icon

Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku

mrk11
18. jan 2010

Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.

Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.

Co vsetko potrebujete vybavit?

1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html

2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...

velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.

3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk

4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.

http://www.slovakembassy.co.uk/

5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).

6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)

7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.

8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)

Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril

co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku

Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.

9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.

Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.

val223
8. máj 2011

@babulanana1
ahoj, ja ho prelozeny nemam, a nebol s tym nikdy problem. Ak mozem este poradit zoreb si nejaky ist s tvojim menom a adresov tu v uk - ja napr. nosim bakovy ucet - to len pre UK hranicu - vies keby nahodou ziadali dokaz ze tu byvas ... ja to pre istotu nosim.

inak ja cestujem ryanair - ty sa ma nikdy neopytali ci syn je moj ... ale viem ze easy jet obcas poziadala a preukazanie rodneho listu.

ziadanku na pas - ti da kazda posta a su tam aj instrukcie co a ako (napr. kopia rodneho listu a pod) pas stoji £48.50 a vystavia ti ho do 3 tyzdnov (alebo ak chces do tyzdna tak je to £80).

Drzim palce pri porode (ak este nebol) a vela zdravia pre teba i malicke. Drzte sa, Val

anggggel
8. máj 2011

@mrk11
ahoj,chcela by som sa spytat este v tom bode G v priplatku k prispevku, tu 'spravnost udajov porovnal s originalom' to kde a kto musi potvrdit. dakujem

babulanana1
8. máj 2011

@val223 Ahoj Val. Dakujem za radu. Tiez lietam ryanairom, taakze si zoberiem doklad z banky kde mam aj adresu. Maly by sa mal narodit v utorok a planujem ist domov ked bude mat 3 mesiace. Ako tak pozeram si z MAnchestra. Ja byvam od Manchestra asi 30 minut autom. Som z Athertonu. Este raz vdaka za rady.Prajem krasny dnik, teda uz vecer.

val223
8. máj 2011

@babulanana1
Ahoj, nemas zaco, mozno sa raz stretneme v Liverpoole i na letisku 🙂 - i ked my letime az v auguste. 🙂 vsetko dobre zelam, pa

mrk11
autor
9. máj 2011

@anggggel ja som tieto veci robila pred rokom, ja tie si tie tlaciva nepamatam, ale urcite ty neoverujes spravnost udajov, ale ked budes podavat tie ziadosti, tak ti na urade musia potvrdit.

anggggel
9. máj 2011

@mrk11 takze vsetko ostatne vypisem a proste to poslem domov na urad,a vlastne oni to tam skontroluju a potvrdia. tak nejak?? dakujem

hrozienko11
9. máj 2011

@anggggel to ti overia uradnicky. oni sa tam musia podpisat,ze to overili 😉

anggggel
9. máj 2011

@hrozienko11 dakujem

zuzanka7834
20. máj 2011

ahojte baby, zajtra idem do londyna a potrebujem pomoc, ake je tam pocasie? Na nete pisu 19-21, mam velku dilemu, ci mi staci svetrik, sako alebo potrebujem bundu. Som dost zimomrava, ale cestujeme ryanairom, takze musim brat do uvahy i malu kapacitu kufra v pripade, ze by bolo teplo. Dik za kazdu odpoved, pomoze 😉

damballa
8. jún 2011

Caute. Chcela by som sa opytat kde zozeniem to osobitne tlacivo o tom ze sa dieta dozilo 28 dni? Aleb by to mal mat lekar? Zijem totiz v UK takze oni to tu iste mat nebudu... ;o(

aliza
11. jún 2011

@damballa ja som ho mala z UPSVaR, prelozila do AJ a tak dala potvrdit GP. To tlacivo je sucastou Ziadosti o prispevok pri narodeni.

zzuzana82
17. jún 2011

ahojte baby ,ja som bola vcera v londyne zapisat maleho do osobitnej matriky a vsetko prebehlo fajn,mali sme nejaky problem s prekladom rodneho listu ale s takou pani ako tam robi som sa este nestretla 🙂 , myslim na urade,ochotna, mila a velmi napocna za co jej patri jedno velke dakujem pani Lubica 🙂

zuzanajurica
6. júl 2011

ahojte no ja som pekne zufala bo akurat mi prislo ze v uk mi sure maternity grant nedaju ale malinka ma mesiac v sobotu a mam taky pocit ze sa mi to uz neoplati vybavovat ten slovensky bo slovenska ambasada v londone 4 mesiace rodny list , aposvile poplatok 70£ , ambasada 60£ plus co precestujeme a to neratam vsetky tie preklady rodnych listov neviem neviem ci sa vobec oplati sa nahanat a stresovat a vobec je tu niekto slovenky co ziju v uk a vobec ani nevybavovali slovensky roddny list dietatu a staci im Britsky???fakt neviem co robit babenky

slniecko77
6. júl 2011

@zuzanajurica ak je mala Slovenka urcite bude potrebovat slovensky rodny list
.. moze ti ho niekto vybavit aj na Slovensku, cez matriku a na ambasadu do Londyna nemusis ist, ale musis poslat original britsky rodny list full verziu, ktora musi byt appostilovana, dat to oficialne s peciatkou prelozit, prefoteny OP a ziadost o vydanie slovenskeho rodneho listu..tvoja matrika to posle na Osobitnu matriku do BA - bude lepsie ked si podrobnosti zistis na svojej matrike 🙂
..popritom si mozes vybavit aj Prispevok na dieta na UPSVaR v tvojom meste, tiez k tomu potrebujes tlaciva, ktore sa daju vytlacit z webu
..vela stastia 🙂

zuzanajurica
6. júl 2011

@slniecko77 ved ja sa len obavam ze ked sa teda do toho vybavovania toho slovenskeho prispevku pustim co ma bude stat kopec mpenazi a nakoniec mi ho aj tak neschvalia tak sa mi to neoplati , dakujem

slniecko77
6. júl 2011

@zuzanajurica schvalit ti ho schvalia, ak dodas vsetko potrebne a vybavuje sa do pol roka zivota dietata
..ale je to na tebe 😉 je to vsak velmi slusny peniaz

smajka
6. júl 2011

@zuzanajurica - minuly tyzden som bola na ambasade vybavovat slov rodny list. mal by prist do 3-4 mesiacov od podania, takze by si ten prispevok pekne stihla. a preklad ti urobia aj na ambasade za necelych £20. keby si to prekladas sama, overenie stoji £9, takze tych £20 sa mi zda celkom fer. k tomu overenie kopii a poplatok a vyslo ma to £45 + £10 return ticket na metro do notting hill gate 🙂
aspon to vyskusaj, 800 eur ti nikto len tak neda. a mas na to cas tych 6 mesiacov 😉

stardust
6. júl 2011

Vie mi niekto vysvetlit, ake su vyhody slovenskeho rodneho listu pre dieta, ak si odmyslim ten prispevok?

aliza
6. júl 2011

@zuzanajurica nie je to vobec take hrozne, ako pisala @slniecko77, moze ti to vybavit aj niekto na SK, mne to vybavovala mama, nepotrebovala ani moje splnomocnenie a rodny list bol hotovy za 6 tyzdnov. Jedine, co potrebujes, je ten apostilovany prelozeny britsky rodny list, dalej doklad, ze ti zamietli sure start grant (to uz mas) a potom si od UPSVaR v mieste bydliska vyziadaj tlaciva Ziadost o prispevok pri narodeni a priplatok k prispevku pri narodeni. Tam budes musiet prelozit do anglictiny 2 potvrdenia, jedno od GP, ze dieta sa dozilo viac ako 28 dni a druhe od tvojej midwife, ze si k nej pravidelne pocas tehu chodila. A to je vsetko. ak mi posles email (do IP), tak to skusim pohladat a poslem ti tie ziadosti, aj prelozene tie potvrdenia, snad to este mam, musim najprv pozriet.
Na ten slovesnky rodny list treba rodne listy rodicov alebo sobasny list.

aliza
6. júl 2011

@stardust napriklad vyhotovenie slovenskeho pasu pre dieta alebo zapisanie do pasu rodica, nahlasenie na adresu trvaleho pobytu....viac ma teraz nenapada

stardust
6. júl 2011

@aliza moje deti maju nemecke detske pasy, trvaly pobyt mozeme mat len jeden podla slovenskeho prava, ten mam v DE a keby sa deti v buducnosti rozhodli usadit sa v krajine, kde by sa museli vzdat svojich predchadzajucich obcanstiev, museli by cvakat dost velke sumy za vzdanie sa slovenskeho obcianstva...okrem toho je este nejaka vyhoda toho sl. rodneho listu?

smajka
7. júl 2011

@aliza - ahoj, ty mas vzdy taky prehlad 😉 . chcem sa ta spytat, ci mozu mat deti dve obcianstava - u nas by to bolo slovenske aj anglicke ? ak som sa dozvedela spravne - tak deti mozu mat dve obcianstva do 18 rokov a potom si musia vybrat??

slniecko77
7. júl 2011

@smajka deti mozu mat dve obcianstva ak ho ziskaju po jednom z rodicov alebo narodenim v nejakom state 🙂
..a neviem o tom, ze by sa nejakeho v 18.rokoch museli vzdat

aliza
7. júl 2011

@smajka ak je manzel Brit, tak ano, moze mat 2 obcianstva, aspon co ja viem

aliza
7. júl 2011

@stardust aha, tak to je nieco uplne ine, to potom neviem

smajka
7. júl 2011

@slniecko77 @aliza - dakujem za odpovede 🙂

zuzanajurica
22. júl 2011

@aliza velmi pekne dakujem tu je moj email zuzikuk@yahoo.co.uk,velmi som ti vdacna

dejka77
22. júl 2011

@aliza Ahoj, ja si chcem tiez vybavit porodne na sr. Akurat chcem poslat domov rodny list. Co sa tyka op tak staci im prefoteny alebo chcu original? Za mna to totiz vybavi brat na sr a ak by chceli moj op tak je to jediny doklad co mam, pas nemam.

kvietocek7
22. júl 2011

@dejka77 vsade chcu len originalne dokumenty,kopie neakceptuju. takze aj origos slovensky rodny list. Ked tak tak ony si priamo na urade robia kopie 🙂 aspon moja skusenost

dejka77
22. júl 2011

@kvietocek7 A co sa tyka obcianskeho?