Nárok na vdovský dôchodok

olinka027
4. aug 2016

Chcem sa spýtať - nemáte niekto aktuálnu info o vdovských dôchodkoch od tohto r. 2016?? Vo feb mi zomrel ocino, mamine povedali na SP najprv, že má nárok len na 1 rok - keďže spoločné dieťa je len jedno, ale asi o týždeň jej povedali, že od tohto roku nastala zmena, že ak žena dovršila vek 52 (čo ona spĺňa) rokov, tak má nárok na vdovský dôchodok natrvalo. A v rozhodnutí zase prišla odpoveď, že len na 1 rok. Nemôžem sa dopátrať pravdy. Vie mi niekto poradiť? Lebo na tej SP sami nevedia tie zákony!!!!

8291
4. aug 2016

Ja sa v tom veľmi nevyznam,ale sme tie veci zisťovali keď zomrela moja mamina a môj krstný otec.Tvoja mamina pokial dovrdila 52 rokov ,tak má nárok na trvalý vdovsky pokiaľ sa stará o nezaopatrene deti.pokiaľ sú deti uz sebestačne,tak nárok na vdovsky má len na 1.rok.No a ak je ona v invalidnom dôchodku,tak vdovsky bude dostávať natrvalo.

olinka027
autor
4. aug 2016

@8291 Ona má len mňa ako dieťa, lenže ja som už dospelá, mám 26rokov - 2 roky pracujem. Pritom dostáva aj čiastočný invalidný - to jej nejako s vdovským spriemerovali a vykúzlili určitú sumu. Ale hovorím, že vraj od 1.1.2016 vyšiel nejaký taký zákon, len sa k nemu nemôžem dopátrať.