Nárok na sirotský a vdovský dôchodok
Ahojte, dnes má napadla taka hrozna téma ale nejde mi to prestať vŕtať hlavou a neviem nikde vygooglit odpoveď.
Rozmýšľala som, čo by som si pocala, keby nedaj Bože manžel zomrel a zostala by som s deťmi sama (manžel ma rizikové povolanie.)
Neviete niekto, ci by som mala nárok na nejaký (a ak áno tak na aký cca) sirotský a vdovský?
Manželmi sme 4,5 rokov, manžel pracuje cca 3,5 roka (rok sme študovali), mame 2 deti (som na materskej) a manžel zarába približne 1200 v čistom.
Myslím ze nárok by som nemala vôbec na nič, keďže pracoval tak krátko, neviete prosím, ci je tato tak?
Prepáčte za morbidnu tému ale napadlo ma, že by som mala byt nejak pripravená aj na takú možnosť, aby som neskoncila s deťmi pod mostom, kebyže nedaj Bože.....
@elizabet173 áno, ja ti rozumiem...aj chápem všetko, len hovorím, že nie vždy je to záruka, že ozaj tie peniaze dostaneš..a na RapidLive -tiež to bola stabilná a dobrá poisťovňa, kým niekto neprišiel na to, že sa dá ľahko vytunelovať.nikdy nemáš istotu, že ostatné poisťovne tiež tak neskončia.
Samozrejme, nebudem tu nikoho prehovárať, ja som mala na to proste smolu, a to som prešla tých poisťovní pár.či len úrazové, alebo životné.
@zontik smrť ti vyplatia vždy, ešte som nepočula, že by sa tak nestalo. A poisťovňa by mala mať aj svoju zaisťovňu.
@elizabet173 ja bohužial áno😔
@zontik záleží, čo bolo v zmluve a aká to bola poisťovňa. Ja som napríklad o poisťovni Rapid Live dnes počula prvý krát. Volila som poisťovne, s ktorými mali dobré skúsenosti moji najbližší, o ktorých som mala dobré referencie od kolegov, plus google samozrejme.
@elizabet173 no zrejme si o cosi mladšia ako ja☺️ ale to je jedno, každý máme nejakú skúsenosť, len to som chcela, že niekedy ani tá 100% istota vždy dobre nedopadne.
@roja01 určite, to s tými dokladmi mas samozrejme pravdu, plus vsetky hesla do IB, poistiek atď atď. Ale to ja asi beriem za samozrejmosť.
@zontik nie je poistka ako poistka. Ak je poistka dobrá, nemalo by ta nič prekvapiť. Mne vyplatili krásne prachy za pobyt v nemocnici pred pôrodom, čas pôrodu a este aj za cisársky (co su bezne beci vyucene z poistenia). Ale zase za poistku neplatim 30 eur, ale rádovo vyssiu sumu aj s manželom.
@liljana áno súhlasím, u nas mame poistku obaja z dôvodu vysokej hypotéky, ktorú by manzely neutiahol sam aj s inými výdavkami.
@zontik ja už som vo veku, kedy by som mohla byť babka 😕, s touto poisťovňou máme v rodine dobré skúsenosti už desaťročia
@elizabet173 Aj ja som pocula v blizkom okoli o pripade kde poistovna robi vsetko preto, aby nemusela nic vyplatit pozostalym. Plus su aj situacie, kde ti poistovna nepreplati nic, aj keby si mala akukolvek poistku a to v pripade smrti v dosledku dusevnych chorob. A nie je to zas taka zriedkava pricina umrtia, v mladsich vekovych kategoriach zial jedna z najpocetnejsich :-/
@meluela ak su dusevne poruchy vo vynimkach, nema preco vyplacat. Ak to nemam poisteme, nemozem ocakavat, ze mi to poistovna preplati. To nie je o tom, ze poistovna nepreplati nic, aj keby si mala akukolvek poistku, je to bohuzial tym, ze pri uzatvarani poistky byvaju ludia casto zavadzani, zmluvu necitaju a podpisu hocico.
@elizabet173 to je jasne, to skor ako fakt, len ze jedno z vyznamnych rizik umrtia v strednom veku nepoisti nikto. Ten pripad o ktorom viem ze sa poistovna vykruca, sa netykal dusevnej poruchy. Islo o vcelku zriedkavy sposob umrtia pokryty poistkou a poistovna len vyuziva to, ze nastal casovo-logicky problem, s ktorym zrejme legislativa nerata. Zhodou okolnosti sa ku mne ta ista poistovna tiez zachovala vysoko nemoralne ked ma 2x o niecom dvaja rozni zamestnanci ubezpecovali a potom sa mi neskor tretia vysmiala, ze to tak vobec nie je. Tak isto chceli po mne nieco, co som z povahy veci nemala ako splnit (dodat dokument v nejakej lehote, ktory stat vydal az po tej lehote). Kebyze nejde o par desiatok eur, tak to riesim dalej, takto som sa na to pre vlastny klud vykaslala, zaplatila ich uzasnu pokutu za to ze som nemala papier od statu ktory mi stat nemohol skor vydat,vvzdala som sa toho co mi mali oni vratit a tej poistovni sa zdaleka vyhnem. Svine su to.
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť resp. vedieť, ex manžel zomrel. Mal 42 rokov. Máme spoločné 2 deti 14 a 12 ročné. Chcela by som vedieť či je nejaká šanca, či deti budú mať nárok na sirotský dôchodok aspoň minimum, ak ex manžel pracoval, ale nikde nezdokladňoval príjem. Čiže akoby nepracoval. Ďalej nevykonal základnú vojenskú službu, neštudoval. Mám iba doklad o povinnej školskej dochádzky, o vojenčine, potvrdenie z úradu práce obdobia odkedy-dokedy bol zaevidovaný aj zo sociálnej poisťovne, že nepoberak dávku v nezamestnanosti. Ďakujem za každú informáciu. Prajem ešte pekný deň.
@estertery Podmienky nároku
Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa po zomretom rodičovi alebo osvojiteľovi, ktorý
ku dňu smrti poberal starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo mal nárok na predčasný starobný dôchodok alebo
ku dňu smrti nepoberal niektorý z týchto dôchodkov, ale získal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na nárok na invalidný dôchodok, alebo
ku dňu smrti nepoberal niektorý z vyššie uvedených dôchodkov, ale splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo
zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
Na rozdiel od právnej úpravy platnej pred 1. januárom 2004, od 1. januára 2004 môže vzniknúť dieťaťu nárok na sirotský dôchodok po každom z rodičov alebo osvojiteľov. To znamená, že dieťa môže mať nárok na dva sirotské dôchodky.
Nárok na sirotský dôchodok vzniká dňom smrti rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste alebo ktorým je deň uvedený ako deň smrti (resp. deň, ktorý nezvestný neprežil) v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa za mŕtveho.

@zontik nie je podstatná suma, ktorú mesačne platíš, ale čo ti v prípade poistnej udalosti kryje. Ak dokopy nič, aj desať eur je veľa, ak je poistenie dobre nadstavené, nech je to aj viac ako 38 eur. A nikdy nevieš, či to bude žlčník, alebo niečo iné. Teraz fakt pôsobím, ako poisťovací agent, ale nie je to tak. Generalli nepoznám, dobrú skúsenosť som mala aj s Kooperatívou, kedysi som tam mala havarijnú, plnenie bez problémov.