Nárok na dedičstvo
Otec mojej dcéry zomrel, no ešte predtým stihol napísať závet, aby jeho biologická dcéra (16 rokov) nič nezdedila. On svoj byt napísal na svoju ženu a ich dieťa. Je šanca, že by som súdnou cestou mohla niečo vymôcť pre dieťa? Ďakujem
Elegantne ju "vydedil", aj ked to nie je podla zakona mozne. Nic s tym neurobis.
Pokial byt prepisal na katasri pred smrtou, ten nespada do dedicstva, kazdy si za zivota moze so svojim majetkom robit co chce. Ale zavetom dieta vydedit nemoze, dieta je neopomenutelny dedic, patri mu minimalne polovica zakonneho naroku...ide o to ci je co dedit. Porad sa s pravnikom
Ak prepísal byt na ženu a dcéru, tak to nespadá do dedičstva....do dedičstva spadá len majetok čo bol na nebohého pred smrťou, nie ten čo už prepísal za svojho života
Píšete o dvoch rôznych veciach. Dedí sa len to, čo poručiteľ vlastnil ku dňu svojej smrti. Ak previedol byt za svojho života na iného, to sa samo o sebe napadnúť nedá a byt nebude predmetom dedičstva.
Ak mal ku dňu úmrtia iný svoj majetok (resp. dedičov bytu určil v závete), tak ten podlieha dedeniu (ak bol znovu ženatý, tak predmetom dedenia je tiež 1/2 majetku v BSM).
Prednosť má dedenie zo závetu, ak ten je hoci len čiastočne platný. Ak v závete neurčil ako dediča s príslušným podielom vašu spoločnú dcéru, tak sa možno domáhať neplatnosti závetu. Vašej dcére náleží aspoň taký podiel, aký by jej pripadol pri dedení zo zákona - veľkosť tohto podielu závisí od počtu dedičov, ak by sa dedilo zo zákona. Ak mal zosnulý ešte iného potomka, tak by zo zákona dedil aj ten (obaja potomkovia teda rovným dielom), ak mal aj manželku, dedila by aj ona (2 deti+manželka by dedili každý po 1/3).
Je rozdiel ci napisal zavet (aby dcera nededila) alebo za zivota prepisal byt na svoju manzelku. To su dve rozdielne pravne akty.
Ak bol spisany zavet v ktorom by malolete dieta nededilo nic, tak sa da napadnut jeho neplatnost. Ak byt prepisal za svojho zivota na manzelku, tak to sa napadnut neda, lebo ten byt v case jeho smrti iz nebol majetkom zosnuleho.
Inak toto je hrozne. Ten clovek mal nejaku volu, ked zomrel. A napadat jeho rozhodnutie po smrti, uf. Chapem ze tazka situacia, ale ta predstava, ze rozhodnem, co s mojim majetkom po mojej smrti, a niekto to bude chciet zmenit ked uz nebudem..
Je to hrozne ale ak nechal závet tak nič sa s tým nedá robiť. A bol v RL ako jej otec uvedený.
@alickapusinka áno bol uvedený v RL. Stretávali sa cca do 4-5 rokov dcéry, potom po nájdení novej partnerky sa to zmenilo..
@alickapusinka Za urcitych podmienok sa da zavet napadnut. Mame neopomutelnych dedicov.
Závet sa dá napadnúť, dcera je neopomenuteľný dedič. Otázkou však je, či existuje nejaký majetok, ktorý bude predmetom dedičstva. Ak byt prepísal pred smrťou, s tým nespravíte nič. Počíta sa iba majetok, ktorý osoba vlastnila v deň úmrtia.

rozdiel je napísať majetok za života a rozdiel je závet. Ak napísal za života, tak nezmôžeš nič. Ak to napísal v závete, tak to môžeš, nakoľko tvoja dcéra je neopomenuteľný dedič a musí dostať v závete min. 50 % zo svojho zákonného nároku.