Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku
Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.
Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.
Co vsetko potrebujete vybavit?
1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html
2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...
velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.
3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk
4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.
http://www.slovakembassy.co.uk/
5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).
6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)
7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.
8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)
Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril
co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku
Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.
9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.
Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.
@mrk11 ahoj prosim ta mohla by si my poslat link na apostille?ta link v uvodnom clanku je nefunkcna.dakujem
@michelleuk ahoj, ani mne to nefungovalo, ja som to urobila tak, ze som si len natukala povodnu stranku, cize www.fco.gov.uk, to mi otvorilo a potom som postupovala a klikala podla toho odkazu na tu stranku. Ked sa tym preklikas tak mas to iste v prikazovom riadku, nechapem preco to teda nefunguje ked sa klikne na odkaz.
@dejka77 ok dakujem idem kuknut 😉 a nepametas kolko si platila okolo 40 libier nie?
£30, plus obalka a znamka so spiatocnou adresou
@michelleuk @dejka77 - tie linky boli aktualne, ked som to pisala, co uz budu onedlho 2 roky, takze ma mrzi, ak nieco nefunguje, ale snad vam to aspon trochu cele pomohlo. Urcite casom tych linkiek nebude fungovat viac, staci, ak sa preraba webova stranka a potom ju "nahodia" nanovo a ma "ine" miesto, tak uz aj link je iny. Budem rada, ak sa podelite so skusenostami aj vy, doplnite alebo upresnite, ak nieco chyba. Ja som to zistovala pre seba, ked sa mi mala narodit dcerka a kedze sa na viac deticiek nechystame, tak tie informacie budu starnut. Ale pokial kazdy prihodi svoju trosku, tak pomoze zase inym. Dik
prajem vam vsetkym dobry den.Kedze kazdy ma problem ziskat preklad anglickeho rodneho listu, a na nijakej stranke som tento preklad nenasiel ani ja, rozhodol som sa vsetkym pomoct tak ze som pre vas ziskal vzor tohto prekladu a pridam vam aj link kde si ho mozete stiahnut.prosim nezabudnite na to ze je to vzor a musite si to porovnat s vasim anglickym originalom a tam kde su nejake zmeny tak ich musite urobit aj v tom preklade vo vzore.Napriklad na mojom vzore je veduci matrikar preskrtnute. ak mate na anglickom originale preskrtnute matrikar tak samozrejme to urobite aj na slovenskom preklade tak isto.verim ze vam tento vzor pomoze mam ho priamo z ambasady, a uz ma fakt stvalo ze od kazdeho tam chcu 20libier za obycajny preklad ktoreho vzor by kludne mohli vyvesit na stranku.
tu je vas preklad rodneho listu
@martinko10 ja som preklad rod.listu mala a aj tak chceli aby to prelozil a overil notar, akokeby nestacilo uz len dat overit, takze tak som ja dopadla.
@lillah ahoj a vedela by si mi ten prelozeny list poslat?ja ti za to aj rad zaplatim.
velmi by nam to pomohlo.
@andy1909 ahoj vedela by si mi prosim napisat link na tie formulare na sk?nikde to neviem najst a cas sa nam krati na vybavenie, a vedela by si nam to poslat na email tie formulare prelozene?ja ti za to aj rada zaplatim ak chces velmi by nam to pomohlo.
@andy1909
ahoj ja tie linky neviem na tej sk stranke najst vedela by si nam to poslat prosim? velmi by nam to pomohlo cas na vybavenie sa nam uz krati.a taktiez tie formulare na email? ak by sa ti to dalo rada ti aj zaplatim cez paypal. tu je moj email derbyinfo@googlemail.com
dakujem za tvoj cas
ahojte.chcela by som poziadat o radu.v uk sa mi narodil syn,ma 12mesiacou.kedze tu v uk nieje pispevok pri narodeni dietata,mozem si ho poziadat na sk?alebo aky prispevok mozem poziadat na sk.
wau tak to som fakt prepasla,ale aj tak dakujem za infomaciu,este by som sa hela spytat nevie niekto ako to je z materskou,tu v angicku mam odpracovane 2roky,ale musela som odist zo zdravotnych dovodou,takze tu mi materska nepatri,nevie mi niekto poradit
@martinko10 No ja ten list uz nemam, odovzdala som ho so ziadostou o prispevok....ale mozem skusit vykuzlit novy a poslem ti ho na IP. Inak mozno staci u Gp na recepcii povedat co chces aby ten list obsahoval a oni ti to napisu.
@mrk11 skvele,dakujem za rozpisanie podrobnosti,co nam vsetko treba k vybaveniu...neviete,ci mi treba apostile,ked mam rodny list navyse,ktory im tam mozem nechat? papier zo slovenska,ktory ma potvrdit lekar/midwife, mam ho prelozit pripadne co im mam povedat?na co to je? na ambasade si musim urobit appoitment kvoli sk rodnemu listu?kedy mozem potom ziadat o pas pripadne zapisanie do pasu? urcite to je niekde pisane tu, no som sa este nepreklikala...dakujem kraaaaaaaasne..
@zzuzana82
ahoj,nemohla by som ta poprosit o tie prelozene dokumenty................ja sa len informujem,ze co mi treba,a uz teraz mam strach,ze nic nestihnem vybavit...............keby si mala cas a chut,tak by ssi mi mohla aj trosku pomoct so svojimi skusenostami a radami,dakujemm velmi peknee
@mrk11 ahojcek,mozem sa opytat,tie listy,co si davala potvrdit v GP a pri midwife to si si ich sama napisala,alebo si to robila podla nejakej predlohy???ja este len zacinam s vybavovanim,ale uz teraz sa bojim,ze nic nestihnem,ked je toho tak velaa...............
@lenkaasofia To su formulare z UPSVAR ale potrebujes to prelozit aby ti ich gp podpisal. Mne to poslala jedna holka na mail, tak ti po mozem posunut ak chces. Posli mi do IP tvoju mailovu adresu a poslem. Ja som to tak dala potvrdit gp a zaplatila 15 libier, hajzlici, uctuju za dva podpisy.
ahoj andy,ja mam s tym teraz problem.Chcem poziadat o prispevok na slovensku lebo tu mi ho zamietli no potrebujem tlaciva v AJ.Jedna sa o tlaciva pre GP,MIDWIFE A tiez tlacivo pre matriku (REGISTER OFFICE).Mam to zial len v slovenskom jazyku no oni to nechcu potvrdit...Ake mas skusenosti pri potvrdeni zvlast s tou matrikou v UK??
To nepotrebujes ziadne specialne tlaciva v anglictine, len tie co su tak treba tam prelozit tu cast co si musi GP a midwife precitat, lebo samozrejme ti nepodpisu nieco comu nerozumeju. Posli mi do IP tvoj mail a ja ti ich preposlem. A ake tlacivo na matriku ci register office potrebujes??? Neviem o nicom co by bolo potrebne a to som teraz vsetko vybavovala lebo mala sa mi narodila pred 12 tyzdnami.
Na Slovensku sa bola mamka informovat a oni jej dali aj tlacivo pre matriku.Ja si myslim tiez ze je to hlupost,snad im bude stacit ak si prelozim a notarom overim rodny list.Babatko ma anglicke obcianstvo.Co si potrebovala ty,ake potvrdenia ti stacili?Moja mala vcera 12 tyzdnov.A to pre GP a midwife nebol problem,v pohode podpisali?
@leedz No ja o ziadnom tlacive pre matriku neviem a to som teraz vsetky papiere posielala kvoli svk rodnemu listu a tiez som si dala vsetko dokopy na tie prispevky. Ja som dala oba form. podpisat GP lebo ja som chodila k midwife a gp na striedacku, podpisal mi to v pohode, ukazala som mu to kde je to prelozene, nech si precita a podpisal, len si za to uctuju gp-ci.
dakujem krasne za tlacivka,musim to stihnut do utorka lebo odchadzame na dovolenku na Slovensko tak chcem tie prispevky vybavit.Dufam ze moja gp nebude robit okolky🙂).Kolko si za to uctuju?Nevies to zamietnutie zo sure mat.grantu chcu na slovensku prelozene?Co potrebujes pre slov.rodny list?Ake obcianstvo ma Tvoje babatko?Neviem ci sa to este da dvojite obcianstvo...
@leedz Moj GP chcel za to 15 libier a podpisal to v pohode, ze no problem. To zamietnutie tusim nepotrebujes mat prelozene, pozriem este tie papiere co som si robila poznamky ked som tam volala. Na svk rodny list som potrebovala Birth Certifikat s apostilom prelozeny prekladatelom, priznanie otcovstva kedze niesme zobrati, aj ste tak sobasny list, obcianske alebo pasy, nase rodne listy a to je uz tusim vsetko. My sme obaja slovaci takze nasa mala je automaticky slovenka. Ja inak letim buduci tyzden v stredu ale letim do Brna, lebo mne je to v podstate jedno ci do BA alebo do Brna.

@saza007 asi zalezi akej institucii apostilovany dokument predkladas a co je to za dokument. v pripade rodneho listu ta apostila plati asi stale.