Musím pri prechode práv a povinností podpisovať dohodu o ukončení pracovného pomeru s predošlým zamestnávateľom?

24. feb 2021

Dobrý deň.
Chcel by som sa opýtať na postup pri prechode práv a povinností.

1) Je potrebné pri prechode práv a povinností podpisovať dohodu o ukončení pracovného pomeru s predošlým zamestnávateľom ak sa podpisuje nová pracovná zmluva ale nemení sa druh pracovného pomeru ani pracovná pozícia?

2) Ako sa postupuje pri prechode práv a povinností pri mamičke na RD?

Za odpoveď VÁm všetkým vopred ďakujem.

ivkazba
24. feb 2021

Ak sa podpisuje nová pracovná zmluva, tak je pochopiteľné, že tá druhá musí skončiť a to buď výpoveďou alebo dohodou (pri výpovedi nie je potrebný podpis zamestnanca).

Odporúčam si ale v novej pracovnej zmluve ošetriť to, že bude bez skúšobnej doby, doba neurčitá, rovnaká mzda a pracovné podmienky a že v prípade ukončenia PP v novej firme bude pri odstupnom zohľadnená aj doba, ktorú zamestnanec odpracoval v pôvodnej spoločnosti.

autor
24. feb 2021

@ivkazba Pracovná história ostáva zachovaná taktiež trvanie zmlúv.Podpis vraj potrebný bol inak by došlo k zániku starej zmluvy s tým, že by bolo vyplatené odstupné a nová zmluva sa nepodpisuje.Po podpise dohody sa odstupné nevypláca.Nová zmluva je podpísaná len zamestnancom.Oba rovnopisy si ponechal zamestnávateľ s tým, že ich podpíše oprávnená osoba.(Je vôbec tento postup legálny, správny?)

Nemôže zamestnávateľ podpísanú zmluvu len zamestnancom zahodiť?Ak zamestnanec prevzal dohodu o ukončení pracovného pomeru nie je to v neprospech zamestnanca?

Je správne matke na RD dať podpísať túto dohodu bez podpísania novej pracovnej zmluvy ak má pôvodnú zmluvu na dobu neurčitú? A túto možnosť jej ani neponúknuť?

autor
24. feb 2021

@ivkazba Ospravedlňujem sa.Zmýlil som sa.Písali ste o výpovedi a ja o dohode.

ivkazba
24. feb 2021

No takto. Píšeš, že "ak zamestnanec prevzal dohodu o ukončení PP". S dohodou musí zamestnanec súhlasiť, čiže musí ju podpísať. Čiže nie je to len prevzatie, je to súhlas a podpísanie a prevzatie. V takom prípade by som ja osobne nepodpísala dohodu, pokiaľ nebudem mať v ruke novú zmluvu. To, že na novej zmluve ešte nie sú podpisy za zamestnávateľa, je bežné, bežne riaditelia podpisujú zmluvy už podpísané novým zamestnancom. Ak zamestnanec prevzal výpoveď (tú podpisovať zamestnanec nemusí, ide o jednostranný krok), počkala by som na novú zmluvu. Ak by neprišla, potom musí vyplatiť odstupné, ak by nevyplatil, obrátiť sa inšpektorát práce.

Čo sa týka ženy na RD, ak ide o ukončenie činnosti pôvodného zamestnávateľa, tak môže ukončiť PP aj so ženou na RD. Novú pracovnú zmluvu nie je nikto nikomu povinný ponúknuť a je viac menej logické, že nová firma prevezme iba aktívnych zamestnancov. Skús sa na to pozrieť z pohľadu, že si majiteľ firmy, prečo prijímať do nového pracovného pomeru niekoho, u koho nevieš, kedy nastúpi do práce, možno o pol roka, možno o 5 rokov. Je logické prijať do zamestnania aktívneho človeka.

autor
24. feb 2021

@ivkazba Áno tomu rozumiem.Lenže pri prechode práv a povinností sa nový zamestnávateľ zaväzuje (to bolo aj povedané) že preberá zamestnancov a to všetkých ktorí majú zmluvu na dobu neurčitú a všetkých ktorým pracovný pomer na dobu určitú trvá až do konca platnosti.Oni si nemôžu meniť pracovné zmluvy a začať pracovný pomer odznova.Ani ho ukončiť ak s tým zamestnanec nesúhlasí.Pracovný pomer pokračuje len sa mení majiteľ.Aj meno pracoviska zostáva.

Nový zamestnávateľ sa zaručil, že preberá všetkých zamestnancov.

autor
24. feb 2021

@ivkazba Ak by sa jednalo len o predaj a prebehla by dohoda, že možno prevezmú zamestnancov tak by to bolo iné.

Ale tu sa zamestnávateľ vyslovene zaväzuje, že sa druh pracovného pomeru nezmení a zamestnanci majú možnosť odísť.Nie povinnosť.

autor
24. feb 2021

Zmluva podpísaná zamestancom je.A zamestnanec má v rukách len dohodu o skončení starého PP.Zmluva ešte neplatí.Dátum nie je písaný na aktuálny mesiac.

autor
24. feb 2021

@ivkazba S vašim dovolením Vám pošlem správu.Aby ste chápali situáciu.