icon

Musím sa po maturite evidovať na úrade práce, keď som tehotná?

domi679
2. sep 2013

Ahojte chcem sa opýtať či sa mám ísť za evidovať na úrad práce keď som sa maturovala alebo nie? Lebo mám si ísť vybavovať aj materskú.... Ďakujem za odpoveď emoticon

Strana
z2
gapa
3. sep 2013

@lili_mia
presne tak, ak nechce platiť, tak sa musí evidovať.
napr. som aj preberala prípad vysokoškoláčky, čo si zlomila pred štátnicami ruku a potom ju nemohli zaevidovať na up, bola pn a musela si platiť až do zaevidovania/ukončenia pn sama zdr.poistenie odo dna po štátniciach. Nedalo sa inak.

gapa
3. sep 2013

@lili_mia
inak už aj to slovo, materskká dovolenka je vlastne správny len pre zamestnané mamičky, aj pre ostatné sa tak hovorí, lebo iný výraz neexistuje, ale materská dovolenka je upravená len Zákonníkom práce (inde sa nedefinuje) a je to vlstne ospravedlnené volno v zamestnaní, tj. pre nezamestnané ani szčo nie je tento termín správny. Ale samozrejme sa bežne používa, lebo ako inak to povedať?

lili_mia
3. sep 2013

@gapa Vďaka za info. Mňa práveže kamoška presviedčala o tom, že počas pn sa dohodla na ukončení pracovného pomeru, pn vraj trvala naďalej a gyndoš ju potom vypísal na materskú tých 6 týždňov pred termínom. Aj ked tam je zrejme tá ochranná doba nezamestnanej tehotnej, ktorá bola niekoľko mesiacov predtým zamestnaná, bolo to v roku 2010.

gapa
3. sep 2013

@lili_mia
áno, ona poberala materské v ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia, tam nie je problém a poberala nemocenské aj po ukončení prac.pomeru (tj. nebol problém so zdr.poistením, tam treba poberať nemocneské, nestačí samotná pn)

saratrepanova
13. sep 2024

Chcem sa opýtať včera 12. Septembra som zmaturovala dnes 13.septembra som nestihla úrad práce bude nejaký problém keď budem odcestovaná na 3 týždne a nebudem zapísaná na úrade

Strana
z2