vyhlásenie, či? Ale veru to nepodlieha povoľovaciemu procesu.
@vroni Už som sa pozrela do zákona, keďže som o tom ešte nepočula a vyzerá to tak, že tie osoby na Tom úrade predsa budú celkom kompetentné.. ak teda dobre rozumiem tomu par. 7 ods. 2 písm. g). Asi bude treba ešte nejaké písomne vyhlásenie, či? Ale veru to nepodlieha povoľovaciemu procesu.
@oblecenie99 čiže ako to je ?
@oblecenie99 čiže ako to je ?
Ja by som sa priklonila k názoru @vroni. Prečítaj si zákon o mene a priezvisku. Resp. by som len tak zavolala na nejaku random matriku, možno vo väčšom meste, a zistila tam. Vysvetlila situáciu, a normálne sa spýtala, že si teraz zneistená, resp. čo všetko k tomu ešte potrebujete.
Prečítala som si § 7 ods. 2 pís g Zákona o mene a priezvisku
chápem to tak, že priezvisko môžu zmeniť bez povolenia, na základe žiadosti - nie, že sa zmení automaticky a ani to nemusia urobiť ak nechcú.
Ja by som sa priklonila k názoru @vroni. Prečítaj si zákon o mene a priezvisku. Resp. by som len tak zavolala na nejaku random matriku, možno vo väčšom meste, a zistila tam. Vysvetlila situáciu, a normálne sa spýtala, že si teraz zneistená, resp. čo všetko k tomu ešte potrebujete.
@oblecenie99, kedysi to bolo priamo na žiadosti o manželstvo. Posledné roky som sa nevydavala, tak neviem 🤣 Ale pokiaľ sa správne pamätám na výňatky z rodinného práva, tak s manželstvom sa spoločné deti automaticky "prispôsobovali" spoločnému priezvisku rodičov.
chápem to tak, že priezvisko môžu zmeniť bez povolenia, na základe žiadosti - nie, že sa zmení automaticky a ani to nemusia urobiť ak nechcú.
@patka06, nie je tam ani slovo o žiadosti, len ze na zmenu netreba povolenie ale sa priezvisko zmeni.
Žienky mám s toho miš maš čiže nadobudnutím mužovho priezviska sa musia aj deti takto volať?
Pre istotu si zavolaj na inú matriku, ako ti to vysvetlia.
Ja to chápem tak, že deti narodené v manželstve budú mať priezvisko, ktoré ste si dohodli v sobášnom liste - teda mužove
Detí, ktoré už máte sa to netýka - priezvisko sa im vaším sobášom nemení - ale ak chcete môžete im ho zmeniť
@patka06 Je tam v ďalšom odseku iba písomne vyhlásenie. Netuším, či treba aj žiadosť, či sa to urobí automaticky, isté je, že povolovaciemu konaniu to nepodlieha. Keď však nepodam žiadosť, platí, že zostava pôvodné priezvisko? Lebo to by potom vysvetľovalo to, čo niekto vyššie píše, že oni mali rovnakú situáciu a deťom priezvisko zostalo.
Žiadosť potom ale nie je návrhom na začatie správneho konania, keď povolenie sa nedáva .. či? Prečo ho potom treba? Nestačí len nejaké vyhlásenie, ako je aj v zákone? Lebo ako ďalej čítam zákon v časti žiadosti, tak tam tuším sa nepíše ako príloha písomne vyhlásenie. Na druhej strane, par. 10 sa tak tvári, že teoreticky by žiadosť potrebná bola aj pri takejto zmene (ako sa rieši príslušnosť organov, tak par. 9 hovorí o povolení, par. 10 už len iba o zmene a nižšie sa riešia náležitosti žiadosti, tak logiku to má).
Autorka, zavolaj na matriku, nech ti to presne vysvetlia. Či sa zmena robi priamo zo zákona, alebo na podnet orgánu na základe skutočnosti (sobáš), alebo na základe vášho návrhu (teda či treba žiadosť). Písomne vyhlásenie treba určite.
@vroni Ja mám doteraz takú mikrotraumu z rodinného práva zo školy, pritom len pár zákonov, prakticky jeden plus tie drobné okrajovo, ale ja som ho neznášala vďaka vyucujucemu, chvalabohu ho ani nerobím a nejak sa k nemu nevraciam. Na statniciach z občana som sa modlila, aby som rodinu neťahala, tak mi to znechutili 😅 ale toto ma zaujalo. Ja som si tiež ponechala svoje dievčenské priezvisko a mám aj mužove no a keď sme boli pred svadbou na matrike, tak sa pamätám, že sme mali vyplniť tlačivo, ako sa budú deti volať.. a to som vedela, že platí, že budú mať priezvisko, ktoré je naše spoločné, len pri potenciálnom dievčatku sme vypysovali aj tvar, či chcem s ová alebo bez, ale toto je iný prípad, deti už sú na svete. A dosť ma to zaujalo, ako to vlastne vtedy je, no a po tvojom komente som už otvorila ten zákon, že ako teda.
Ak sú deti vaše spoločné, tak ich priezvisko sa zmení na to jeho. Ak sú to tvoje deti z predchádzajúceho vzťahu tak nie, to by musel schváliť biologický otec na súde. Jeho priezvisko by dostalo už len dieťa ktoré by ste mali po svadbe.

"Na sobášnom úrade" ti povedali hlúposť, resp. si niečo zle pochopila.
Deťom ostáva ich priezvisko, tvojím sobášom sa nemení.