icon

Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku

mrk11
18. jan 2010

Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.

Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.

Co vsetko potrebujete vybavit?

1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html

2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...

velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.

3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk

4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.

http://www.slovakembassy.co.uk/

5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).

6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)

7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.

8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)

Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril

co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku

Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.

9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.

Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.

smajka
30. nov 2011

@leedz - to zamietnutie zo sure maternity grantu nemusis mat prelozene. vela stastia u gp, dufam ze ti to v poho potvrdia. ja ked som isla k mojmu gp, tak sice nechceli peniaze, ale bola tam cakacia doba 10 dni, ktore som nemala 🙂 . isla som za svojou midwife a ona mi to vyplnila aj orazila do pol hodky.
ak sa to nezmenilo, tak dietatko do 18 rokov moze mat dve obcianstva, ale myslim ze ked dosiahne 18, musi sa rozhodnut. 🙂

mrk11
autor
3. dec 2011

@lenkaasofia ahoj, prpac, ja uz som tu dlhsie nebola. Napisala som si ich sama, lebo ten oficialny papier, co je z SK, mi napriklad u GP nechceli potvrdit. A iba som tam napisala, ze moja dcera, narodena vtedy a vtedy tam a tam je moje prvorodene dieta a dozilo sa tych pozadovanych dni, co chcu na SK. - to v anglictine a na tej istej strane na spodnej casti som k tomu napisala sk preklad.

mrk11
autor
3. dec 2011

@marulka83 apostila je pravnicky overena kopia listu a je potrebna. Ostatne veci su rozpisane a o pase si podrobnosti zisti na SK ambasade, ma sa menit zakon od noveho roku, tak aby som nehovorila nejake hluposti

marulka83
4. dec 2011

@mrk11 jej,dakujem krasne za odpoved. si mila 😉 prosim vas,kde zozeniem odmietnutie sure grantu?

marulka83
4. dec 2011

@mrk11 jej,dakujem krasne za odpoved. si mila 😉

aliza
4. dec 2011

@marulka83 musis on poziadat, iny sposob nie je

marulka83
4. dec 2011

@aliza
@aliza dakujem pekne

mrk11
autor
4. dec 2011

@marulka83 musis si najprv onho poziadat (spytaj sa na job centre, je potrebne vypisat taky niekolkostrankovy formular a dat potvrdit u GP) a oni ti posudia, ci ti ho daju alebo nie. Mne odpoved prisla, ak sa dobre pamatam, za par dni. Myslim, ze som v niektorom z bodov, co som pisala, aj davala linku

marulka83
5. dec 2011

@mrk11 dakujem veeelmi pekne

adika31
5. dec 2011

babenky prosim vas a ked budem posielat uk rod. list na to apotstilovanie, tak musim k tomu poslat aj tu obalku so znamkou alebo mi to mozu za nejaky poplatok poslat aj oni? a co sa tyka toho formulara sf100 sure start maternity grant, kde to mozem poslat, alebo to mam radsej osobne zobrat do toho job centra a tym sa myslia tie budovy job and benefits? lebo som si nie ista, mam z toho nejaky zmatok. dakujem.

andy1909
6. dec 2011

@adika31 Ja som zavolala na job centrum, a oni mi ten formular poslali. Ked posielas rodny list na apostilovanie tak musis prilozit aj obalku vypisanu, ja som si zaplatila aj postovne naspat ked som platila za apostil a doslo mi to kurierom naspat o dva dni

adika31
6. dec 2011

dakujem🙂)) inak ja ten formular mam uz aj vypisny, aj od midwife potvrdeny, len neviem adresu, kam to poslat, tak tam skusim dnes zbehnut, ci mi daju adresu. a to postovne k tej apostile, to bude asi tych dalsich £6, co tam uvadzaju? akoze £30 za jeden dokument plus £6 za postovne, ak som to dobre pochopila?

lenkaasofia
7. dec 2011

@andy1909 moja email adresa je lienka007@azet.sk,ked ta to neobtazuje,tak bud dobra a posli mi tie papiere.............aspon nech vidim,ako to ma priblizne vyzerat,dakujem.................ja som zvedava,ze co bude pri mojej doktorke,ona je indka alebo nieco ine...........ale je taka............pppppppppp................ze mam az strach,co si zase vymysli.................dakujem velmi pekne

eskymacik17
9. dec 2011

ahojte prosim vas tie formulare na prispevok pri narodeni to vam len podpisali alebo vam dali aj nejake razitko ?? lebo u nas na slovensku musis mat razitko vsade ale tu mi povedali ze len podpis bez razitka .. tak dufam ze mi to bude platit na slovensku .. ak si najde niekto čas napisat tak vopred dakujem 🙂

andy1909
9. dec 2011

@eskymacik17 aj my to podpisali aj dali razitko, tie formulare ale musis prelozit lebo ti ich zrejme lekar nepodpise ak nebude vediet co podpisuje

eskymacik17
9. dec 2011

@andy1909 ahoj .. no ja som to dala podpisat healthvisitorke ked tu bola .. a ona mi to vypisala a podpisala ale nemam tam razitko .. tak neviem ci to bude platit mylsis ze ano ?? ona mi podpisala ten ze somsa zucastnovala pravidelne prehliadok od 4 mesiaca a ze je to moje prve dieta .. ked som si vybavovala povolenie aby som mohla odletiet tak mi vypisovala GP a tiez mi tam dala len podpis bez razitka .. este musim ist dat potvrdit ten papier ze sa maly dozil 28 dni .. ten mi moze potvrdit aj midwife alebo ta health visitorka alebo to musi byt potvrdene od GP ,??? na ten doklad si mi myslim posielala formular ty 🙂 aj s prekladom .. za ten este raz dakujem .. inak chcem s este pre istotu spytat .. na zhrnutie aby som na nieco nezabudla 🙂 to sa mi stava poslednou dobou často 😀 :tak na ten prispevok potrebujem : ziadosti vypisane , aj na prispevok aj na priplatok k tomu doložit prelozeny britsky rodny list overeny od notara , kopiu mojho obcianskeho alebo pasu a potvrdene ze som sa zucastnovala prehliadok a ze sa maly dozil 28 dni ,, to je všetko ?? boze ja som ale otrava .. ale moc krat dakujem za odpoved

eskymacik17
9. dec 2011

@andy1909 plus papier ze mi tu zamietli grant ..

emily84
12. jan 2012

ahojte, zijeme s priatelom v Skotsku, ja som slovenka, on madar a budeme mat babatko v juni tu v Skotsku. Priatel je tu 5 rokov ja 4.5 roka. Nie sme zobrati, no zijeme spolu. Viem ze sa tu popisalo vela ohladom vybavovania, no ja mam z toho doslovne "gulas". Vsade sa pise o vybavovani dokladov na SK, a je to v podstate potrebne? Co tak zaregistrovat babo tu v UK a az ked sa jednoho dna vyberieme domov (SK al. H) budeme riesit registraciu doma? A vie mi niekto poradit aku narodnost bude mat babatko ked sa narodi? Ci si mozme vybrat? A len jednu alebo aj viac? Dakujem za odpovede.

sabike
19. jan 2012

Dobry den,

Chcel by som sa informovat ako to je s poberanim materskej + pridavkov na deti po navrate z UK na Slovensko?

Momentalne sme stale v UK (zijeme v UK 6 rokov), manzelka este nie je tehotna ale planujeme babatko stym ze by sa narodilo v UK a po cca 4-6 mesiacoch by sme sa natrvalo vratili na SK. Viem ze z UK bude manzelka dostavat matersku po dobu 9 mesiacov.

Zaujimalo by ma ci je mozne po skonceni poberania materskej z UK poberat matersku z SK ?

Dakujem,

Daniel

marulka83
1. feb 2012

rada by som sa vas opytala jednu otazocku,kedze telefonicke spojenie zlyhalo. Zijeme s manzelom v zahranici,kde mame prechodny pobyt a narodila sa nam tu dcerka pre 4 mesiacmi. Splnomocnili sme nasu znamu ,aby nam vybavila prispevok pre narodeni dietata,na ktory mame narok.. Vsetky potrebne dokumeny vratane potvrdenia od gynekologa a detskej lekarky sme zaslali a potvrdili..

V Mestr mame trvaly pobyt nam tvrdia,ze ak chceme ziadat o tento prispevok,dieta musi byt zaregistrovne aj u slovenskeho lekara. /lekara ma v zahranici,kedze sa tu narodila a je to aj potvrdene v papieroch potrebnych k prispevku)

. Je to,prosim vas,pravda? Este stale sa nam vybavuje pas a asi budeme cakat az do aprila,takze domov kvoli registrovaniu u lekara sa nam nepodari dojst,kedze je tam lehota 6 mesiacov na narok od narodenia dietata...
dakujem vam pekne za odpoved,

slniecko77
1. feb 2012

@marulka83 k Prispevku k narodeniu dietata nie je potrebnemat slovenskeho lekara pre dieta, len keby sichcela poberat rodinne pridavky..na prispevok mas zo zakona narok!

slniecko77
1. feb 2012

@sabike je to mozne, treba sa vsak prihlasit do Soc. poistovne, Urade prace, soc. veci a rodiny (UPSVaR) a zdr. poistovne, dieta musi mat pediatra, trvaly pobyt na SVK
..na UPSVaR v tvojom bydlisku ti urcite poradia 😉

marulka83
1. feb 2012

@slniecko77 dakujem ti krasne za odpoved, na hlavny urad socialnej prce a rodiny som sa vobec nedovolala. Najprv uz odisli domov,lebo piatok, potom ma prepajali kade-tade,potom pokazeny telefon a uz 5 den cakam od nich odpoved a nic............ Za peniaze danovych poplatnikov sa takto k obcanom chovaju..

slniecko77
1. feb 2012

@marulka83 najlesie je im napisat email, kde to budes mat potvrdene cierne na bielom, ked na vasom UPSVaR nepoznaju zakony 😠

marulka83
1. feb 2012

@slniecko77 dakujem,ked odpisu,tak budem rada 🙂

angelika1234
23. feb 2012

ahojte narodilo sa mi dieta v uk ked vycestovat na slovensko tak mi staci jednorazovy papier a neviete mi povedat kolko za to pitaju dakujeeeem

andy1909
23. feb 2012

@angelika1234 vycestovat na svk mozes s tym dokladom ale nebudes sa moct vratit naspat kym nebudes mat rodny list a pas a neviem ci si to uz zacala vybavovat alebo nie lebo sa moze stat, ze bude doma stuck 3 mesiace ak si este nezacala. A nestalo to moc, do 10 libier urcite len si uz nepamatam kolko presne.

angelika1234
28. feb 2012

dakujem za info na leto ideme na slovensko

mostar
29. feb 2012

@mrk11 Ahoj. Prosim Ta, bola by si taka zlata a poradila mi. Statutory maternity grant mi tu v Londyne bol zamietnuty a chcem poziadat na Slovensku. Ale musim predlozit papier ze sa dieta dozilo 28 dni a ze som navstevovala midwife 4 weeks. Mozes mi poradit, ci na Slovensku staci anglicky doklad alebo to musi byt prelozene do Slovenciny? A co si do toho potvrdenia napisala, co ti midwife potvrdila(myslim obsah).
Dakujem Ti velmi pekne vopred. 🙂

andy1909
29. feb 2012

@mostar na svk si chces poziadat o prispevok pri narodeni dietata? musis to stihnut do pol roka dietata a tie formulare sa daju stiahnut s UPSVR stranky a musis si ich prelozit lebo gp alebo midwife ti ich zrejme nepodpisu ked tomu nebudu rozumiet. Mozem ti to poslat na mail ked chces. Posli mi ho do IP a poslem to.

andrea2305
1. mar 2012

@andy1909
Ahoj. Na ten prispevok a priplatok pri narodeni staci UK birth certificate alebo uz musim mat slovensky rodny list? Ja som poslala mamu, aby mi vybrala formulare na matrike, ale oni povedali, ze by mi to malo prist automaticky as so slovenkym rodnym listom.