Musím sa zúčastniť dedičského konania osobne?
Ahojte, mám takú otázku. Vždy sa musíte zúčastniť dedičského konania osobne???? Viete, sme v zahraničí. Cesta na Slovensko je drahá. A vieme, že nededíme nič. Keďže otec bol ženatý a s tou pani žil v dome, ktorú ona zdedila po svojich rodičoch. Nevieme ako to je, preto sa Vás pýtam.
Ďakujem za rady 🫶
Nemusis mozes sa nechat zastupovat niekym. Zaplatis si niekoho alebo das splnomocnenie niekomu z rodiny
mozete niekoho splnomocnit, aby vas tu zastupoval. skor moze nastat problem, ze ak zijete v zahranici, tak slovenske splnomocnenie neviem ci vam overi zahranicny notar. Ale na slovenskom velvyslanectve alebo konzulate by vam to overit mali. Na nete najdes vzory tohto splnomocnenia. Tiez som takto zastupovala surodenca.
Kontaktujte notára,ktorý prejednava dedičstvo po otcovi. Ak nemal žiadny majetok, tak osobne nemusíte chodiť, notár uzavrie konanie pre nemajetnost a iba dostaneš papier. Ani platiť nebudeš.
@hradnapani v tom problem neni tiez zastupujem teraz brata co nezije na SK
@mima1 a v pohode notar dovolil zastupovať brata? Lebo my ked sme mali dedičské (aj po mame aj po otcovi), tak notári nechceli dovoliť aby som ja zastupovala sestru, aj ked so splnomocnenim.. lebo konflikt zaujmov, musela poveriť tretiu osobu, nakoniec to bola jej kamoška. Išlo len o oficiality, ale ajtak 🤷
@river_song ano nemala problem. Volal aj jej ze ho budem zastupovat. 2brat ma pravnicku co ho zastupuje.
@river_song aj ja zastupujem segru. Notarka mi poslala do mailu splnomocnenie, sestra ked bola teraz na 4 dni doma z Holandska mi to podpisala a ja som to zaniesla notarke. Mne da notarka potom uz len papiere pre mna aj sestru.
nie, nemusíš sa osobne dostaviť. Notárska kancelária ktorá vedie spis tvojho otca ti vie zaslať tlačivo mailom na splnomocnenie ktoré podpíšeš a dáš úradne potvrdiť. Len najlepšie na Slocensku aby ti nebolo treba úradné preklady. Zavolaj si a poraď sa s notárom u ktorého sa máte dostaviť. Prípadne sa vzdať dedenia možno...
@river_song my tiez dedime len drobne a jedno neexistujuce auto, ktore to vsetko len komplikuje. Ale tak dufam, ze do tyzdna mame snad pokoj. To je divne ale riadne tahat do toho dalsiu osobu. Vsak sa to tyka len vas 🤷
@mirka438 tak ono je to asi preto ze fakt ak sa dedia nejaké ťažké majetky, tak ten druhý dedic by mohol povedať ze ved "ja som splnomocnená za xy, a ten nič nechce, dajte to všetko mne"... 🤷
@river_song no to ano, logiku to ma 😊
@river_song tak to isto nechodi.
@mima1 tak mne to tak notárka vtedy vysvetlila doslova, ze ide o konflikt záujmov.. 🤷

babka nedavno mala dedicske po dedovi. Mali sa dostavit aj synovia, moj otec sa nezucastnil kedze pracuje na druhom konci republiky takze len spisali splnomocnenie. A inak uz nemusel ist nikde.