icon

Musia mať deti po svadbe priezvisko po otcovi?

12. máj 2025

Sme pár s dvomi detmi , plánujeme sobáš ja si nechávam rodné priezvisko a aj mužove , deti majú po mne priezvisko , zatiaľ to nechceme meniť je pravda že po sobáši sa automaticky musia volať po mužovi? Dnes mi to povedali na sobášnom úrade ale mne sa to nezdá..

Strana
z2
vroni
12. máj 2025
@oblecenie99

@patka06 Je tam v ďalšom odseku iba písomne vyhlásenie. Netuším, či treba aj žiadosť, či sa to urobí automaticky, isté je, že povolovaciemu konaniu to nepodlieha. Keď však nepodam žiadosť, platí, že zostava pôvodné priezvisko? Lebo to by potom vysvetľovalo to, čo niekto vyššie píše, že oni mali rovnakú situáciu a deťom priezvisko zostalo.
Žiadosť potom ale nie je návrhom na začatie správneho konania, keď povolenie sa nedáva .. či? Prečo ho potom treba? Nestačí len nejaké vyhlásenie, ako je aj v zákone? Lebo ako ďalej čítam zákon v časti žiadosti, tak tam tuším sa nepíše ako príloha písomne vyhlásenie. Na druhej strane, par. 10 sa tak tvári, že teoreticky by žiadosť potrebná bola aj pri takejto zmene (ako sa rieši príslušnosť organov, tak par. 9 hovorí o povolení, par. 10 už len iba o zmene a nižšie sa riešia náležitosti žiadosti, tak logiku to má).
Autorka, zavolaj na matriku, nech ti to presne vysvetlia. Či sa zmena robi priamo zo zákona, alebo na podnet orgánu na základe skutočnosti (sobáš), alebo na základe vášho návrhu (teda či treba žiadosť). Písomne vyhlásenie treba určite.

@vroni Ja mám doteraz takú mikrotraumu z rodinného práva zo školy, pritom len pár zákonov, prakticky jeden plus tie drobné okrajovo, ale ja som ho neznášala vďaka vyucujucemu, chvalabohu ho ani nerobím a nejak sa k nemu nevraciam. Na statniciach z občana som sa modlila, aby som rodinu neťahala, tak mi to znechutili 😅 ale toto ma zaujalo. Ja som si tiež ponechala svoje dievčenské priezvisko a mám aj mužove no a keď sme boli pred svadbou na matrike, tak sa pamätám, že sme mali vyplniť tlačivo, ako sa budú deti volať.. a to som vedela, že platí, že budú mať priezvisko, ktoré je naše spoločné, len pri potenciálnom dievčatku sme vypysovali aj tvar, či chcem s ová alebo bez, ale toto je iný prípad, deti už sú na svete. A dosť ma to zaujalo, ako to vlastne vtedy je, no a po tvojom komente som už otvorila ten zákon, že ako teda.

@patka06 , @oblecenie99 , toto je bez overenia spravnosti, ale pamätám si tak, že žiadosť o uzavretie manželstva obsahovala aj klauzulu o spoločných deťoch a bola tým zároveň aj žiadosťou o úpravu priezviska na spoločné.

akvi
12. máj 2025

Nenapísala si kľúčovú vec, či sú deti vaše spoločné. Čiže každý si domyslel svoje. Mne tiež hneď napadlo, že kamoška sa vydala, vzala si mužovo priezvisko a deti majú iné priezvisko. Ale tie deti sú z prvého manželstva, čiže tam platí to, čo píšu ženy na začiatku, že deti priezvisko nemusia meniť.

autor
12. máj 2025
@akvi

Nenapísala si kľúčovú vec, či sú deti vaše spoločné. Čiže každý si domyslel svoje. Mne tiež hneď napadlo, že kamoška sa vydala, vzala si mužovo priezvisko a deti majú iné priezvisko. Ale tie deti sú z prvého manželstva, čiže tam platí to, čo píšu ženy na začiatku, že deti priezvisko nemusia meniť.

@akvi deti sú naše spoločné

oblecenie99
12. máj 2025
@vroni

@patka06 , @oblecenie99 , toto je bez overenia spravnosti, ale pamätám si tak, že žiadosť o uzavretie manželstva obsahovala aj klauzulu o spoločných deťoch a bola tým zároveň aj žiadosťou o úpravu priezviska na spoločné.

@vroni Vyzerá to tak, že je to v žiadosť o uzavretie manželstva, jeden vzorový som otvorila,.presne ako pises. Tam sa priamo pise, že: priezviskom spoločných deti bude: (a nepíše sa budúcich spoločných deti). Následne nižšie: máme spolu tieto deti:

som_realistka
12. máj 2025

Nemusia, pri vypisovaní žiadosti a stovky iných dokumentov je aj dokument o priezvisku spoločných detí, ktoré sa zo vzťahu ešte len narodia, a takéto priezvisko potom budú mať aj spoločné deti narodené pred sobášom. Ale tiež sa môžete dohodnúť, že spoločné deti budú mať Tvoje priezvisko, v prípade, že Ty si ponechávaš svoje, alebo že spoločné priezvisko po sobáši bude Tvoje za slobodna.

maranco
Autor odpoveď zmazal
maranco
12. máj 2025

Je to v § 41
Ak rodičia uzavrú manželstvo po narodení svojho maloletého dieťaťa, bude mať dieťa priezvisko určené pre ich ostatné deti.

Na zmenu mena alebo zmenu priezviska maloletého dieťaťa staršieho ako 15 rokov sa vyžaduje jeho súhlas.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

Ak by si si ponechala len doterajšie priezvisko deťom môžete určiť tvoje priezvisko a tým pádom sa im nič nemení.
Ak budeš mať 2 priezviská, svoje aj manželove tak deti budú mať spoločné priezvisko po manželovi.

Ešte je možnosť že manžel si vezme aj tvoje priezvisko, on bude mať 2 priezviská a deťom určíte tvoje priezvisko a tebe ostane len jedno priezvisko. Vtedy sa tiež nič nemení u teba a detí.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

veronikamala1
12. máj 2025

A prečo nechcete aby mali vaše spoločné deti vaše spoločné priezvisko? Je nejaké hanlivé, alebo?

macatt
12. máj 2025
@veronikamala1

A prečo nechcete aby mali vaše spoločné deti vaše spoločné priezvisko? Je nejaké hanlivé, alebo?

@veronikamala1 ak sú deti veľmi malé tak im je to jedno, ale väčšie deti už majú zaužívané priezvisko v škôlke, škole, majú pasy, zdravotné karty atď tak koli tomu by som im tiež nemenila priezvisko už a nechala si tiež svoje..

autor
12. máj 2025
@macatt

@veronikamala1 ak sú deti veľmi malé tak im je to jedno, ale väčšie deti už majú zaužívané priezvisko v škôlke, škole, majú pasy, zdravotné karty atď tak koli tomu by som im tiež nemenila priezvisko už a nechala si tiež svoje..

@macatt no presne pri mladšie mi je to fuk , staršia je na druhom stupni a bojíš a že si nezvykne

macatt
12. máj 2025

Áno.. asi bol dôvod prečo nemajú hneď priezvisko otca a teraz už by som to nemenila.. je to len kopu opletačiek zbytočných..

vroni
12. máj 2025

@autorka, máš v podstate dve riešenia, keď nechcete deťom meniť priezvisko: 1) ty si necháš naďalej svoje priezvisko za slobodna a muž svoje, priezviskom spoločných deti bude tvoje (čiže budete mať priezviska tak ako doteraz, nemôžeš si zobrať aj mužovo)
2) muž si zoberie tvoje priezvisko a zároveň si môže ponechať aj svoje (nemusi) a priezviskom spoločných deti bude tvoje.
Každá iná verzia (čiže ty dve mená alebo rovnaké mužovo) bude mať za následok zmenu priezviska deti.
A ešte je možnost pokecať so starším dieťaťom, čo by si o prípadnej zmene mena myslelo ono (na druhom stupni už má zrejme aj svoj názor)

veronikamala1
12. máj 2025
@macatt

@macatt jasne, v tomto prípade chápem. Ale myslím, že staršie deti zmenu pochopia. Možno budú aj radi, že majú všetci spoločné priezvisko. Ja som sa len tak zo zvedavosti pýtala, prečo sa tak bránia mužovmu. Veď už pred narodením mohli ísť na úrad urobiť prehlásenie o priezvisku otca.

minenkaa
25. máj 2025

Veď nech ma muz tvoje priezvisko a všetci budete mať rovnaké

zuzinka888
25. máj 2025

Myslim ze ano, ak je muz aj otcom dietata. Ty si mozes vybrat.

Strana
z2