icon

Nárok na podporu v nezamestnanosti po rodičovskom

10. mar 2025

Doby deň chcela by som sa opýtať ako to keď po rodičovskom dostanem výpoveď... som doma už od 2020 kedy bol prvý pôrod a druhy bol v roku 2023 . Budem mat nárok na podporu v nezamestnanosti ? Ak áno z coho sa to bude počítať? Informujem sa preto lebo viem ze tam nieje dobrá situácia a planeje sa tam prepustnie ... ďakujem

nikoleta999
10. mar 2025

A koľko ste pracovali pred rodičovskou dovolenkou ? Pracovný pomer počas neho stále trval ?

autor
10. mar 2025

@nikoleta999 začala som tam pracovať v roku 2017 .
Ani pracovný pomer ešte stále tráva .
Len sa informujem aby som vedela co mam robit

balerina2025
10. mar 2025

2017 do 2025. mas davno uz 2 roky poistenia, takze narok mas.

nikoleta999
10. mar 2025

Tak v tom prípade, ak po RD nedostanete žiadnu mzdu, čiže ihneď Vás prepustia, tak výška príjmu sa bude počítať z príjmu, ktorý ste mala pred materskou. Ale ak sa do práce vrátite a odpracujete aspoň pár dní + možno preplatenie dovolenky a následne podáte výpoveď, tak môžete získať aj maximálnu výšku podpory...

autor
10. mar 2025

@nikoleta999 ďakujem a ešte jedna otázka moze ma zamestnávateľ prepustiť aj počas rodičovskej?
Kvôli zlej situácie?

nikoleta999
11. mar 2025

Podľa § 64 ods. 1 pís. d) ZP, zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.