Musím opatrovanej osobe nahlásiť prechodný pobyt pri opatrovaní?
Ahojte prosím ak ma niekto skúsenosť :
Mam príležitosť opatrovať jedného pána . Nieje z rodiny , ani známy … musím mu nahlásiť prechodný pobyt u mna na byte ?
Ku mne domov by nechodil chodila by som ja k nemu
@andrea2667 lebo domček v ktorom býva dotyčný nieje na katastri , proste to je akoby neexistujúci dom , nieje tam elektrina , ano voda , a bolo mi povedané že prechodný pobyt mu musím na sociálke nahlásiť že ma u mna to ma trosku odradilo
Tak so tohoto by som nešla. Kuka z toho veľa problémov.
Uff radsej sa mu snazte vybavit nejaku pomoc cez MU pripadne aj nejaky DSS - ako moze stara osoba, ktora zjavne potrebuje opateru byvat v dome kde nie je elektrika ani voda???!!! Nesla by som do toho ako jedina osoba, ktora by ho opatrovala. A jeho rodina je kde?
Ani náhodou ako opatrovateľka nemáš dôvod riešiť jeho pobyt. Tak ako byval doteraz, môže bývať aj odteraz. Práca opatrovateľky spočíva v zabezpečovaní celkom iných potrieb. Táto požiadavka vyzerá maximálne podozrivo. Ak chceš pracovať ako opatrovateľka, žiadny problém. Je to jedna z najžiadanejších profesií.
@andrea2667 takze na sociálke neni treba aby som mu nahlásila prechodný pobyt ?
Aký prechodný pobyt, keď sa zdržuje doma u seba? Ak jeho dom nie je na katastri, nech si dá pobyt na miestnom úrade. To nie je jedna z možností, ale povinnosť.
@andrea2667 prečítaj si zákon. Ak nie sú rodina, musí mať s osobou rovnaký prechodný pobyt
Veru treba-základná podmienka keďže nie ste rodina
@sasa1310 Takze mu musim nahlásiť prechodný pobyt u mna ?
áno alebo ty u neho
@sasa1310 no u neho to je take komplikovanejšie , a to z akého dôvodu ? Koli čomu musí mat u mna prechodný pobyt ? Keď ku mne domov nebude chodiť ?
@elian ale z akého dôvodu keď ku mne domov nebude chodiť
na to, aby niekomu schválili opatrovateľský príspevok musia byť splnené podmienky. Aby osoba, ktorá opatruje bola čo najviac s osobou, ktorá je opatrovaná. Snáď si nemyslíš, že pôjdeš 1x pozrieť uja na hodinu, že ti schvália opatrovateľský. Oni to kontrolujú či spolu žijete a či naozaj ho opatruješ toľko hodín denne
Presne tak. To by bolo klamstvo. Otázka ale je, či plánuješ u neho pracovať ako opatrovateľka, alebo robiť osobnú asistenciu ktorú platí UPSVAR, alebo ako opatrovníctvo. To sú v zmysle zákona rozdielne veci a treba splniť rozdielne podmienky, aj keď výsledná práca je stále rovnaká.
@sasa1310 k ujovi by som chodila každý deň od pondelka do piatku , poumývať mu poupratovať , zabezpečiť stravu , zabezpečiť lieky
@andrea2667 cez sociálnu poisťovňu normálne že sociálka by mi platila
a čo víkend? Tam musíš byť každý deň. Ak vie byť ujo cez víkend sám, opatrovateľský na neho ti neschvália.
@sasa1310 a ako to kontrolujú ? Oni chodia k nemu pitat sa alebo tak ?
@sasa1310 To nie je pravda.
posudzujú jeho zdravotný stav a chodia aj kontrolovať
@andrea2667 opatrovateľka cez sociálnu poisťovňu
Cez poisťovňu? Pokiaľ viem, rieši a platí to upsvar, nie sociálna poisťovňa.
@andrea2667 na socialku dávaš všetky papiere na opatrovne nie ?
@andrea2667 čo neni pravda? Však keď vie byť cez víkendy sám, nemá taký zdravotný stav, aby potreboval opatrovateľa. Viac neschvaľujú ako schvaľujú. Ktovie či vôbec má ZTP a všetky posudky už urobené a akú má dg
@sasa1310 čo o ňom viem je že srdce mu pracuje na 30% a na jedno oko nevidí vôbec a na druhé len tiež niekoľko malo %
@prasiatko30 on rodinu nemá , teda ma deti aj ženu mal ale ostal sám , žena od neho odysla a s deťmi sa nestretáva
@sasa1310 O tom rozhoduje posudková komisia. Celkom bežne je opatrovanie na 8 h denne 5 dní v týždni. Nie každý ZŤP je zároveň odkázaný 24/7.

Z akého dôvodu by si mala riešiť prechodný pobyt pri opatrovaní, ešte k tomu ak ty chodíš tam?