Musím nahlásiť, že priateľ bude so mnou bývať v mestskom byte?
Ahojte.
Podala som si ziadost na mesto o pridelenie mestskeho/socialneho bytu.
Ak som ziadatelka iba ja sama, no v byte by u mna bol aj moj priatel, a neoznamim to, ako by na to mohli prist, ze priatel je tam so mnou .?
Ide o to, ze ak si podame ziadost spolocne a priatel si najde lepsie platenu pracu, vyhodili by nas odtial. Lebo poznam aj pary ktore byvaju spolu, zarabaju ovela viac ako je povolene maximum, no zmluvu im stale predlzuju, ako je to mozne.. podla mna ze jeden je tam načierno. Alebo sa mylim ?
Poradite prosim ?
Ďakujem
Neraď sa na koniku, urob tak ako tebe pasuje 🙂
Ziadost si podaj iba ty, alebo teda ten, ktory ma mensi plat, priatela potom dodatocne nahlas ako byvajuceho, musis to spravit, oci a usi su vsade, a ak ti na to pridu tak ta z bytu vyhodia, to ze ho dodatocne prihlasis ti zdvihne najomne ale nie o vela, ja som toto riesila asi pred 5 rokmi a k najomnemu pri priratali cca 50 euro za dalsiu osobu
Jeho skumat ako “spolubyvajuceho” nebudu, lebo zmluva a ziadost je na tvoje meno, len ho proste musis prihlasit dodatocne potom ako ti ten byt pridelia, aj keby bol priatel arabsky sejk, tak im je to jedno, pokial na papieroch figurujes iba ty
@simca06022011
Ale to funguje aj teraz tak,tuším môže byť max 3-násobok životného minima,ale za byt sa platí cca 400 eur. Lenže na tom mestskom úrade vedia,že s takýmito ľuďmi (väčšinou) nebudú mať problém s neplatením nájomného,majú s ním pokoj a pokiaľ dotyčný donesie na papieri adekvátny príjem,tak zas má zmluvu na tri roky.
A čo sa týka morálneho hľadiska,to sa tu asi ani nikdy nezmení,podvádza sa všade.
40 rokov sme to tu mali ako verejné tajomstvo,ešte sa prezentovalo že kto nekradne okráda svoju rodinu.
Potom tu 12 rokov vládli ľudia, ktorí kradli a predávali všetko okolo a keď sa im niekto postavil,tak ho dali jednoducho odstrániť.
Teraz koľko živnostníkov už X rokov má daňové "na nule" a funguje stále,čo je proti logike.
Koľko podnikateľov používa firemné vozidlo na súkromné účely a nikto to "nevidí".
Sused napr rekonštruoval rodičovský dom a malo byť z toho doškolovacie a vzdelávacie stredisko pre firmu,no len mu nevyšiel podnikateľský zámer,tak má s toho rekreačné stredisko pre rodinu.
Ono tie sociálne byty naozaj nie sú až také sociálne ako si niekto myslí(pre slobodné matky),už len pre to že tam bolo treba tuším 4-mesačnú zábezpeku a každý mesiac sa platí 400+ za bývanie.
@nepic presne nie su tak socialne ako si niekto myslim.. ja som mala ten najom este bez elektriny atd.. cize keby som realne bola sama, mne by ledva ostalo na cestovanie do prace a suche rozky :D tu ani moralne hladisko nijak u mna nefunguje, preotze naozaj ak by som bola mama s deitatom s minimalnou mzdou, neprezijem tam... je to psycho ze je to takto nastavene... lebo nie je to realne. A zabezpeku sme mali 120000EUR.. to bola taka suma, ze koniec. Vyplatila som polovicu, pozicali nam rodicia, a do roka sme isli prec (jednak najom bol drahsi ako v meste komercny, o hypo ani nehovorim v tej dobe a 60t cloveku nepadne do lona len tak a vobec nik sa o ten panelak nestral, vyzeralo to hrozne a byvalo sa tam este horsie)
@nepic a na tych nulovych podnikatelov a stratove s.r.o.cky pripadne so ziskom par eur a bez zamestnancov by si mali urady posvietit, tu sa ale nikomu nechce :DD
@nepic presne ako hovoris, ja som to riesila cca pred piatimi rokmi, vtedy to bola tak ze si nesmela ma prijem vyssi ako trojnasobok zivotneho minima ale nemohla si zarabat ani minimalnu mzdu, ja som mala najomne okolo 200 euro v tom case, ale po roku sa to upravovalo, po prvom roku som zasa musela dokladovat prijem, ale potom uz bol na tri roky pokoj, a v tom case som pracovala u jedneho pana, ktory mi platil len minimalku, takze by mi byt logicky nepridelili, ale pani na urade povedala, ze staci ked mi sef rukou na papier napise, ze mi bolo v tom a tom mesiaci vyplatene viac a ten zdrap papiera im uplne stacil, takze asi tak to funguje 💁♀️
@simca06022011 opravujem nie eur, ale skk.. samozrejme :DD
A prosim vas, mam priatela potom nahlasit ze tam byva so mnou, alebo ho hned uviest v ziadosti ? Lebo ja budem ziadatelka, kedze mam v tom meste aj trvaly pobyt, lenze na ziadosti mam uviest priatela ako svojho druha a vyplnit ziadost spolu s nim ? Alebo bude lepsie ked budem iba ja ziadatelka a priatela tam nahlasim az ked mi pridelia byt ?
.
Priatela tam zahlas az ked ty ako ziadatelka budes mat byt prideleny, neuvadzaj ho nikde ako druha alebo priatela, sprav to dodatocne, ak to spravis takto tak jeho nebudu vobec riesit ani preverovat ani skumat prijmove pomery u neho
@cocolinka aha .. ja som myslela ze ho hned uvediem aj na ziadosti. Ak pridelia byt, zmluva sa dava najprv na 3 mesiace, nebudu potom vyzadovat potvrdenie o prijme obidvoch, ked uz tam bude nahlaseny ?
Nie neuvadzaj ho v ziadosti, ziadaj len ty sama za seba a potom ked to budes mat schvalene tak ho dodatocne prihlasis, po troch mesiacoch budu ziadat potvrdenie o prijme tym padom len od teba kedze len ty sama si bola ziadatel o byt chapes?
@cocolinka jaj tak, ja som myslela ze automaticky, kedze tam budeme dvaja, musime aj dvaja zdokladovat prijem.
Nie, iba ten kto je uvedeny ako ziadatel na byt, ak budes ziadat iba ty sama za seba, tak v buducnosti ked budu nieco potrebovat dokladovat, tak to budu pytat iba od teba, priatel ich vobec nebude zaujimat
@cocolinka ahaaa, tak to som nevedela, myslela som si ze automaticky sa posudzuju vsetci co tam byvaju.. tak toto mi tam nepovedali..
Este prosim otazka, ak som minuly rok bola evidovana na úrade prace, je to problem ? Musim mat pracu na ttp aby som sa mohla uchadzat o byt ? Lebo povedali ze sa to berie rok spatne, kolko sme zarabali a tak..
Posudzovana budes iba ty ako ziadatel, nikto iny..ano musis byt zamestnana na tpp aby mali istotu, ze budes mat z coho platit najomne, ze mas pravidelny prijem, neviem ako dlho si bola evidovana na urade prace, ak to nebol cely minuly rok ale len nejake obdobie tak by s tym nemal byt problem, ale pre istotu by som si to zistila na okresnom urade, a samozrejme zamestnana musis byt inak ti byt nepridelia
Moj tam nebyva nacierno. Uradnicka.mi sama povedala ak tamnie je od pondelka do nedele ale len do.piatka beru tp ako na stevu. Takze byva u mna a na vikend ide prec
Stacia Ti aj 3 mesiace byt zamestnana a mozes byt aj v skusobnej

nechaj to uz teraz tak, priatel moze byt iny kazdy pol rok, to by si ich hlasila stale noveho? ja by som to rieisla, ked ti to schvalia... pripadne sa orientacne opytaj ako by sa to riesilo, lebo ja som napr maal socilany byt davno a spolubyvajuceho som nahlasila ALE nic od neho nechceli. Ani prijmy ani nic. vobec nic. ja som bola zazmluvnena, mna riesili. A kontorly nam nikdy nechodili ale to vsetko uvidis v zmluvach a tak. AK ti ho schvalia.
Tiez ako pises, susedia boli ludia ktori boli dobrena tom, nechapem ako tam mohli zit cele rodiny :D bmwcka pred domom atd :D A zaujimave bolo ze limit bol vtedy cca 10t SKK, a za najom som platila 7,5t ako neviem naozaj neviem, kde by som akoze na zivot sama brala a detto susedia keby toto realne niekto dodrziaval:D