icon

Muž je vo výpovednej lehote a žiadame o hypotéku

lenuska333
15. júl 2020

Ahoj poterebujem poradit poziadali sme o hypoteku muzovi konci zmluva v auguste ale v banke nam dali nadej overili si register aj prijem vsetko splname len mame problem muz je vo vypovednej lehote zistuje si to banka priamo u zamestnavatela alebo overuju len ten prijem na socialnom Dakujem

dollyzv
15. júl 2020

@lenuska333 niektoré banky vyžadujú aj potvrdenie od zamestnávateľa kde sa aj uvádza či je alebo nie je vo výpovednej lehote. Pokiaľ si to overi banka len cez sociálnu poisťovňu,tiež majú niektoré banky v podmienkach že žiadateľ/dlžník cestne prehlasuje že nie je vo výpovednej lehote. Keď vám hypo dajú,a nejakým spôsobom by sa prišlo na to že manžel toto zatajil môžu požadovať okamžite splatenie celej sumy +nejaké pokutky. Ale vravím,záleží od banky a od toho aki ste odvážni to risknúť 🤣

qetka
Autor odpoveď zmazal
lenuska333
autor
15. júl 2020

@dollyzv no odvaha ta nam veru chyba naozaj neviem ze co robit ale mi pri tej hypoteke zalozime nehnutelnost nepomohlo by to ak by sme im povedali ze je vo vypovednej lehote

lenuska333
autor
15. júl 2020

@qetka to praveze neviem neviem ci zrusit alebo skusit ale konecne sme nasli nehnutelnost ktora je na dobrom mieste a prenas finecne ako tak dostupna a vam ziadost bola schvalena

jaavaa
15. júl 2020

@lenuska333 Socialka nevie ze je vo vypovednej lehote, kym zamestnavatel neposle odhlasku za zamestnanca.

dollyzv
15. júl 2020

@lenuska333 pri každej hypotéke sa musí založiť nehnuteľnosť,to s výpovednou lehotou nijak nesuvisi ;) a teraz najma kvôli korone by som sa nečudovala či by si to aj telefonicky overovali u zamestnávateľa. Ono ak ty máš dobrý plat tak by to nevadilo že je vo výpovednej a on by bol ako spoluziadatel. Ak ty si na materskej/rodičovskej a on vo výpovednej tak osobne by som to neriskovala..lebo keby vám to prestane finacne vychádzať banka nie je povinná akceptovať odklad splátok (pokiaľ nebol prepustený kvôli korone,a tam by sa už prišlo na to že bol vo výpovednej lehote pred schválením a zatajil to) a bolo by z toho kopec problémov. Už len to že ste porušili podmienky a museli by ste všetko vyplatiť+niečo navyše...ďalej je otázne či máte niečo našetrené? Resp. 20% z kúpnej ceny..banka schváli maximálne 80% ak je to dom tak aj menej. Ak nemáte nič našetrené,musí sa to riešiť spotrebným úverom( otázne či by vám to opäť vyslo a aký máte celkový príjem. Niektoré banky napr. Neakceptujú rodičovský príspevok ako príjem). Treba rátat aj s ďalšími vydavkami mimo pôžičiek (voda,elektrina,kúrenie,udrzba,popripadne fond opráv)

dollyzv
15. júl 2020

@lenuska333 ešte dodám že je trošku zbytočne sa pýtať ako to bolo u iných,pretože každý klient má pre banku inú bonitu (dosiahnuté vzdelanie,mesačný príjem,minule úvery,v akej oblasti človek pracuje,vek atď.) Tak isto záleží od banky a od pracovníka ktorý to schvaľuje aj od nehnuteľnosti. Keď niekoho cez zamestnávateľa neoveruju ,neznamená že to tak bude aj u vás. Najmä keď je teraz ta korona,situácia a kríza aká tu je teraz tu nebola dlhé roky. Banky sú teraz opatrne v poskytovaní úverov a hypoték. A myslím že aj schvaľovanie je oveľa prísnejšie keďže kopec ľudí prichádza o prácu. Takže banka je oprávnená si overiť žiadateľa u jeho zamestnavatela

ivkazba
15. júl 2020

@lenuska333 ak poviete, že je vo výpovednej lehote a tvoj príjem nepostačuje na úver, tak okamžite žiadosť zamietnu. Nestačí, že zakladáte nehnuteľnosť. Banka chce mať istotu, že klient bude každý mesiaca načas platiť splátku. Ale banka môže zistiť že je manžel vo výpovednej aj bez overenia u zamestnávateľa. Stačí ak zamestnávateľ poslal do sociálna poisťovne odhlásenie k určitému dátumu, banka urobí dopyt do SP a v nej okrem príjmu potvrdia aj info o výpovednej lehote. Ja odporúčam to banke nekomunikovať a počkať na stanovisko banky.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
kitycat
15. júl 2020

A novu pracu manzel nenasiel?

lenuska333
autor
15. júl 2020

@kitycat zatial nie

qetka
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
montemotherone
15. júl 2020

@lenuska333 no, poviem ti že my sme obaja zamestnaní, ja na dobu určitú, úver len presúvame do inej banky a žiadame o trochu lepšie podmienky a je to dosť problém. Ešte stále to nemáme odklepnuté 🙁 Cez koronu, v apríli sa to zmenilo zo dňa na deň a banky už sú veľmi opatrné

lenuska333
autor
17. júl 2020

@evamarek77 no chcely sme hypoteku ktora by mala splatku 150 eura co nieje az tak vela ale uz sme to zrusili

qetka
17. júl 2020

@lenuska333 skoda, ja by som to skusila, to nie je velka suma, to by ste zvladli ;)

evamarek77
Autor odpoveď zmazal
peeeto
Autor odpoveď zmazal
peeeto
6. nov 2020

@qetka jasnééé..."keby to zistili, tak vam to proste neschvalia". A nie len to! Dokonca dostanete ako bonus užívanie nehnuteľnosti zadarmo. Napríklad v Leopoldove, a to dokonca so zabezpečenou stravou. Počul som, že spolubývajúci sú super.

qetka
6. nov 2020

@peeeto naozaj? Ked nenapises banke, ze si vo vypovednej dobre, tak pojdes do Leopoldova? 🤦‍♀️

peeeto
6. nov 2020

"Kto vyláka od iného úver alebo zabezpečenie úveru tým, že ho uvedie do omylu v otázke splnenia podmienok na poskytnutie úveru alebo na splácanie úveru, a tak mu spôsobí malú škodu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov."

Podmienka na schválenie úveru je nebyť vo výpovednej dobe, túto skutočnosť aj prehlasuješ v žiadosti. Ak klameš, dopúšťaš sa pokusu o vyššie citovaný trestný čin.

Dávam do pozornosti, že vyššie uvedená skutková podstata je len základnou skutkovou podstatou trestného činu úverového podvodu, t.j.: aplikuje sa len pri malej škode, teda škode v rozmedzí 266 eur a 2660 eur. Veľká väčšina hypoték bude nad 133 000 Eur, čo je už na 10 - 15 rokov. Ďalej dávam do pozornosti, že v dnešnej situácii bude aj úverový podvod, v ktorom bolo spôsobená škoda 266 eur za 10 - 15, nakoľko je krízová situácia.

S pozdravom,
Magister práva.

ivkazba
6. nov 2020

@qetka treba ovládať zákony a taktiež podmienky banky. Okrem už spomínanej informácie od @peeeto sú tu ešte aj podmienky banky, ak banka dodatočne zistí zatajenie informácie, môže okamžite zosplatniť úver. Takže netreba poskytovať právne rady, ak človek právo neovláda.

qetka
Autor odpoveď zmazal
peeeto
Autor odpoveď zmazal
peeeto
6. nov 2020

Ja som Vás ani neobvinil z úverového podvodu, neviem čo máte alebo nemáte v žiadosti ani čo má Vaša banka uvedené v zmluve alebo vo vopkách. Štandardne sa banky v žiadostiach pýtajú na skutočnosť, či ste vo výpovednej...predpokladám, že presne pre toto lenuska333 začala túto diskusiu. A tiež je podľa mňa rozdiel medzi žiadosťou o refinancovanie a žiadosťou o novú hypotéku.

qetka
Autor odpoveď zmazal
marcelka155
7. mar 2024

@lenuska333 dobrý deň prosím vás ako ste dopadli s tou hypotékou? Prišla vám na to banka?

lenuska333
autor
17. apr 2024

@marcelka155 manzelovi medzitym zavolali a zamestnali ho naspäť a uz na domu neurcitu takze vsetko dobre dopadlo