icon

Nárok manžela na polovicu domu

20. okt 2021

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Prosím vyjadrenia, len k tomu, na čo sa pýtam, nie o ďalšie hlbšie analyzovanie mojej situácie.
Ja som bola jediným vlastníkom bytu, ktorý na mňa prepísali rodičia. Bolo to v dobe, keď som bola ešte malé dieťa. Na byte bolo vecné bremeno doživotného bývania mojej matky. S manželom sme 3 roky od uzavretia manželstva, máme dieťa. Bývali sme dlhší čas v prenájme. V byte ktorý patril mne, žila v tom čase moja mamina. Manžel sa v riešení otázky bývania nemal k činu, ani by sme nedostali hypotéku. Manžel spláca pôžičky, ktorými je zaťažený ešte z minulosti(napríklad spláca pôžičku bývalej partnerke, ktorú si brali na spoločný byt v minulosti a iné menšie pôžičky, ktoré si zobral nie práve najrozvážnejším spôsobom a ktoré nám ešte dosť dlhú dobu budú zaťažovať rodinný rozpočet)a ja som bola na rodičovskej dovolenke a keďže hlavne mne nevyhovovalo bývať v prenájme a nastala dohoda s mojim mužom, mnou a mojou mamou.

Byt, ktorý patril mne sa predal, bolo zrušené vecné bremeno doživotného bývania mojej matky. Kúpili sme starší dom ďalej od mesta, na dom sa po dohode s maminou dala ťarcha dozitovneho bývania pre maminu, býva v dome s nami. Kúpa domu bola financovaná z predaja daného bytu, plus moja mamina predala chatku so záhradou a tieto peniaze boli využité na čiastočnú rekonštrukciu. Manžel do toho nedal svoje peniaze, len čo sa týka niektorých prác, tak napríklad niečo vymaloval, vymenil podlahy, zložil nábytok, no napracovali sme sa tu všetci, taktiež ja aj moja mama. Keďže dom bol kupovaný z peňazí z predaja bytu, plus na prerobenie boli použité peniaze z predaja záhrady mojej mamy, na kúpnej zmluve a na katastri som uvedená len ja ako vlastník, tak si to priala aj mamina, vďaka ktorej vlastne to bývanie vôbec bez hypotéky máme. Ako je to s nárokom manžela na daný dom, keď nebol financovany zo spoločných prostriedkov, ale iba z mojich v prípade rozvodu? Od nasťahovania, sme tu skoro rok, každý mesiac sa pomaly niečo preraba, finančne nám stále pomáha aj mamina, no niesu to veľké sumy. Plus ja som stále na rodičovskej dovolenke, manžel je zamestnaný a každý mesiac sa kúpi urobí niečo, čo vyjde z peňazí. Kúpi sa napr dlažba, ďalší mesiac pletivo a tak. To sa hradí z nášho spoločného účtu, teda písaní je na manžela, ja som len disponent, ale chodia tam príjmy nás oboch a hradime z tadiaľ vsetky naše výdavky. Ale keďže môj príjem je nízky, tieto výdavky v podstate platí manžel. Mesačne je to tak plus mínus 200-300€. O deti sa stará pekne, náklady na domácnosť, jedlo, energie platíme tiež z nášho spoločného účtu. No príjem z jeho strany je momentálne vyšší, takže z väčšej časti tieto výdavky pokriva on. Keď sme sa zobrali a začali využívať spoločný účet, vložila som na účet niekoľko tisíc. Plus z peňazí, keď sa predal môj byt sa kúpilo aj auto, je napísané na nho. Chcela by som vedieť ako by to bolo v prípade rozvodu a delenia majetku? Aký má nárok na dom? Má nárok na polovicu? Keďže som sa stala vlastnickou až počas manželstva aj keď nevynalozil žiadne finančné prostriedky na jeho kúpu a na katastri som vedená ako vlastník len ja? Manžel nemá na danej nehnuteľnosti ani trvalý pobyt. No napríklad vynaložil určite finančné prostriedky na jeho rekonštrukciu, renováciu... A samozrejme aj čas a prácu. Ale to plati aj pre mňa.

Ďakujem vopred za rady.
Ďakujem vopred za odpoveď.

Strana
z2
leka29
21. okt 2021

@cacianka neberiem to v zlom 🙂 veď si mi to pekne jasne vysvetlila , ja si viem priznať že sa mylim preto som to ani nerozvadzala dalej len som poďakovala za objasnenie . Ja takéto problemy neriesim takze v nich nechodím 🙂 preto som to napisala aj tak že som sa zamyslela a mozno aj dobre aspoň viem , že som som mohla mat mylne info . 🙂 ale tak v dnešnom svete aby človek naozaj vsetko vedel a vo všetkom sa orientoval to sa proste nedá ! 🤷‍♀️ Je toho na jedného vela .. a obcas sa pomýli .

cacianka
22. okt 2021

@leka29 ok, aj ja som sa učila a postupne získavala prehľad, rokmi a životom

Strana
z2